Kodin Kuvalehti
Jäätelö ja mämmi ne yhteen sopii! Kuvat: Sanoma-arkisto
Jäätelö ja mämmi ne yhteen sopii! Kuvat: Sanoma-arkisto

Mämmin ystävät nautiskelevat herkkunsa suoraan tuokkosesta, mutta mämmistä syntyy myös ihania ruokia, jotka hurmaavat epäilijätkin. Tässä kolme täydellistä herkkua.

Perinteisesti mämmin päälle ripotellaan hiukan sokeria, ja herkku lusikoidaan suuhun maidon tai kerman kanssa. Mutta on perinneherkusta muuhunkin.

Kokeile rouskuvaa mämminäkkäriä, joka maistuu ihanasti saaristolaisleivälle. Sekoita mämmiä jäätelön joukkoon ja nauti kuohkeasta mämmipehmiksestä. Täydellisin pääsiäisyllätys löytyy paahtovanukkaan sisältä: rapean sokeripinnan alta paljastuva vaniljan ja mämmin täyteläinen liitto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pääsiäispöydässä mämmillä maustettu näkkäri maistuu parhaalta voimakkaan juuston, kuten pitkään kypsytetyn goudan, kera.
Pääsiäispöydässä mämmillä maustettu näkkäri maistuu parhaalta voimakkaan juuston, kuten pitkään kypsytetyn goudan, kera.

Mämminäkkäri

30 palaa, 2 t

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4 dl erilaisia siemeniä: auringonkukan-, seesamin- ja unikonsiemenet voi käyttää sellaiseen. Kurpitsansiemenet ja pähkinät kannattaa rouhia pienemmiksi monitoimikoneella.

2½ dl (250 g) mämmiä

½–1 dl vettä 

Pinnalle

suolaa

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Sekoita ainekset tasaiseksi. Levitä seos pellillä leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi. Apuna voi käyttää ruokalusikkaa ja -veistä. Seoksen levittäminen onnistuu loppuvaiheessa myös kylmään veteen kastetuin käsin. 
  3. Paina levyyn taikina- tai pizzahyrrällä urat. Palasia tulee noin 30. Rouhi pinnalle suolaa.
  4. Siirrä leivinpaperi pelliltä uuniritilän päälle ja paista levyä uunissa noin 45 min. Avaa uunin luukkua muutaman kerran paistamisen aikana.
  5. Ota ritilä uunista ja irrota palat leivinpaperista. Siirrä ne sen jälkeen takaisin ritilälle irrallisina paloina ilman leivinpaperia.
  6. Anna näkkäripalojen kuivahtaa uunin jälkilämmössä, kunnes palat ovat rapeita. Pidä uunin luukku hieman raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan uunista.

Mämmin ystävä keksii lempiherkulleen uusia käyttötarkoituksia ja yhdistelmiä. Tässä yksi erityisen helppo – yhdistä vain jäätelö ja mämmi!
Mämmin ystävä keksii lempiherkulleen uusia käyttötarkoituksia ja yhdistelmiä. Tässä yksi erityisen helppo – yhdistä vain jäätelö ja mämmi!

Mämmipehmis

2 dl mämmiä

1 l vaniljajäätelöä

  1. Sekoita mämmi ja pehmennyt jäätelö monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tarjoa heti.

Mämmin ystävä nuolee huuliaan, kun ranskalainen paahtovanukas heittäytyy uudenlaisen pääsiäisen viettoon.
Mämmin ystävä nuolee huuliaan, kun ranskalainen paahtovanukas heittäytyy uudenlaisen pääsiäisen viettoon.

Mämmivanukas

4 dl kermaa

1 dl täysmaitoa

1 vaniljatanko

5 keltuaista

½ dl sokeria

2 dl mämmiä

Päälle

hienoa ruokokidesokeria

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kaada kattilaan kerma ja maito. Halkaise vaniljatanko. Raaputa sisus kattilaan ja pudota sinne myös tanko. Kiehauta ja nosta kattila liedeltä. Nosta pois vaniljatanko.
  2. Erottele kananmunista keltuaiset. Vatkaa keltuaisia ja sokeria hetken kevyesti.
  3. Kaada kuuma maito-kerma­seos koko ajan sekoittaen keltuaisten päälle.  Lisää mämmi ja kuumenna mutta älä keitä. Kaada seos uuninkestäviin vuokiin.
  4. Laita vuoat syvälle uunipellille. Kaada pellille vuokien puoleen väliin asti kuumaa vettä. Paista uunin alatasolla noin tunnin ajan. Vanukas on valmista, kun massa on hyytynyt mutta ei kovaa.
  5. Jäähdytä annokset jääkaapissa. Ripottele pinnalle sokeria juuri ennen tarjoilua.
  6. Paahda pinta kaasupolttimella karamellimaiseksi ja rapeaksi. Rapeutus onnistuu myös uunissa grillivastuksen alla.

Vinkki! Jos haluat, että mämmi maistuu vahvasti, lisää sitä desilitra enemmän. Voit tehdä vanukkaat edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Tuunaa mämmi!

  • Vaniljasokeri on mämmin lempeä ja perinteinen mauste.
  • Appelsiinimarmeladi muuttaa mämmin maun helposti miedommaksi ja makeammaksi.
  • Mämmistä voi rakentaa trendikkään kulhojälkkärin ja sekoittaa joukkoon suosikkimakuja: jäätelöä, pakastevadelmia, marenkia ja vaikkapa suklaapaloja.
  • Myös kermavaahto, keksinmurut, hedelmäpalat ja erilaiset hillot saavat mämmin maistumaan.
  • Kokeile mämmin joukossa myös lakua ja hunajaa, ja rouhi joukkoon pähkinää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla