Perunat paistuvat possun kanssa samassa vuoassa. Alkupalaksi nautitaan kupilliset ranskalaista kalakeittoa. Kuva: Panu Pälviä
Perunat paistuvat possun kanssa samassa vuoassa. Alkupalaksi nautitaan kupilliset ranskalaista kalakeittoa. Kuva: Panu Pälviä

Tämä ranskalainen illallinen maistuu takuulla juhlakaudella ja sen jälkeenkin. 

Helppo bouillabaisse

4 annosta

Valmistusaika 30 min

1 fenkoli

1 purjo

2 rkl öljyä

½ tl cayennepippuria

2 valkosipulinkynttä

2 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

2 prk (a 400 g)

Tomaattimurskaa

1 rkl hunajaa

100 g katkarapuja

200 g lämminsavulohta

Tarjoiluun

Ranskankermaa

Lehtipersiljasilppua

1. Leikkaa fenkolista kanta pois. Puolita ja siivuta se. Leikkaa purjosta pois uloimmat, tummanvihreät osat. Puolita purjo ja huuhdo kerrosten väleistä. Pilko renkaan puolikkaiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne.

2. Kuumenna kattilassa öljy. Kuullota fenkolia, purjoa ja cayennepippuria, kunnes vihannekset pehmentyvät eli noin seitsemän minuuttia. Lisää viini, valkosipulin kynnet ja suola. Anna kiehahtaa. Lisää tomaattimurska ja hunaja. Keitä kymmenen minuuttia.

3. Lisää katkaravut ja anna niiden sulaa eli keitä vielä noin kaksi minuuttia. Soseuta kuuma keitto sauvasekoittimella sileäksi. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

4. Jaa keitto lautasille. Nosta kylmäsavulohi päälle. Koristele ranskankermalla ja lehtipersiljalla.

 

Pistaasipossu

4 annosta

Valmistusaika 30 min

1 (650–800g) porsaan sisäfilee

1 tl suolaa

1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä

2 rkl dijonsinappia

6 perunaa

3 porkkanaa

1 rkl oliiviöljyä

1 rosmariininoksa

Kastike

1 sipuli

1 tl mustapippureita

1 laakerinlehti

2 dl valkoviiniä

2 dl kermaa

1 rkl karkeaadijonsinappia

1. Huuhdo filee kylmällä vedellä ja kuivaa se. Ripottele pintaan suola. Jätä huoneenlämpöön.

2. Pese perunat ja porkkanat. Leikkaa perunat lohkoiksi ja porkkanat ronskeiksi siivuiksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

3. Kuori ja rouhi pähkinät veitsellä tai monitoimikoneella. Levitä pähkinärouhe leivinpaperille. Sudi sinappi fileen pintaan pullasudilla. Pyöritä filee pähkinärouheessa ja nosta se leivinpaperin päällä vuokaan.

4. Nostele perunalohkot ja porkkanat vuokaan. Lorauta päälle oliiviöljy ja ripottele rosmariinista lehdet vihannesten päälle. Nosta vuoka uuniin 25 minuutiksi.

5. Tee sillä välin kastike. Kuori sipuli ja leikkaa se karkeasti siivuiksi. Paahda sipuleita, pippureita ja laakerinlehtä kattilassa muutama minuutti. Lisää viini ja anna kiehua nesteestä puolet pois. Siivilöi mausteet pois ja lisää kerma sekä sinappi. Kiehauta.

Possun fileetä imartelee kevyt punaviini, jonka maussa on vähän marjaa.

Luumu-clafoutis

8 annosta

Valmistusaika 20 min + paisto 30 min

500 g luumuja

1 ½ dl ranskankermaa

1 dl maitoa

3 munaa

1 dl ruokosokeria

1 dl jauhoja

½ tl suolaa

1 vaniljatanko

Koristeluun tomusokeria

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa luumu puoliksi kiven ympäriltä ja irrota kivi. Jos luumut ovat isoja, leikkaa ne vielä lohkoiksi.

2. Vuoraa pyöreä uunivuoka paperilla. Riko munat kulhoon. Sekoita muniin kulhossa ranskankerma, maito, sokeri, jauhot ja suola. Puolita vaniljatanko ja rapsuta siitä siemenet. Sekoita taikinan joukkoon.

3. Kaada taikina vuokaan ja asettele luumut taisesti taikinan päälle. Paista uunissa 35 minuuttia eli kunnes taikina on hyytynyt ja reunat ovat ruskistuneet kauniisti. Koristele jäähtynyt pannari tomusokerilla.