Kuvat
Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Kodin Kuvalehti
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat.

Säilöntäkauden paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa. Omenat vain huuhdotaan ja pilkotaan ronskeiksi paloiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy parhaiten pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Uuniomenasose

noin 1 l, 15 min + kypsennys 2 h

1–2 kg kotimaisia omenoita

1 kanelitanko

(½–1 dl sokeria)

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
  2. Huuhtele omenat. Lohko neljään osaan ja  poista siemenkodat. Omenoita ei tarvitse kuoria.
  3. Laita omenalohkot, (sokeri) ja kanelitanko uuninkestävään vuokaan.
  4. Anna omenoiden pehmetä uunissa noin 1½ – 2 tuntia. Sekoita välillä.
  5. Jäähdytä ja soseuta omenat sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Purkita ja pakasta. Jääkaapissa sose säilyy noin viikon.

Vinkki! Voit käyttää myös fariinisokeria. Sosetta voi maustaa myös jauhetulla kanelilla, inkiväärillä tai vaniljatangolla. Soseesta saa kirkasta, kun joukkoon lisää sitruunamehua.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Onnisuminen riippuu omenalajikkeesta! Antonovka "pussahtaa" soseeksi niin kattilassa, mikrossa kuin uunissa, mutta esim. kaneliomena ei pussahda vaan lyosyy ja vähän kuivahtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla