Kodin Kuvalehti
Kauralastut ovat tosi hyviä – silloin kun niitä muistaa tehdä! Kuva: Ninna Lindström
Kauralastut ovat tosi hyviä – silloin kun niitä muistaa tehdä! Kuva: Ninna Lindström

Muistat varmaan koulun kotitaloustunneilta tutut kauralastut! Heittäydy nostalgiseksi ja tee superherkullisia keksejä superhelpolla reseptillä – tai tuunaa ne astetta juhlavimmiksi.

Alkoivatko teidänkin kotitaloustunnit kauralastujen leipomisella? Nyt on aika kaivaa esiin legendaarinen suosikkiresepti ja paistaa kasa ihania keksejä.

Sekoittamalla valmista – täytä pelti maltilla

Näiden pikkuleipien valtti on helppous: Sulatetun voin joukkoon sekoitetaan sokeria, kaurahiutaleita, hieman jauhoja ja kananmunia. Seoksesta nostetaan pieniä nökkösiä leivinpaperille ja paistetaan rapsakoiksi. 

Kahdesta asiasta ei kannata luistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Tee lastut oikeasta voista! (Toki margariini on paikallaan, jos haluaa pikkuleivistä maidottomia.)
  2. Täytä pelti maltilla. Taikina leviää todella paljon. 

Parhaat kauralastut ovat ohuita ja pitsimäisiä. Suutuntuma on vähän sitkeä ja karkkimainen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säilytä keksit leivinpaperilla peitettyinä kuivassa paikassa, jotta ne säilyttävät rapeutensa.

Taivuta kaareviksi tai tee kerroskeksejä

Lastut maistuvat mahtavilta ihan sellaisenaan, mutta niitä voi helposti tuunata juhlavammiksi.

  • Kaarevat lastut: Nosta juuri uunista tullut pikkuleivän kaulimen päälle ja taivuta kaarevaksi. Dippaile jäätelöön.
  • Kerroslastut: Laita kahden lastun väliin kermavaahtoa ja viipaloituja mansikoita. Nosta tarjolle heti, etteivät keksit ehdi vettyä.

Rapeat kauralastut

n. 35 kpl, 45 min

3 dl isoja kaurahiutaleita

1½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 dl (100 g) voisulaa

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta 

ripaus suolaa

2 kananmunaa

  1. Sulata rasva kattilassa ja sekoita joukkoon sokeri. Siirrä kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  2. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin ja lisää munat. Anna taikinan vetäytyä noin 10 minuuttia.
  3. Nostele taikinasta kahdella lusikalla pieniä nokareita leivinpaperin päälle. Pellille sopii kerrallaan 9–12 kauralastua. Voit myös paistaa ensin koekeksin, jotta näet, miten paljon taikina leviää.
  4. Kypsennä pellillinen kerrallaan 200-asteisessa uunissa noin 6–8 minuuttia pikkuleipien koosta riippuen.
  5. Vetäise valmiit lastut leivinpaperin avulla jäähtymään ritilälle. Lastut kovettuvat jäähtyessään.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla