Soppa365
Korvapuustipäivän pitkossa riittää kaneliraitoja joka palaan.
Korvapuustipäivän pitkossa riittää kaneliraitoja joka palaan.

Perjantaina 4.10. vietetään kansallista korvapuustipäivää. Kuittaa juhla pehmeällä pitkolla, josta riittää jaettavaa isollekin porukalle.

Korvapuustipitkot ovat voilla ja kaneli-sokerilla täytettyjä taikinarullia, jotka leikataan puusteiksi pitkojen tapaan. Erotuksena puusteihin taikinapalat saavat jäädä kiinni toisiinsa, jolloin ne kohoavat ja paistuvat ihanasti yhteen.

Pieni pullataikina on kätevää kohottaa kuivahiivalla. Tarvitset sitä yhden pussillisen. Jotta kohoaminen lähtisi heti käyntiin, taikinaneste saa olla hieman kädenlämpöä lämpimämpää. Viileämmälläkin taikinanesteellä pullataikina kohoaa, mutta siihen tarvitaan vain enemmän aikaa.

Korvapuustitaikinaan on erityisen tärkeää vaivata kunnon sitko. Sen ansiosta pullat kohoavat runsaasta täytteestään huolimatta muhkeiksi, eivätkä valahda pitkin peltiä. Älä puristele taikinaa vaan nostele ja painele sitä kevyin, pyörivin liikkein, niin sitko pääsee muodostumaan joustavaksi. Taikinan rakenne ja maku kehittyvät vielä kohoamisen aikana, joten varaa siihen aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla ohjeella saat leivottua paitsi kaksi pitkoa, myös kasan perinteisiä puusteja. Niille riittää noin 15 minuuttia paistoaikaa riippuen toki siitä, kuinka kookkaita leipomasi pullat ovat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Korvapuustipitko

2 pitkoa

20 min + kohotus 1 t + 30 min + paistaminen 20 min

2½ dl maitoa

1 ps (11 g) kuivahiivaa

1 muna

1 dl sokeria

2 tl kardemummaa

1 tl suolaa

noin 7 dl vehnäjauhoja

100 g voita huoneenlämpöisenä

Täyte

50 g voita huoneenlämpöisenä

¾ dl sokeria

2–3 tl kanelia

Pinnalle

1 muna

2 rkl raesokeria

  1. Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, muna, sokeri, kardemumma, suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja pehmeä voi. Vaivaa yhä, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin tunti. Vaivaa ilmakuplat pois.
  2. Levitä leivinpaperiarkki työalustalle. Jauhota paperi ja kauli taikina sen päälle arkin kokoiseksi levyksi. Levitä pehmeä voi taikinalevylle nuolijalla. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri taikina leivinpaperin avulla tiiviiksi rullaksi.
  3. Leikkaa rulla kahtia ja nosta ne leivinpaperille niin, että väliin jää tilaa.
  4. Leikkaa rulliin veitsellä tai saksilla syvät viillot muutaman sentin välein. Vedä pitkoa kevyesti vähän pidemmäksi. Paina jokaiseen taikinapalaan kuoppa, kuin tekisit korvapuusteja. Anna pitkojen kohota liinan alla puoli tuntia.
  5. Sivele pitkot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia, kunnes pitkot ovat sisältä kypsiä ja saaneet kauniin paistopinnan.

Resepti: Emilia Kolari, Kodin Kuvalehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla