Syksyn runsaasta omenasadosta riittää piirakaksi, hillokkeeksi ja karkin korvikkeeksi.

Kuvat Pia Arnould

Karkkipäiväksi

Karamelli-kinuskiomenat

6–8 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia + 2 tuntia kinuskin keittämiseen

1 prk (á 394 g) kondensoitua, sokeroitua maitotiivistettä
6–8 kotimaista pientä luomuomenaa
3–4 rkl tutti frutti -rouhetta
puutikkuja

Poista säilyketölkin etiketti ja keitä tölkkiä isossa, vedellä täytetyssä kattilassa hiljalleen pari tuntia. Anna purkin jäähtyä ennen kuin avaat sen.

Kumoa purkissa oleva kinuskikastike lautaselle ja pyörittele siinä pestyt omenat, jotka olet työntänyt puutikkuihin. Ripottele pintaan tutti frutti -rouhetta ja nauti heti.

Vierasvaraksi

Vaahtokarkeilla silattu omena-puolukkapiirakka

8 hengelle
Valmistusaika: 40 minuuttia

400 g valmista pakastemurotaikinaa
2 dl vaahtokarkkeja
1 dl pakastepuolukoita
2 isoa hapanta omenaa
1 ½ rkl valmista kaneli-sokeriseosta

Painele sula murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita keskenään pilkotut vaahtokarkit, kuoritut ja pieneksi kuutioidut omenat, puolukat sekä kaneli-sokeriseos. Lisää piirakkapohjan päälle.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 25 minuuttia tai kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet ja taikina on kypsää.

Mummon malliin

Lime-omenahilloke

Valmistusaika: 30 minuuttia

1/2 kg kotimaisia, happamia omenoita
1/2 pkt (á 330 g) hillo-marmeladisokeria
1/2 dl limen mehua
1/2 dl silputtua tuoretta minttua
tilkka vettä

Kuori ja kuutioi omenat kattilaan. Lisää sekaan loput ainekset ja keitä sekoittaen muutaman minuutin ajan. Lusikoi  kuumana puhtaisiin purkkeihin. Nauti esimerkiksi maustamattoman jogurtin tai jäätelön kera.