Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Kikherneistä syntyy nopeasti maistuvat vegepihvit vaikka sandwichin väliin.

Pikakokin vegepihvit

(8 annosta)
Valmistusaika: 20 minuuttia + vetäytyminen: 30 minuuttia
2 tlk (à 400/265 g) kikherneitä
1 pieni punasipuli
½ ruukkua korianteria
2 1/2 dl korppujauhoja
2 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa
(150 g vuohenjuustoa, esim. Chèvrus)
lisäksi: 1–2 dl rypsiöljyä

1. Huuhtele kikherneet. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna korianteri. Soseuta kikherneet karkeahkoksi massaksi teho- tai sauvasekoittimella. Sekoita sipuli, korianteri, korppujauhot, cayennepippuri, suola ja hunaja joukkoon.

2. Muotoile massa kostutetuin käsin pihveiksi. Piilota halutessasi pihvien sisään nokare vuohenjuustoa. Pihvien rakenne on mureneva, joten laita ne jääkaappiin vetäytymään 30 minuutiksi. Jos teet sandwichejä, esivalmistele leipä ja kasvikset tällä ajalla.

3. Paista pihvejä paistinpannussa reilussa öljymäärässä noin 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta pihvit hetkeksi talouspaperin päälle.

Katso vegesandwichin ohje Me Naisten numerosta 16–17/2014, sivulta 69. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.