Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Kikherneistä syntyy nopeasti maistuvat vegepihvit vaikka sandwichin väliin.

Pikakokin vegepihvit

(8 annosta)
Valmistusaika: 20 minuuttia + vetäytyminen: 30 minuuttia
2 tlk (à 400/265 g) kikherneitä
1 pieni punasipuli
½ ruukkua korianteria
2 1/2 dl korppujauhoja
2 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa
(150 g vuohenjuustoa, esim. Chèvrus)
lisäksi: 1–2 dl rypsiöljyä

1. Huuhtele kikherneet. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna korianteri. Soseuta kikherneet karkeahkoksi massaksi teho- tai sauvasekoittimella. Sekoita sipuli, korianteri, korppujauhot, cayennepippuri, suola ja hunaja joukkoon.

2. Muotoile massa kostutetuin käsin pihveiksi. Piilota halutessasi pihvien sisään nokare vuohenjuustoa. Pihvien rakenne on mureneva, joten laita ne jääkaappiin vetäytymään 30 minuutiksi. Jos teet sandwichejä, esivalmistele leipä ja kasvikset tällä ajalla.

3. Paista pihvejä paistinpannussa reilussa öljymäärässä noin 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta pihvit hetkeksi talouspaperin päälle.

Katso vegesandwichin ohje Me Naisten numerosta 16–17/2014, sivulta 69. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.