Tarjoile kolmen kerroksen taikapannari esimerkiksi kermavaahdon ja hillon kera. Kuva: Ninna Lindström
Tarjoile kolmen kerroksen taikapannari esimerkiksi kermavaahdon ja hillon kera. Kuva: Ninna Lindström

Poimi talteen luottoreseptit arkeen ja juhlaan.

1. Huippukokin makaronilaatikko

Ravintola Savoyn legendaarinen keittiöpäällikkö Kari Aihinen lisää arkiklassikkoon pekonia ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Toimii!

Huippukokki paljastaa: näin syntyy maailman paras makaronilaatikko

2. Gluteeniton hittirieska

Soppa365-sivuston kehittelemä yllättävä pikaleivonnainen syntyy höyrytetystä kukkakaalista. Rieska on myös maidoton. Taikinan voi maustaa sekoittamalla joukkoon esimerkiksi aurinkokuivattua tomaattia, yrttejä, juustoa, oliivipaloja, juustoraastetta tai chiliöljyä.

Maailma sai uuden hittirieskan! Se on vähähiilihydraattinen, gluteeniton ja tajuttoman helppo

3. Karkista kakuksi

Suklaapatukoista inspiroituneet kakut ovat yksi viime vuosien isoimmista leivontatrendeistä. Kuva: Panu Pälviä
Suklaapatukoista inspiroituneet kakut ovat yksi viime vuosien isoimmista leivontatrendeistä. Kuva: Panu Pälviä

Suklainen kakku on sokerihiiren unelma. Kinderin maku syntyy vaalean, kermaisen täytteen ja maitosuklaan yhdistelmästä.

Superherkullinen Kinder-kakku yhdistää karkin ja kakun parhaat puolet

4. Takuuvarmaa leipää

Leivän teko on yllättävän vaivatonta. Nykyajan leipä tehdään kylmään veteen, hiivaa lisätään vain murunen eikä taikinaa vaivata lainkaan. Maun ja rakenteen salaisuus on pitkä kohotusaika. Kokeile leipoa limppua, ruissämpylöitä ja durumleipää, ihastut varmasti!

Tee itse rapeaa ja mehevää leipää

5. Banaaniletut ja taikapannari

Blogimaailmassa vuosia valloittaneet kahden raaka-aineen banaaniletut ovat jo monelle tuttuja, mutta herkullinen ihmepannari yllättää. Yhdestä taikinasta syntyy kolme kerrosta: pannarimainen pohja, kreemimäinen välikerros ja pinnan ilmava marenkimainen päällys.

Maailman helpoimmat banaaniletut ja taikapannari saavat leuan loksahtamaan

6. Luottokakkutaikina

Tämän reseptin haluat säästää! Ruokatoimittajamme lempikakkutaikina syntyy helposti ja taipuu monenlaisiin leivonnaisiin – etkä tarvitse sähkövatkainta. Kokeile esimerkiksi suklaista banaanileipää, klassista marjamurupiirakkaa tai päärynä-kinuskikakkua.

Yksi taikina, kuusi kakkua – tämä luottoresepti kannattaa panna talteen

7. Pikkuleivät mummon malliin

Klassiset pikkuleivät tuovat mieleen lapsuuden ja tyylikkäät teekestit. Kuva: Pia Inberg
Klassiset pikkuleivät tuovat mieleen lapsuuden ja tyylikkäät teekestit. Kuva: Pia Inberg

Klassikkopikkuleivät ovat juuri sopivan retroja ja toimivat aina. Lue parhaat vinkit ja ohjeet kookoshentusten, kaneliässien ja herrasväen pikkuleipien tekoon.

Mureat ja makeat mummolan pikkuleivät ovat taas muotia

8. Trendikäs ramen-keitto

Ramen-nuudelikeitossa maistuvat chili, inkivääri ja valkosipuli. Jos haluat helpottaa arkeasi, pakasta valmis keitto rasioissa. Kun sulatat keiton, lisää siihen valitsemasi proteiinilähde, kuten katkarapuja, kidneypapuja tai kananmunaa.

Tässä ramen-keitossa on vain 180 kcal

9. Kurpitsapiirakka

Syksy on kurpitsan sesonkia. Kuva: Pia Inberg
Syksy on kurpitsan sesonkia. Kuva: Pia Inberg

Täydellinen syysherkku! Muskottipähkinällä ja inkiväärillä maustettu piirakka maistuu taivaalliselta vaniljajäätelön kanssa.

Makea kurpitsapiirakka

10. Kevyet kesäkurpitsapihvit

Kesäkurpitsapihvit ovat helppo arkiruoka. Yhdessä tällä ohjeella tehdyssä pihvissä on vain 70 kaloria, mutta herkulliset pihvit maistuvat muillekin kuin laihduttajille.

5:2-dieetti – kesäkurpitsapihvit

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.