Soppa365
Tarjoile perinteisesti keitettyjen perunoiden kanssa. Kuva: Mikko Hannula
Tarjoile perinteisesti keitettyjen perunoiden kanssa. Kuva: Mikko Hannula

Lapsuuden klassikkoruoka maistuu edelleen, kunhan muistat pari kikkaa. Hyvän palapaistin lumo perustuu kunnolla ruskistettuun ja mureaksi haudutettuun lihaan.

Palapaisti on suomalaiskeittiöiden klassikkopata. Ruskistettua lihaa, muhevaa lientä ja maltillisesti vihanneksia sisältävästä padasta löytyy erilaisia versioita. Muutama perusasia ei kuitenkaan muutu vaan niiden on oltava kohdillaan.

Yksinkertainen on paras

Ei yrttejä, ei valkosipulia! Palapaistin tärkein raaka-aine on naudan paisti. Valitse pataan ulko- tai kulmapaistia. Vaikka filee on tunnetusti hienoa, tähän pataan se ei sovi. Nyt tarvitaan lihaa, joka mureutuu hitaasti hauduttamalla. Porkkanat ja sipulit ovat myös klassikkovalinta palapaistiin. Tomaattipyree antaa liemeen happamuutta, joka takaa, etteivät porkkanat hajoa pitkänkään kypsymisen aikana.

Kunnolla väriä

Mitä vähemmän aineksia padassa on, sitä tärkeämpää, että lihat ruskistaa kunnolla. Jotta paisti ruskistuu eikä ala vain kiehua pannulla, se on hyvä ottaa huoneenlämpöön vähintääm tuntia ennen paistamista.  Ruskista liha pienissä erissä kuumalla pannulla. Jos pannun täyttää lihalla, se viilenee. Jätä pannusta ainakin kolmasosa tyhjäksi. Jokaisen paistamiserän jälkeen pannu kannattaa huuhtaista pienellä määrällä vettä, jotta lihoista irtoavat muruset eivät jää palamaan kiinni pannuun. Samalla syntyy padan muhevanmakuinen liemi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rauhassa hautunut

Liha haudutetaan mureaksi miedolla lämmöllä. Jos paistin ei anna muhia riittävän pitkään, liha jää sitkeäksi. Säädä hella niin, että pata juuri ja juuri kiehuu. Valmis palapaisti tarjoillaan keitinperunoiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Palapaisti

6 annosta

20 min + 2 t haudutus

1 kg naudan ulko- tai kulmapaistia

2 sipulia

4 porkkanaa

2 rkl öljyä

½ dl vehnäjauhoja

6–7 dl vettä

1½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

3 laakerinlehteä

3 rkl tomaattipyreetä

2 tl hunajaa tai siirappia

  1. Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
  2. Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.
  3. Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Resepti: Emilia Kolari

Sisältö jatkuu mainoksen alla