Tortillamättö elvyttää juhlijan uuteen vuoteen. Kuva: Sami Repo
Tortillamättö elvyttää juhlijan uuteen vuoteen. Kuva: Sami Repo

Vuoden viimeisissä kekkereissä otetaan rennosti ja napostellaan nachoja.

Supernachot

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

400 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)
1 rkl öljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl chilimausteseosta
¼ tl rouhittua mustapippuria
(1 tuore chili)

Juustokastike:
250 g sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskija)
1 dl maitoa

Lisäksi:
2 dl cheddarjuustoa raasteena
1 punasipuli
1 punainen paprika
½ ruukku korianteria hienonnettuna
1 dl jalapenoviipaleita
2 dl valmista salsakastiketta

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

2. Kuumenna öljy pannussa ja ruskista siinä jauheliha. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Hienonna chili joukkoon, jos haluat kastikkeeseen potkua. Keitä 5 minuuttia.

3. Valmista juustokastike. Leikkaa sulatejuusto kuutioiksi. Kiehauta maito kasarissa, lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Ota kastike syrjään.

4. Raasta cheddarjuusto, kuori ja hienonna punasipuli. Leikkaa paprika kuutioiksi.

5. Kasaa uunipellille tasainen kerros maissilastuja, levitä sen päälle paprikakuutiot, jauhelihaseos ja juustokastike. Ripottele pinnalle cheddarraaste. Nosta pelti uuniin noin 5 minuutiksi tai kunnes juustoraaste sulaa. Ripottele päälle hienonnettu korianteri punasipulien ja jalapenojen kanssa. Tarjoile salsakastikkeen kera.

Perulaiset kalanachot

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

Ceviche-kalaseos:
400 g siika-, kuha- tai lohifileetä
3 limettiä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
½ keltainen paprika
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 vihreä chili
2 rkl sushi-inkivääriä
1 ruukku tuoretta korianteria
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:
200 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)

1. Leikkaa kala noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja siirrä ne kulhoon.

2. Purista limeteistä mehut ja lisää joukkoon suola ja sokeri. Kaada mehuseos kalapaloille.

3. Leikkaa paprika puolen sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Hienonna myös sushi-inkivääri ja korianteri. Lisää aineet kalapalojen joukkoon ja sekoita. Anna cevichen tekeytyä noin 15 minuuttia. Voit myös tehdä seoksen valmiiksi jääkaappiin pari tuntia ennen tarjoilua.

4. Lisää oliiviöljy. Ceviche nautitaan maissilastuilla lusikoimalla.

Chilaquiles-mättö

1 annos
Valmistusaika 10 minuuttia

½ punasipuli
25 g fetajuustoa
2 rkl tuoretta korianteria
1 muna
½ rkl maitoa
100 g maissilastuja (tortillasipsejä)
2 tl öljyä
4 rkl valmista tomaattisalsaa
2 rkl jalapenoviipaleita

1. Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi siivuiksi. Murusta fetajuusto ja hienonna korianteri.

2. Riko muna kulhoon. Vatkaa sen rakenne rikki haarukalla, lisää maito ja maissilastut, sekoita.

3. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista muna-sipsiseosta koko ajan sekoitellen, kunnes muna hyytyy mutta on vielä kermaisen pehmeää.

4. Kaada kuumat sipsit tarjoilulautaselle tai nauti ne suoraan pannusta. Lusikoi salsa kuumien sipsien päälle. Lisää sipuliviipaleet, feta, korianteri ja jalapenot.

Löhöillan nachovuoka

4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia

400 g maissilastuja (tortillasipsejä tai nachoja)
4 dl juustoraastetta (esimerkiksi mozzarella)

Kastike:
1 prk (noin 400 g) mustapapuja
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
½ pkt (noin 80 g) pekonia
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 grillattua broilerin koipireittä

Lisäksi:
1 avokado
½ limetti
10 kirsikkatomaattia
1 ½ dl ranskankermaa
1–2 dl valmista salsakastiketta
1 pieni punasipuli
(½ dl lehtipersiljaa tai korianteria)

1. Tee kastike. Valuta pavut siivilässä ja huuhdo ne kylmällä juoksevalla vedellä. Jätä odottamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista siinä sipuleita, chiliä ja pekonia 5 minuuttia. Lisää pavut, tomaattimurska ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

3. Irrota broilereista liha ja lisää se kastikkeeseen. Pidä kastiketta liedellä vielä muutama minuutti, jotta broileri kuumenee.

4. Kasaa tortillasipsejä vuokaan tai uunipannulle kerroksittain kastikkeen kanssa. Jätä reunoilla olevat sipsit peittämättä, jotta ne pysyvät rapeina. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 225 asteessa 5–8 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Voit kuumentaa annoksen myös mikrossa täydellä teholla noin 2 minuuttia.

5. Kuori avokado ja leikkaa se parin sentin kuutioiksi. Purista limetistä mehu avokadoille. Puolita tomaatit. Ripottele avokadot ja tomaatit nachoannoksen päälle. Lusikoi ranskankermaa ja salsakastiketta nokareiksi pinnalle. Hienonna punasipuli (ja persiljaa tai korianteria) koristeeksi. Tarjoa heti.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?