Tortillamättö elvyttää juhlijan uuteen vuoteen. Kuva: Sami Repo
Tortillamättö elvyttää juhlijan uuteen vuoteen. Kuva: Sami Repo

Vuoden viimeisissä kekkereissä otetaan rennosti ja napostellaan nachoja.

Supernachot

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

400 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)
1 rkl öljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl chilimausteseosta
¼ tl rouhittua mustapippuria
(1 tuore chili)

Juustokastike:
250 g sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskija)
1 dl maitoa

Lisäksi:
2 dl cheddarjuustoa raasteena
1 punasipuli
1 punainen paprika
½ ruukku korianteria hienonnettuna
1 dl jalapenoviipaleita
2 dl valmista salsakastiketta

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

2. Kuumenna öljy pannussa ja ruskista siinä jauheliha. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Hienonna chili joukkoon, jos haluat kastikkeeseen potkua. Keitä 5 minuuttia.

3. Valmista juustokastike. Leikkaa sulatejuusto kuutioiksi. Kiehauta maito kasarissa, lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Ota kastike syrjään.

4. Raasta cheddarjuusto, kuori ja hienonna punasipuli. Leikkaa paprika kuutioiksi.

5. Kasaa uunipellille tasainen kerros maissilastuja, levitä sen päälle paprikakuutiot, jauhelihaseos ja juustokastike. Ripottele pinnalle cheddarraaste. Nosta pelti uuniin noin 5 minuutiksi tai kunnes juustoraaste sulaa. Ripottele päälle hienonnettu korianteri punasipulien ja jalapenojen kanssa. Tarjoile salsakastikkeen kera.

Perulaiset kalanachot

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

Ceviche-kalaseos:
400 g siika-, kuha- tai lohifileetä
3 limettiä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
½ keltainen paprika
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 vihreä chili
2 rkl sushi-inkivääriä
1 ruukku tuoretta korianteria
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:
200 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)

1. Leikkaa kala noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja siirrä ne kulhoon.

2. Purista limeteistä mehut ja lisää joukkoon suola ja sokeri. Kaada mehuseos kalapaloille.

3. Leikkaa paprika puolen sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Hienonna myös sushi-inkivääri ja korianteri. Lisää aineet kalapalojen joukkoon ja sekoita. Anna cevichen tekeytyä noin 15 minuuttia. Voit myös tehdä seoksen valmiiksi jääkaappiin pari tuntia ennen tarjoilua.

4. Lisää oliiviöljy. Ceviche nautitaan maissilastuilla lusikoimalla.

Chilaquiles-mättö

1 annos
Valmistusaika 10 minuuttia

½ punasipuli
25 g fetajuustoa
2 rkl tuoretta korianteria
1 muna
½ rkl maitoa
100 g maissilastuja (tortillasipsejä)
2 tl öljyä
4 rkl valmista tomaattisalsaa
2 rkl jalapenoviipaleita

1. Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi siivuiksi. Murusta fetajuusto ja hienonna korianteri.

2. Riko muna kulhoon. Vatkaa sen rakenne rikki haarukalla, lisää maito ja maissilastut, sekoita.

3. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista muna-sipsiseosta koko ajan sekoitellen, kunnes muna hyytyy mutta on vielä kermaisen pehmeää.

4. Kaada kuumat sipsit tarjoilulautaselle tai nauti ne suoraan pannusta. Lusikoi salsa kuumien sipsien päälle. Lisää sipuliviipaleet, feta, korianteri ja jalapenot.

Löhöillan nachovuoka

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

400 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)
4 dl juustoraastetta (esimerkiksi mozzarella)

Kastike:
1 prk (noin 400 g) mustapapuja
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
½ pkt (noin 80 g) pekonia
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 grillattua broilerin koipireittä

Lisäksi:
1 avokado
½ limetti
10 kirsikkatomaattia
1 ½ dl ranskankermaa
1–2 dl valmista salsakastiketta
1 pieni punasipuli
(½ dl lehtipersiljaa tai korianteria)

1. Tee kastike. Valuta pavut siivilässä ja huuhdo ne kylmällä juoksevalla vedellä. Jätä odottamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista siinä sipuleita, chiliä ja pekonia 5 minuuttia. Lisää pavut, tomaattimurska ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

3. Irrota broilereista liha ja lisää se kastikkeeseen. Pidä kastiketta liedellä vielä muutama minuutti, jotta broileri kuumenee.

4. Kasaa tortillasipsejä vuokaan tai uunipannulle kerroksittain kastikkeen kanssa. Jätä reunoilla olevat sipsit peittämättä, jotta ne pysyvät rapeina. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 225 asteessa 5–8 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Voit kuumentaa annoksen myös mikrossa täydellä teholla noin 2 minuuttia.

5. Kuori avokado ja leikkaa se parin sentin kuutioiksi. Purista limetistä mehu avokadoille. Puolita tomaatit. Ripottele avokadot ja tomaatit nachoannoksen päälle. Lusikoi ranskankermaa ja salsakastiketta nokareiksi pinnalle. Hienonna punasipuli (ja persiljaa tai korianteria) koristeeksi. Tarjoa heti.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.