Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan samalla vaivaten, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.

2. Valmista täytteet. Voit käyttää valmiita lihapullia tai sulatettuja pakastefalafeleja. Voit myös tehdä lihapullat itse. Tee tällöin vain
8–10 isoa pullaa, paista ne pannussa ja jätä sisältä raaoiksi.

3. Huuhtele pinaatti ja kuori ja hienonna valkosipuli. Paista niitä pannussa öljyssä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle, pyöritä pötköksi ja jaa 8–10 palaan. Pyöritä palat palloksi ja kauli letuiksi (halkaisija noin 15 cm).

5. Leivitä pesto letuille niin, että reunoihin jää pari senttiä taikinaa. Laita lihapullat tai falafelit, pinaatti ja kaprikset päälle ja lisää halutessasi palat mozzarellaa. Rouhaise vielä suolaa ja pippuria pinnalle. Kerää letun reunat täytteen päälle ja nipistä tiiviisti yhteen.

6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta nykeröt pellille sauma alaspäin. Voitele nykeröt munalla ja ripottele halutessasi jauhoja päälle. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä.

Vinkki! Voit korvata 1–2 dl vehnäjauhoista ruis-, speltti- tai
grahamjauhoilla.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia + kohotus: 30 minuuttia + paistoaika: 15 minuuttia

Taikina

1
ras
kuivahiivaa
3
dl
vettä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
7
dl
vehnäjauhoja

Täyte

600
g
lihapullia tai pakaste­falafeleja (esim. Hälsans kök)
200
g
pinaattia
2
kpl
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
1
dl
punaista pestoa
50
g
kapriksia
(1 iso pallo mozzarellaa)
suolaa ja pippuria

Voiteluun

1
kpl
kananmuna
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.