Japanilainen ruoka on ihan iisiä.

Lohisashimi ja papusalaatti


4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia
1–2 rkl wasabia (maun mukaan)
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 rkl öljyä
350 g vihreitä papuja
1 pieni punasipuli
kourallinen lehtipersiljaa
250 g lohta
tarjoiluun: soijakastiketta
Yhdistä wasabi, viinietikka ja sitruunamehu. Vatkaa öljy sekaan.
Keitä papuja kolme minuuttia suolalla maustetussa vedessä (tai pidempään, jos haluat niistä pehmeämpiä). 
Huuhdo pavut kylmällä vedellä.
Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja hienonna persilja. Sekoita sipulisuikaleet ja persilja papujen kanssa yhteen. Lisää joukkoon kastike.
Leikkaa lohi muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi. Tarjoa ne soijakastikkeen, wasabin ja papusalaatin kanssa. Syö lohisashimi sivelemällä sille hiukan wasabia ja kastamalla se soijakastikkeeseen.

Sushikakku


4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia
4 dl puuroriisiä
4 1/2 dl vettä
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
täyte:
300 g nahatonta ja ruodotonta lohta
1 dl lohenmätiä
(1 arkki nori-merilevää)
pinnalle: lohenmätiä, pellavan- tai seesaminsiemeniä
tarjoiluun: wasabitahnaa ja japanilaista soijakastiketta
Huuhdo riisi siivilässä kylmän, juoksevan veden alla kunnes siitä valuva vesi ei ole enää sameaa. Siirrä riisi kattilaan ja mittaa päälle kylmä vesi.
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä kannella peitettynä 15 minuuttia, käännä lämpö pois ja jätä kattila levylle kymmeneksi minuutiksi. 
Kuumenna viinietikkaa, sokeria ja suolaa mikrossa tai kattilassa sen verran, että sokeri sulaa. Sekoita kastike riisiin leikkaavin liikkein, älä painele, jotta riisi saa ilmaa ja jäähtyy. Jätä riisi jäähtymään, kun käsittelet kalan.
Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi. Viipaleiden muodolla ei ole väliä, sillä kalat eivät jää ruuassa näkyviin.
Vuoraa reunallinen astia, esimerkiksi uuni- tai kakkuvuoka, muovikelmulla. Varaa niin iso kelmu, että muovi yltää myös sushikakun päälle. Kun riisi on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, nosta puolet riisistä vuokaan ja levitä 
tasaiseksi kerrokseksi. Lado päälle 
kalaviipaleet ja mäti. (Leikkaa merileväarkki saksilla pieniksi suikaleiksi, ja ripottele suikaleet kaloille.) Lusikoi loput riisistä vuokaan. Nosta muovikelmun liepeet riisikakun päälle ja painele riisiä kämmenillä, jotta kakusta tulee jämäkkä.
Kun laitat kakun tarjolle, nosta muoviliepeet ylös ja kaada kakku tarjoilualustalle. Riisu kelmu pois ja koristele kakun pinta mädillä ja siemenillä. 
Kakku leikkautuu helpoiten terävällä, veteen kastetulla veitsellä. Voit leikata viipaleet valmiiksi tarjolle. Tarjoa wasabin ja soijakastikkeen kanssa.

Broilerivartaat


4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia
puisia varrastikkuja
1 dl miriniä
1/2 dl japanilaista soijakastiketta
3 rkl sokeria
1 rkl limetinmehua
4 nahatonta broilerifileetä
öljyä paistamiseen
avokadotahna:
1 sitruuna
1/2 dl japanilaista soijakastiketta
1/2 dl miriniä
1 avokado
1 tl wasabitahnaa
Laita puiset varrastikut kylmään 
veteen likoamaan siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.
Mittaa mirin, soija, sokeri ja limetinmehu kattilaan. Keitä seosta viisi minuuttia ja siirrä kattila sivuun.
Leikkaa broilerifileet pitkittäin neljään osaan, ja pujota ne pitkittäin varrastikkuihin. Paista vartaat pannulla öljyssä 3–4 minuuttia puoleltaan. Sivele kattilassa olevaa maustekastiketta vartaille paistamisen aikana. Voit paistaa vartaat myös 200-
asteisessa uunissa (15–20 minuuttia).
Tee avokadotahna. Purista sitruunasta mehu, ja sekoita puolet siitä soijakastikkeen ja mirinin kanssa yhteen. Jaa seos dippikulhoihin.
Sekoita loput sitruunamehusta, avokadon hedelmäliha ja wasabi sauvasekoittajalla tai haarukalla tahnaksi.
Tarjoa vartaat keitetyn riisin, avokadotahnan ja dipin kanssa.

Nuudelikeitto


4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia
2 nahatonta broilerifileetä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1 rkl öljyä
200 g munanuudeleita
3 kevätsipulia
200 g sieniä (siitake tai tumma 
herkkusieni)
1 1/2 l vettä
2 kanaliemikuutiota (vähäsuolaisia)
3 rkl teriyakikastiketta
(3 rkl misotahnaa)
200 g sokeriherneenpalkoja (pakaste)
Leikkaa broilerifileet pitkittäin kahteen osaan ja pyörittele seesaminsiemenissä. Kuumenna puoli ruokalusikallista öljyä pannulla ja paista broilereita keskilämmöllä noin 12 minuuttia, kunnes liha kypsyy. Siirrä kypsät fileet syrjään.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsät nuudelit, ja jätä ne odottamaan.
Leikkaa kevätsipulit puolen sentin paksuisiksi renkaiksi ja puolita sienet.
Keitä vesi, ja lisää siihen liemikuutiot, teriyakikastike (ja misotahna).
Kuumenna loput öljystä pannulla ja paista sienet ja sokeriherneet pikaisesti. Herneet saavat olla jäisiä 
pannulle laitettaessa.
Jaa nuudelit, broileripalat, sieni-herneseos ja kevätsipulit tarjoilukulhoihin. Kauho liemi päälle ja tarjoile.
Vinkki: Misotahnaa myydään aasialaisten kauppojen lisäksi luontaistuotekaupoissa. Teriyakikastiketta löydät tavallisista marketeista.

Tofu-riisisalaatti


4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia
3 dl puuroriisiä
3 1/2 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
400 g kiinteää tofua
1 rkl öljyä
1 arkki nori-merilevää
1 avokado
1/2 kurkkua
2 kevätsipulia
50 g mungpavunituja
1 rkl seesaminsiemeniä
Keitä riisi kuten sushikakun ohjeessa neuvotaan.
Leikkaa tofu kuutioiksi. Kuivaa tofun pinta, jotta palat eivät tartu pannuun. Paista tofukuutioita pannulla öljyssä noin minuutti puoleltaan.
Leikkaa merileväarkki suikaleiksi. Kuori ja viipaloi avokado. Halkaise kurkku ja poista vetinen keskiosa. Leikkaa kurkku viipaleiksi. Hienonna kevätsipulit. Laita riisi tarjoilukulhoon, 
nosta muut ainekset päälle ja tarjoa.
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.