Teemu Laurell luottaa parsaan, Henri Alén pannacottaan.

Top Chef -ohjelman voittanut kokki Teemu Laurell hemmottelee äitiään Kaisa Laurellia parsarisotolla ja kauracrumblella kruunatulla vaniljamoussella. 

Parsarisotto

350 g risottoriisiä
1,5 l kasvislientä
2 salottisipulia
1 puntti vihreää parsaa
50 g voita
2 rkl öljyä
parmesan-juustoa raasteena
1 puntti ruohosipulia
loraus valkoviiniä
suolaa
pippuria
 
Hienonna sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä kattilassa. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää viini ja kasvisliemi joukkoon pienissä erissä. Keitä noin 15 minuuttia tai niin kauan, että liemi ja viini ovat imeytyneet. Älä silti ylikypsennä risottoa, vaan jätä siihen pieni suutuntuma.

Kuori parsat kevyesti ja poista varsista puiseva osa. Leikkaa parsat 2–3 sentin paloiksi ja ryöppää (esikiehauta) niitä kuumassa vedessä noin minuutin ajan. Laita parsat tämän jälkeen hetkeksi jääveteen.

Lisää risoton joukkoon voi, parmesan-raaste ja jäävedessä lionneet parsapalat. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.

Nauti raikkaan Viognier-rypäleistä valmistetun valkoviinin kanssa.

Vaniljamoussea ja kauracrumblea

Vaniljamousse:
3dl creme fraichea
3dl mascarpone-tuorejuustoa
puolikkaan vaniljatangon siemenet
1dl tomusokeria

Vatkaa creme fraichea hieman, jotta saat siihen rakennetta. Lisää tämän jälkeen loput aineet ja vispaa tasaiseksi. Tarkista maku.

Kauracrumble:
25g suolatonta voita
25g sokeria
25g vehnäjauhoja
25g kaurahiutaleita

Yhdistä huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet. Sekoita massa huolellisesti sekaisin ja levitä uunipellille tasaisesti. Paista uunissa 160 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes crumble on kauniin kullankeltaista. Tarjoile vaniljamoussen ja tuoreiden mansikoiden, vadelmien ja mustikoiden kanssa.



Ravintoloitsija ja televisiosta tuttu kokki Henri Alén loihtii äidilleen Kati Snowlle makoisan aterian jättikatkaravuista, pastasta ja jogurtti-pannacottasta.

Henrin scampipasta äidille

Neljälle

200g jättikatkaravunpyrstöjä
400g tagliatelle-pastaa
1 sipuli
2 kuorittua valkosipulinkynttä
200g pinaattia
1 sitruuna
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota voissa pehmeäksi. Lisää mukaan pinaatti. Paista ravunpyrstöt öljyssä kuumalla pannulla ja lisää sipulipaistoksen mukaan. Keitä pasta kypsäksi, valuta ja sekoita joukkoon. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.

Jogurtti-pannacotta

2,5 dl maitoa
110 g sokeria
½ tl kardemummaa
2,5 dl luonnon jogurttia
2,5 dl kermaa
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta maito ja sokeri. Lisää joukkoon kardemumma ja liivatelehdet. Anna jäähtyä hetki. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää jogurtti ja kerma. Sekoita hyvin, siivilöi massa ja kaada pieniin vuokiin tai laseihin  hyytymään.

Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.
Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.

Yksinkertainen on kaunista, todistaa ruokakirjailija Emma Ivane. Hänen versiossaan kuuluisasta key lime pie -limepiirakasta on vain kolme ainesosaa.

Klassinen limepiirakka meni uusiksi, kun ruokakirjailija ja kakkutaiteilija Emma Ivane tarttui siihen tuoreessa leivontateoksessaan Vain 3 (Cozy Publishing, 2018). ”Raaka-aineiden määrästä on tingitty, mutta mausta ei ollenkaan”, Emma mainitsee reseptin yhteydessä.

Limepiirakka (key lime pie)

Määrä: 10 palaa

Valmistusaika: 45+45 min sekä 5 h jäähdytys

Ainekset:

  • 200g digestivekeksejä
  • 2 tlk (à 397 g) kondensoitua maitoa
  • 6 limettiä

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjapiirakkavuokaan pohjan muotoinen pala leivinpaperia. 
  2. Murskaa keksit ja sekoita 4 rkl kondensoitua maitoa keksimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 5 minuutin ajan. 
  3. Sekoita keskenään loput kondensoidusta maidosta, 3 tl limetin raastettua kuorta (varaa lisäksi pieni määrä koristeluun) ja 2 dl mehua. Kaada vuokaan.
  4. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia. Käännä sitten uuni pois päältä ja jätä piirakka jälkilämpöön 30 minuutiksi.
  5. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. 
  6. Nosta piirakka vuoasta  ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele raastetulla limetinkuorella.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.