Teemu Laurell luottaa parsaan, Henri Alén pannacottaan.

Top Chef -ohjelman voittanut kokki Teemu Laurell hemmottelee äitiään Kaisa Laurellia parsarisotolla ja kauracrumblella kruunatulla vaniljamoussella. 

Parsarisotto

350 g risottoriisiä
1,5 l kasvislientä
2 salottisipulia
1 puntti vihreää parsaa
50 g voita
2 rkl öljyä
parmesan-juustoa raasteena
1 puntti ruohosipulia
loraus valkoviiniä
suolaa
pippuria
 
Hienonna sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä kattilassa. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää viini ja kasvisliemi joukkoon pienissä erissä. Keitä noin 15 minuuttia tai niin kauan, että liemi ja viini ovat imeytyneet. Älä silti ylikypsennä risottoa, vaan jätä siihen pieni suutuntuma.

Kuori parsat kevyesti ja poista varsista puiseva osa. Leikkaa parsat 2–3 sentin paloiksi ja ryöppää (esikiehauta) niitä kuumassa vedessä noin minuutin ajan. Laita parsat tämän jälkeen hetkeksi jääveteen.

Lisää risoton joukkoon voi, parmesan-raaste ja jäävedessä lionneet parsapalat. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.

Nauti raikkaan Viognier-rypäleistä valmistetun valkoviinin kanssa.

Vaniljamoussea ja kauracrumblea

Vaniljamousse:
3dl creme fraichea
3dl mascarpone-tuorejuustoa
puolikkaan vaniljatangon siemenet
1dl tomusokeria

Vatkaa creme fraichea hieman, jotta saat siihen rakennetta. Lisää tämän jälkeen loput aineet ja vispaa tasaiseksi. Tarkista maku.

Kauracrumble:
25g suolatonta voita
25g sokeria
25g vehnäjauhoja
25g kaurahiutaleita

Yhdistä huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet. Sekoita massa huolellisesti sekaisin ja levitä uunipellille tasaisesti. Paista uunissa 160 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes crumble on kauniin kullankeltaista. Tarjoile vaniljamoussen ja tuoreiden mansikoiden, vadelmien ja mustikoiden kanssa.



Ravintoloitsija ja televisiosta tuttu kokki Henri Alén loihtii äidilleen Kati Snowlle makoisan aterian jättikatkaravuista, pastasta ja jogurtti-pannacottasta.

Henrin scampipasta äidille

Neljälle

200g jättikatkaravunpyrstöjä
400g tagliatelle-pastaa
1 sipuli
2 kuorittua valkosipulinkynttä
200g pinaattia
1 sitruuna
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota voissa pehmeäksi. Lisää mukaan pinaatti. Paista ravunpyrstöt öljyssä kuumalla pannulla ja lisää sipulipaistoksen mukaan. Keitä pasta kypsäksi, valuta ja sekoita joukkoon. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.

Jogurtti-pannacotta

2,5 dl maitoa
110 g sokeria
½ tl kardemummaa
2,5 dl luonnon jogurttia
2,5 dl kermaa
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta maito ja sokeri. Lisää joukkoon kardemumma ja liivatelehdet. Anna jäähtyä hetki. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää jogurtti ja kerma. Sekoita hyvin, siivilöi massa ja kaada pieniin vuokiin tai laseihin  hyytymään.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?