Teemu Laurell luottaa parsaan, Henri Alén pannacottaan.

Top Chef -ohjelman voittanut kokki Teemu Laurell hemmottelee äitiään Kaisa Laurellia parsarisotolla ja kauracrumblella kruunatulla vaniljamoussella. 

Parsarisotto

350 g risottoriisiä
1,5 l kasvislientä
2 salottisipulia
1 puntti vihreää parsaa
50 g voita
2 rkl öljyä
parmesan-juustoa raasteena
1 puntti ruohosipulia
loraus valkoviiniä
suolaa
pippuria
 
Hienonna sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä kattilassa. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää viini ja kasvisliemi joukkoon pienissä erissä. Keitä noin 15 minuuttia tai niin kauan, että liemi ja viini ovat imeytyneet. Älä silti ylikypsennä risottoa, vaan jätä siihen pieni suutuntuma.

Kuori parsat kevyesti ja poista varsista puiseva osa. Leikkaa parsat 2–3 sentin paloiksi ja ryöppää (esikiehauta) niitä kuumassa vedessä noin minuutin ajan. Laita parsat tämän jälkeen hetkeksi jääveteen.

Lisää risoton joukkoon voi, parmesan-raaste ja jäävedessä lionneet parsapalat. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.

Nauti raikkaan Viognier-rypäleistä valmistetun valkoviinin kanssa.

Vaniljamoussea ja kauracrumblea

Vaniljamousse:
3dl creme fraichea
3dl mascarpone-tuorejuustoa
puolikkaan vaniljatangon siemenet
1dl tomusokeria

Vatkaa creme fraichea hieman, jotta saat siihen rakennetta. Lisää tämän jälkeen loput aineet ja vispaa tasaiseksi. Tarkista maku.

Kauracrumble:
25g suolatonta voita
25g sokeria
25g vehnäjauhoja
25g kaurahiutaleita

Yhdistä huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet. Sekoita massa huolellisesti sekaisin ja levitä uunipellille tasaisesti. Paista uunissa 160 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes crumble on kauniin kullankeltaista. Tarjoile vaniljamoussen ja tuoreiden mansikoiden, vadelmien ja mustikoiden kanssa.



Ravintoloitsija ja televisiosta tuttu kokki Henri Alén loihtii äidilleen Kati Snowlle makoisan aterian jättikatkaravuista, pastasta ja jogurtti-pannacottasta.

Henrin scampipasta äidille

Neljälle

200g jättikatkaravunpyrstöjä
400g tagliatelle-pastaa
1 sipuli
2 kuorittua valkosipulinkynttä
200g pinaattia
1 sitruuna
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota voissa pehmeäksi. Lisää mukaan pinaatti. Paista ravunpyrstöt öljyssä kuumalla pannulla ja lisää sipulipaistoksen mukaan. Keitä pasta kypsäksi, valuta ja sekoita joukkoon. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.

Jogurtti-pannacotta

2,5 dl maitoa
110 g sokeria
½ tl kardemummaa
2,5 dl luonnon jogurttia
2,5 dl kermaa
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta maito ja sokeri. Lisää joukkoon kardemumma ja liivatelehdet. Anna jäähtyä hetki. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää jogurtti ja kerma. Sekoita hyvin, siivilöi massa ja kaada pieniin vuokiin tai laseihin  hyytymään.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan