Italoherkut sopivat täydellisesti suomalaisen viikonlopun jokaiseen päivään. Kokeile vaikkapa rapupastaa, munakoisolasagnea tai pinjapiirasta!

Italia on suuri ja arvostettu viinimaa. Jotkut sen viineistä maistuvat kuitenkin vähän, hmm, omituisilta. Ne ovat happamia tai karvaita, joskus taas liian kevyitä ja mehumaisia. Vai onko vika minun suussani?

Toscanalaisen viiniperheen tytär Albiera Antinori rauhoittelee. Italiassa viini on osa ateriaa, eli juoma ei toimi ruuasta irrotettuna. Jos siis lipitän lasillisen televisiota katsellessa, juoma ei maistu siltä, mitä sen tekijä on tarkoittanut. Albieran luulisi tietävän, sillä hänen sukunsa on tehnyt viiniä yli 600 vuotta.

Viinin ja ruuan yhteyden takia Antinorit kasvattavat tiloillaan rypäleiden lisäksi monenlaisia kasviksia ja pitävät kotieläimiä. Yhtiöllä on myös ravintoloita, joissa ruuan ja viinin yhdistelmiä testataan. Yksi toimii Firenzen toimiston kivijalassa, kaukaisin Moskovassa.

Italialaisen viinin ”persoonallinen” maku johtuu myös siitä, että maassa arvostetaan luonteikkaita viinejä, juomia, joissa maistuu valmistuspaikka. Joka tilanteeseen löytyy oma viini.

– Esimerkiksi kiireessä maistuu yksinkertainen ruoka ja yksinkertainen juoma, Albiera selventää.

Italiassa juominen on muuttunut. Moni ottaa viiniä aperitiiviksi, joten nykyisin maassa tehdään myös sellaisenaan juotavia seurusteluviinejä. Suurin muutos on kuitenkin viinin kulutuksen lasku. Albierakin kertoo juovansa vähemmän kuin vanhempansa.

Kai viiniperheen vesa sentään joskus humaltuu?

– En tietenkään. Sain maistella viiniä jo seitsemänvuotiaana ja sitä on ollut aina ruokapöydässä. Italiassa humaltumista paheksutaan.

Antinorin viinitalo on Toscanan ylpeys. Sitä johtaa Piero Antinori kolmen tyttärensä kanssa. Yhtiö nousi maailmanmaineeseen, kun Piero yhdisti vierasperäisiä rypäleitä paikallisiin (italialaiset karsastavat kaikkea vierasta). Viini-intoilijat ihastuivat tulokseen, ja sekä herrasta että viinistä tuli legendaarisia.

Viikonlopun Italia-menu

(Resepteihin pääset klikkaamalla ruokalajin nimeä)

Perjantai: Pikaisesti pöytään

Kinkku-rucolakäärö
Rapupasta
Sorbettia ja limoncelloa
Juoma: D’Istinto Catarratto Chardonnay, 7,21 €. Pehmeä, hedelmäinen ja sopivan hintainen valkkari.

Lauantai: Löytöretki uusiin makuihin

Lohicarpaccio
Munakoisolasagne
Pinjapiiras
Juomat: Rotari Riserva Brut, 13,21 €. Juhlava kuplajuoma.
Gabbiano Rosé, 9,36 €. Roseeta lasagnen kanssa.
Sunnuntai: Klassikot

Possu tonnato
Saltimboccavartaat ja risotto
Haudutettu fenkoli
Vadelma-tiramisu
Juomat: Pasqua Valpolicella Classico, 9,70 €. Punaista possun seuraan.
Zenato Pinot Grigio, 11,06 €.Broiskun kanssa maistuu trendi-rypäle numero uno.