Yksi tuo punakaalin, toinen hauduttaa possun, kolmas graavaa kalan. Hauska ja helppo juhla syntyy yhdessä.

Punakaalihöystö

6–8 annosta
Valmistusaika: 55 minuuttia

1 kg punakaalia
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 tl fenkolinsiemeniä
2 maustepippuria
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1 kanelitanko
1/2 dl puna- tai valkoviinietikkaa
1/2 dl sokeria
1 laakerinlehti
2 dl portviiniä
1 dl punaviiniä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
(koristeeksi granaattiomenan siemeniä)

Leikkaa kaali suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Jauha fenkolinsiemenet ja pippurit huhmareessa. Kuumenna öljy kattilassa ja hauduta siinä sipulia fenkolin, pippurin, neilikan ja kanelitangon kanssa noin 3 minuuttia.

Lisää kaali, etikka, sokeri ja laakerinlehti. Hauduta 20 minuuttia. Lisää viinit, suola ja pippuri ja hauduta 20 minuuttia. Ota kansi pois haudutuksen loppupuolella, jotta neste haihtuu ja kaali hiukan karamellisoituu. Voit koristella annoksen granaattiomenan siemenillä.

Appelsiiniperunat

6 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

1 kg perunoita (jauhoinen laatu)
30 g voita
3 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl viinietikkaa
1 tl rosmariinia
3 valkosipulinkynttä
1/2 (luomu)appelsiinin kuori

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Lohko kuoritut perunat paloiksi (n. 3 cm) ja keitä suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Kaada lävikköön ja anna kuivahtaa. Ravistele lävikköä, jotta perunoiden pinta karheutuu.

Kaada perunat uunivuokaan. Sulata voi ja sekoita se öljyn, etikan ja rosmariinin kanssa. Hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Kaada voi-öljyseos perunoille ja sekoita. Leikkaa appelsiinin oranssi kuori suikaleiksi ja sekoita joukkoon.
Laita vuoka uuniin noin 25 minuutiksi.

Päärynä-homejuustosalaatti

6–8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

170 g pekonia
3 päärynää
150 g sinihomejuustoa
2 pussia salaattisekoitusta

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa

Paista pekoniviipaleet pannulla ilman rasvaa. Kun pekoni on rapeaa, leikkaa se paloiksi.

Leikkaa päärynä ja juusto viipaleiksi (päärynää ei välttämättä tarvitse kuoria). Kaada salaattisekoitus tarjoilukulhoon. Nosta päärynä- ja juustoviipaleet salaatille. Ripottele pinnalle pekonit.
Sekoita öljy ja viinietikka yhteen ja kaada seos salaatille. Tarjoa heti.

Vinkki! Voit oikaista salaatissa käyttämällä valmiiksi paistettua pekoninmurua (noin 1 dl).

Lapalihaa omenakastikkeella

6–10 annosta
Valmistusaika: 4 tuntia

1–1 1/2 kg pala possunlapaa (luullista tai luutonta)
2 sipulia
2 porkkanaa
1 palsternakka
4 valkosipulinkynttä
2–3 tl suolaa
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl timjamia
1 tl salviaa
1 plo (3,3 dl) olutta (tai vettä)

Kastike:
paistoliemi
3 dl omenasosetta
2 rkl sinappia (mietoa)
suolaa ja pippuria

Kuori sipulit, porkkanat, palsternakka ja valkosipulinkynnet. Lohko kasvikset ja laita ne uunivuokaan lihan kanssa. Hiero mausteet lihan pintaan. Kaada vuoan pohjalle olut tai vesi.
Peitä uunivuoka kannella tai foliossa ja nosta se 150-asteiseen uuniin. Paista 3–4 tuntia, kunnes liha on kypsää ja hajoavaa. Lisää välillä nestettä vuokaan, jos se uhkaa kuivua. Voit pitää lihaa uunissa pidempäänkin.

Tee kastike. Nosta liha ja kasvikset pois vuoasta. Kaada pohjalle jäänyt liemi kattilaan, lisää omenasose ja kuumenna. Mausta sinapilla. Lisää makusi mukaan suolaa ja pippuria.
Revi liha haarukalla säikeiksi, poista rasvaisimmat osat (ja luut). Voit sekoittaa omenakastikkeen lihan joukkoon tai tarjota sen erikseen.

Uunijuurekset

6–8 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

400 g porkkanoita
400 g palsternakkaa
2 rkl öljyä
2 rkl balsamietikkaa
1 rkl hunajaa
2 rkl maalaissinappia
1 tl rakuunaa

Kuori porkkanat ja palsternakat. Leikkaa ne pitkittäin pari senttiä paksuiksi lohkoiksi. Nosta juurekset uunivuokaan. Sekoita öljy, etikka, hunaja, sinappi ja rakuuna pienessä astiassa ja kaada seos juureksille. Pyörittele porkkanoita ja palsternakkoja, jotta öljy ja mausteet leviävät tasaisesti.
Paista juureksia uunin keskitasolla 30–40 minuuttia.

Ruusukaali-omenapaistos

6–8 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

500 g ruusukaaleja
3–4 omenaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl vaaleaa siirappia
1–2 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese ruusukaalit ja omenat. Leikkaa omenat reilun kokoisiksi lohkoiksi. Omenoita ei tarvitse kuoria.

Nosta kaalit ja omenat uunivuokaan. Lisää öljy ja siirappi. Nostele kasviksia, kunnes öljy ja siirappi levittyvät tasaisesti. Mausta kasvikset suolalla. Paista uunin keskitasolla 20–25
minuuttia.

Roseegraavattu lohi

6–8 annosta alkupalana
Valmistusaika: noin 24 tuntia

500 g lohta nahallisena fileenä
2 rkl roseepippuria
2 rkl karkeaa suolaa
nippu tilliä

Nypi ruodot pois kalasta. Pyyhi filee talouspaperilla puhtaaksi. Leikkaa kala kahteen yhtä suureen osaan.

Sekoita pippuri ja suola. Hiero mausteseos kaloihin ja paina palat lihapuolet vastakkain. Hienonna tilliä (jätä osa koristeeksi) kalan väliin.

Kääri kala tiukasti voipaperiin ja sitten folioon tai muovikelmuun. Nosta maustumaan viileään noin vuorokaudeksi. Kääntele pakettia pari kertaa maustumisen aikana.

Raaputa mausteet kalan pinnasta. Leikkaa kala nahkaa myöten ohuiksi, vinoiksi viipaleiksi. Koristele roseepippureilla. Tarjoa saaristolaisleivän tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Noutopöydän jouluviinit

1. Hanaviini riittää isolle porukalle.
Valkoviini: Tausendhügel Dry Riesling, 31,90 €.
Punaviini: Primitivo Doppio Passo, 28,90 €.

2. Kun pullo on mieluisin vaihtoehto.
Punaviini: Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo, 7,29 €.
Valkoviini: Cono Sur Visión Single Vineyard Riesling, 11,89 €.

3. Jos haluat satsata.
Valkoviini: Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Steinsetz, 17,64 €.
Punaviini: Te Kairanga Runholder Martinborough Pinot Noir, 19,80 €.


Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.