Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Pikaleipurin luottoystävä, lehtitaikina, kantaa tällä kertaa päällään vuohenjuuston ja mangon yhdistelmää. Hunaja ja pippuri viimeistelevät herkun.

1. Kauli sulanut taikinalevy hiukan alkuperäistä ohuemmaksi. Nosta se leivinpaperilla peitetylle pellille. Leikkaa levyn reunoista noin 2 sentin levyiset nauhat ja nosta ne taikinan ulkoreunan päälle, jotta piirakkaan syntyy pieni reunus. Sivele nauhojen alle vettä, jotta ne tarttuvat pohjataikinaan.

2. Vatkaa juusto haarukalla pehmeäksi. Levitä juusto veitsellä taikinapohjalle.

3. Leikkaa mango ohuiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet taikinalevylle. Valuta päälle hunaja ja ripottele mustapippuri.

4. Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia

Resepti

400
g
levy voi- tai lehtitaikinaa (pakaste)
2 rasiaa (à 150 g) pehmeää vuohenjuustoa
½ tlk (noin 200 g) mangoa (säilyke)
2
rkl
hunajaa
1
tl
rouhittua mustapippuria myllystä

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.