Italoherkut sopivat täydellisesti suomalaisen viikonlopun jokaiseen päivään. Kokeile vaikkapa rapupastaa, munakoisolasagnea tai pinjapiirasta!

Italia on suuri ja arvostettu viinimaa. Jotkut sen viineistä maistuvat kuitenkin vähän, hmm, omituisilta. Ne ovat happamia tai karvaita, joskus taas liian kevyitä ja mehumaisia. Vai onko vika minun suussani?

Toscanalaisen viiniperheen tytär Albiera Antinori rauhoittelee. Italiassa viini on osa ateriaa, eli juoma ei toimi ruuasta irrotettuna. Jos siis lipitän lasillisen televisiota katsellessa, juoma ei maistu siltä, mitä sen tekijä on tarkoittanut. Albieran luulisi tietävän, sillä hänen sukunsa on tehnyt viiniä yli 600 vuotta.

Viinin ja ruuan yhteyden takia Antinorit kasvattavat tiloillaan rypäleiden lisäksi monenlaisia kasviksia ja pitävät kotieläimiä. Yhtiöllä on myös ravintoloita, joissa ruuan ja viinin yhdistelmiä testataan. Yksi toimii Firenzen toimiston kivijalassa, kaukaisin Moskovassa.

Italialaisen viinin ”persoonallinen” maku johtuu myös siitä, että maassa arvostetaan luonteikkaita viinejä, juomia, joissa maistuu valmistuspaikka. Joka tilanteeseen löytyy oma viini.

– Esimerkiksi kiireessä maistuu yksinkertainen ruoka ja yksinkertainen juoma, Albiera selventää.

Italiassa juominen on muuttunut. Moni ottaa viiniä aperitiiviksi, joten nykyisin maassa tehdään myös sellaisenaan juotavia seurusteluviinejä. Suurin muutos on kuitenkin viinin kulutuksen lasku. Albierakin kertoo juovansa vähemmän kuin vanhempansa.

Kai viiniperheen vesa sentään joskus humaltuu?

– En tietenkään. Sain maistella viiniä jo seitsemänvuotiaana ja sitä on ollut aina ruokapöydässä. Italiassa humaltumista paheksutaan.

Antinorin viinitalo on Toscanan ylpeys. Sitä johtaa Piero Antinori kolmen tyttärensä kanssa. Yhtiö nousi maailmanmaineeseen, kun Piero yhdisti vierasperäisiä rypäleitä paikallisiin (italialaiset karsastavat kaikkea vierasta). Viini-intoilijat ihastuivat tulokseen, ja sekä herrasta että viinistä tuli legendaarisia.

Viikonlopun Italia-menu

(Resepteihin pääset klikkaamalla ruokalajin nimeä)

Perjantai: Pikaisesti pöytään

Kinkku-rucolakäärö
Rapupasta
Sorbettia ja limoncelloa
Juoma: D’Istinto Catarratto Chardonnay, 7,21 €. Pehmeä, hedelmäinen ja sopivan hintainen valkkari.

Lauantai: Löytöretki uusiin makuihin

Lohicarpaccio
Munakoisolasagne
Pinjapiiras
Juomat: Rotari Riserva Brut, 13,21 €. Juhlava kuplajuoma.
Gabbiano Rosé, 9,36 €. Roseeta lasagnen kanssa.




Sunnuntai: Klassikot

Possu tonnato
Saltimboccavartaat ja risotto
Haudutettu fenkoli
Vadelma-tiramisu
Juomat: Pasqua Valpolicella Classico, 9,70 €. Punaista possun seuraan.
Zenato Pinot Grigio, 11,06 €.Broiskun kanssa maistuu trendi-rypäle numero uno.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.