Avomaankurkku sopii myös risottoon.
Avomaankurkku sopii myös risottoon.

Avomaankurkut kuuluvat suomalaiseen kesään – ja tänä kesänä näköjään myös risottoon. Helsinkiläinen Muru-ravintola jakoi hittiruokansa reseptin.

Hittiruokien tittelit ovat usein menneet suussa sulaville pastaruuille, kuten avokadopastalle ja panopastalle. Alkuvuodesta yksinkertainen fetaa, kirsikkatomaatteja ja chiliä yhdistelevä uunifetapasta oli se resepti, josta kaikki puhuivat.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että pastat saavat antaa tilaa risotoille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Arvostettu helsinkiläinen Muru-ravintola kertoo Facebook-sivullaan, että heidän avomaankurkkurisottonsa on noussut ravintolassa kesän hitiksi. Ravintola myös jakoi kyseisen reseptin, joten kotikokeillakin on mahdollisuus tehdä tätä huippuravintolan herkkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muru on Henri Alénin, Timo Linnamäen ja Samuil Angelovin perustama ravintola, joka muun muassa valittiin vuoden ravintolaksi 2012 ja on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Ravintolan ruoka edustaa perinteistä ranskalaista keittiötä.

Tältä ravintolan avomaankurkkurisotto näyttää. Murun jakama resepti löytyy kuvan alta.

Murun avomaankurkkurisotto

2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
1 timjaminoksa
3 dl carnaroli-riisiä
2 dl valkoviiniä
1 l kanalientä
1 Avomaankurkku kuutioituna
15 g parmesaanijuustoa raastettuna
40 g voita
suolaa
pippuria
1 avomaankurkku pikkelöitynä (eli mummonkurkkuna: 1 osa väkiviinaetikkaa, 2 osaa sokeria, 3 osaa vettä)

  1. Hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynsi. Lämmitä kanaliemi kuumaksi. 
  2. Kuullota öljyssä sipulit, valkosipuli ja risottoriisi. Lisää kattilaan valkoviiniä ja kanalientä koko ajan sekoittaen, ja lisää nestettä aina kun edellinen kauhallinen on imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa lientä lisäten ja sekoittaen noin 14 minuuttia.
  3. Kun risoton rakenne on puuromainen ja melko löysä, lisää joukkoon voi ja parmesaaniraaste, Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele risotto kuutioiduiklla avomaan kurkuilla ja pinnalle viipaloidut mummonkurkut.

Ravintolan vinkit onnistuneeseen risottoon

  • Risoton yksinkertaisuus vaatii raaka-aineilta aika paljon.
  • Parhaita risottoriisilajikkeita ovat carnaroli ja arborio. Maukas ja puhtaanmakuinen liemi on risoton tärkein makua antava ainesosa, joten liemi kannattaa keittää itse.
  • Parmesaanin tulee olla pitkään kypsytettyä ja lohkeilevan kovaa, sillä liian nuori ja pehmeä juusto tekee risotosta liisterimäisen.
  • On myös hyvä muistaa, että italialainen voi on mauttomampaa kuin suomalainen. Voimakkaanmakuista kotimaista voita kannattaa käyttää maltilla, sillä sen tarkoituksena on antaa risottoon vain kiiltoa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla