Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Nosta savuburgerit tarjolle ja ota aplodit vastaan.

1. Tee ensin kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää sipuli ja valkosipuli, paista 3–5 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä. ­Sekoita joukkoon smoked paprika -jauhe, sokeri ja suola. Jatka kypsentämistä 10 minuuttia. Lisää viinietikka ja keitä 2 minuuttia. Lisää ketsuppi, sekoita hyvin ja kypsennä 5 minuuttia. Purista joukkoon sitruunamehu ja sekoita.

2. Aloita hampurilaisen valmistelu kastikkeen kiehuessa. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Paista pekonia öljytilkassa paistinpannussa 2–3 minuuttia. ­Lisää sipuli ja smoked paprika -jauhe, jatka paistamista 3 minuuttia.

3. Sekoita jauheliha paistetun sipulin ja pekonin kanssa. Muotoile ­seoksesta sämpylöiden kokoisia pihvejä. Viipaloi hampurilaiseen ­tomaatit.

4. Kuumenna paistinpannussa hieman öljyä. Paista pihvejä paksuudesta riippuen 3–5 minuuttia kummaltakin puolelta. Kun käännät pihvit, nosta juustoviipaleet niiden päälle sulamaan toisen puolen ­paistamisen ajaksi.

5. Halkaise sämpylät ja täytä ne pihvillä, kastikkeella, salaatilla ja ­tomaattiviipaleilla. Tarjoile heti.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia

Resepti

1
kpl
sipuli
4
kpl
pekoniviipaletta
öljyä paistamiseen
1
tl
smoked paprika -jauhetta (esimerkiksi Santa Maria)
400
g
jauhelihaa
4
kpl
savujuusto viipaletta (esimerkiksi Kippari)

Kastike

1
kpl
sipuli
2
kpl
valkosipulinkynttä
öljyä
1
tl
smoked paprika -jauhetta
fariinisokeria
suolaa
1
rkl
viinietikkaa
1
dl
ketsuppia
sitruunan mehu

Lisäksi

2
kpl
tomaattia
salaatinlehtiä
4
kpl
sämpylää
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.