Tortillamättö elvyttää juhlijan uuteen vuoteen. Kuva: Sami Repo
Tortillamättö elvyttää juhlijan uuteen vuoteen. Kuva: Sami Repo

Vuoden viimeisissä kekkereissä otetaan rennosti ja napostellaan nachoja.

Supernachot

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

400 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)
1 rkl öljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl chilimausteseosta
¼ tl rouhittua mustapippuria
(1 tuore chili)

Juustokastike:
250 g sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskija)
1 dl maitoa

Lisäksi:
2 dl cheddarjuustoa raasteena
1 punasipuli
1 punainen paprika
½ ruukku korianteria hienonnettuna
1 dl jalapenoviipaleita
2 dl valmista salsakastiketta

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

2. Kuumenna öljy pannussa ja ruskista siinä jauheliha. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Hienonna chili joukkoon, jos haluat kastikkeeseen potkua. Keitä 5 minuuttia.

3. Valmista juustokastike. Leikkaa sulatejuusto kuutioiksi. Kiehauta maito kasarissa, lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Ota kastike syrjään.

4. Raasta cheddarjuusto, kuori ja hienonna punasipuli. Leikkaa paprika kuutioiksi.

5. Kasaa uunipellille tasainen kerros maissilastuja, levitä sen päälle paprikakuutiot, jauhelihaseos ja juustokastike. Ripottele pinnalle cheddarraaste. Nosta pelti uuniin noin 5 minuutiksi tai kunnes juustoraaste sulaa. Ripottele päälle hienonnettu korianteri punasipulien ja jalapenojen kanssa. Tarjoile salsakastikkeen kera.

Perulaiset kalanachot

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

Ceviche-kalaseos:
400 g siika-, kuha- tai lohifileetä
3 limettiä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
½ keltainen paprika
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 vihreä chili
2 rkl sushi-inkivääriä
1 ruukku tuoretta korianteria
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:
200 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)

1. Leikkaa kala noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja siirrä ne kulhoon.

2. Purista limeteistä mehut ja lisää joukkoon suola ja sokeri. Kaada mehuseos kalapaloille.

3. Leikkaa paprika puolen sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Hienonna myös sushi-inkivääri ja korianteri. Lisää aineet kalapalojen joukkoon ja sekoita. Anna cevichen tekeytyä noin 15 minuuttia. Voit myös tehdä seoksen valmiiksi jääkaappiin pari tuntia ennen tarjoilua.

4. Lisää oliiviöljy. Ceviche nautitaan maissilastuilla lusikoimalla.

Chilaquiles-mättö

1 annos
Valmistusaika 10 minuuttia

½ punasipuli
25 g fetajuustoa
2 rkl tuoretta korianteria
1 muna
½ rkl maitoa
100 g maissilastuja (tortillasipsejä)
2 tl öljyä
4 rkl valmista tomaattisalsaa
2 rkl jalapenoviipaleita

1. Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi siivuiksi. Murusta fetajuusto ja hienonna korianteri.

2. Riko muna kulhoon. Vatkaa sen rakenne rikki haarukalla, lisää maito ja maissilastut, sekoita.

3. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista muna-sipsiseosta koko ajan sekoitellen, kunnes muna hyytyy mutta on vielä kermaisen pehmeää.

4. Kaada kuumat sipsit tarjoilulautaselle tai nauti ne suoraan pannusta. Lusikoi salsa kuumien sipsien päälle. Lisää sipuliviipaleet, feta, korianteri ja jalapenot.

Löhöillan nachovuoka

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

400 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)
4 dl juustoraastetta (esimerkiksi mozzarella)

Kastike:
1 prk (noin 400 g) mustapapuja
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
½ pkt (noin 80 g) pekonia
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 grillattua broilerin koipireittä

Lisäksi:
1 avokado
½ limetti
10 kirsikkatomaattia
1 ½ dl ranskankermaa
1–2 dl valmista salsakastiketta
1 pieni punasipuli
(½ dl lehtipersiljaa tai korianteria)

1. Tee kastike. Valuta pavut siivilässä ja huuhdo ne kylmällä juoksevalla vedellä. Jätä odottamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista siinä sipuleita, chiliä ja pekonia 5 minuuttia. Lisää pavut, tomaattimurska ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

3. Irrota broilereista liha ja lisää se kastikkeeseen. Pidä kastiketta liedellä vielä muutama minuutti, jotta broileri kuumenee.

4. Kasaa tortillasipsejä vuokaan tai uunipannulle kerroksittain kastikkeen kanssa. Jätä reunoilla olevat sipsit peittämättä, jotta ne pysyvät rapeina. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 225 asteessa 5–8 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Voit kuumentaa annoksen myös mikrossa täydellä teholla noin 2 minuuttia.

5. Kuori avokado ja leikkaa se parin sentin kuutioiksi. Purista limetistä mehu avokadoille. Puolita tomaatit. Ripottele avokadot ja tomaatit nachoannoksen päälle. Lusikoi ranskankermaa ja salsakastiketta nokareiksi pinnalle. Hienonna punasipuli (ja persiljaa tai korianteria) koristeeksi. Tarjoa heti.