Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Sekoita pieni määrä jauhoja ja hiiva keskenään. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää veteen jauhoseos ja suola. Lisää myös hunaja ja öljy. Alusta loput jauhot ja hiutaleet vesi-jauhoseokseen. Peitä kulho tuorekelmulla ja kohota tunnin ajan. Kumoa taikina uunipellille, peitä liinalla ja kohota vielä 30 minuuttia.

Sivele leipä oliiviöljyllä. Viipaloi omenat päälle. Ripottele pinnalle ruokosokeria ja rosmariinia. Kypsennä 175 asteessa noin 25 minuuttia. Focaccia on parhaimmillaan samana päivänä syötynä.

Resepti

Annoksia:
16
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin. 2 tuntia 30 minuuttia

Resepti

7
dl
vehnäjauhoja
1
ras
kuivahiivaa
4
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
hunajaa
oliiviöljyä
1
dl
hiivaleipävehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita

Voiteluun

oliiviöljyä

Pinnalle

2
kpl
isoa omenaa
2
rkl
ruokosokeria
1
ras
rosmariinin lehtiä

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.