Japanilainen ruoka on ihan iisiä.

Lohisashimi ja papusalaatti


4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia
1–2 rkl wasabia (maun mukaan)
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 rkl öljyä
350 g vihreitä papuja
1 pieni punasipuli
kourallinen lehtipersiljaa
250 g lohta
tarjoiluun: soijakastiketta
Yhdistä wasabi, viinietikka ja sitruunamehu. Vatkaa öljy sekaan.
Keitä papuja kolme minuuttia suolalla maustetussa vedessä (tai pidempään, jos haluat niistä pehmeämpiä). 
Huuhdo pavut kylmällä vedellä.
Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja hienonna persilja. Sekoita sipulisuikaleet ja persilja papujen kanssa yhteen. Lisää joukkoon kastike.
Leikkaa lohi muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi. Tarjoa ne soijakastikkeen, wasabin ja papusalaatin kanssa. Syö lohisashimi sivelemällä sille hiukan wasabia ja kastamalla se soijakastikkeeseen.

Sushikakku


4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia
4 dl puuroriisiä
4 1/2 dl vettä
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
täyte:
300 g nahatonta ja ruodotonta lohta
1 dl lohenmätiä
(1 arkki nori-merilevää)
pinnalle: lohenmätiä, pellavan- tai seesaminsiemeniä
tarjoiluun: wasabitahnaa ja japanilaista soijakastiketta
Huuhdo riisi siivilässä kylmän, juoksevan veden alla kunnes siitä valuva vesi ei ole enää sameaa. Siirrä riisi kattilaan ja mittaa päälle kylmä vesi.
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä kannella peitettynä 15 minuuttia, käännä lämpö pois ja jätä kattila levylle kymmeneksi minuutiksi. 
Kuumenna viinietikkaa, sokeria ja suolaa mikrossa tai kattilassa sen verran, että sokeri sulaa. Sekoita kastike riisiin leikkaavin liikkein, älä painele, jotta riisi saa ilmaa ja jäähtyy. Jätä riisi jäähtymään, kun käsittelet kalan.
Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi. Viipaleiden muodolla ei ole väliä, sillä kalat eivät jää ruuassa näkyviin.
Vuoraa reunallinen astia, esimerkiksi uuni- tai kakkuvuoka, muovikelmulla. Varaa niin iso kelmu, että muovi yltää myös sushikakun päälle. Kun riisi on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, nosta puolet riisistä vuokaan ja levitä 
tasaiseksi kerrokseksi. Lado päälle 
kalaviipaleet ja mäti. (Leikkaa merileväarkki saksilla pieniksi suikaleiksi, ja ripottele suikaleet kaloille.) Lusikoi loput riisistä vuokaan. Nosta muovikelmun liepeet riisikakun päälle ja painele riisiä kämmenillä, jotta kakusta tulee jämäkkä.
Kun laitat kakun tarjolle, nosta muoviliepeet ylös ja kaada kakku tarjoilualustalle. Riisu kelmu pois ja koristele kakun pinta mädillä ja siemenillä. 
Kakku leikkautuu helpoiten terävällä, veteen kastetulla veitsellä. Voit leikata viipaleet valmiiksi tarjolle. Tarjoa wasabin ja soijakastikkeen kanssa.

Broilerivartaat


4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia
puisia varrastikkuja
1 dl miriniä
1/2 dl japanilaista soijakastiketta
3 rkl sokeria
1 rkl limetinmehua
4 nahatonta broilerifileetä
öljyä paistamiseen
avokadotahna:
1 sitruuna
1/2 dl japanilaista soijakastiketta
1/2 dl miriniä
1 avokado
1 tl wasabitahnaa
Laita puiset varrastikut kylmään 
veteen likoamaan siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.
Mittaa mirin, soija, sokeri ja limetinmehu kattilaan. Keitä seosta viisi minuuttia ja siirrä kattila sivuun.
Leikkaa broilerifileet pitkittäin neljään osaan, ja pujota ne pitkittäin varrastikkuihin. Paista vartaat pannulla öljyssä 3–4 minuuttia puoleltaan. Sivele kattilassa olevaa maustekastiketta vartaille paistamisen aikana. Voit paistaa vartaat myös 200-
asteisessa uunissa (15–20 minuuttia).
Tee avokadotahna. Purista sitruunasta mehu, ja sekoita puolet siitä soijakastikkeen ja mirinin kanssa yhteen. Jaa seos dippikulhoihin.
Sekoita loput sitruunamehusta, avokadon hedelmäliha ja wasabi sauvasekoittajalla tai haarukalla tahnaksi.
Tarjoa vartaat keitetyn riisin, avokadotahnan ja dipin kanssa.

Nuudelikeitto


4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia
2 nahatonta broilerifileetä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1 rkl öljyä
200 g munanuudeleita
3 kevätsipulia
200 g sieniä (siitake tai tumma 
herkkusieni)
1 1/2 l vettä
2 kanaliemikuutiota (vähäsuolaisia)
3 rkl teriyakikastiketta
(3 rkl misotahnaa)
200 g sokeriherneenpalkoja (pakaste)
Leikkaa broilerifileet pitkittäin kahteen osaan ja pyörittele seesaminsiemenissä. Kuumenna puoli ruokalusikallista öljyä pannulla ja paista broilereita keskilämmöllä noin 12 minuuttia, kunnes liha kypsyy. Siirrä kypsät fileet syrjään.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsät nuudelit, ja jätä ne odottamaan.
Leikkaa kevätsipulit puolen sentin paksuisiksi renkaiksi ja puolita sienet.
Keitä vesi, ja lisää siihen liemikuutiot, teriyakikastike (ja misotahna).
Kuumenna loput öljystä pannulla ja paista sienet ja sokeriherneet pikaisesti. Herneet saavat olla jäisiä 
pannulle laitettaessa.
Jaa nuudelit, broileripalat, sieni-herneseos ja kevätsipulit tarjoilukulhoihin. Kauho liemi päälle ja tarjoile.
Vinkki: Misotahnaa myydään aasialaisten kauppojen lisäksi luontaistuotekaupoissa. Teriyakikastiketta löydät tavallisista marketeista.

Tofu-riisisalaatti


4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia
3 dl puuroriisiä
3 1/2 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
400 g kiinteää tofua
1 rkl öljyä
1 arkki nori-merilevää
1 avokado
1/2 kurkkua
2 kevätsipulia
50 g mungpavunituja
1 rkl seesaminsiemeniä
Keitä riisi kuten sushikakun ohjeessa neuvotaan.
Leikkaa tofu kuutioiksi. Kuivaa tofun pinta, jotta palat eivät tartu pannuun. Paista tofukuutioita pannulla öljyssä noin minuutti puoleltaan.
Leikkaa merileväarkki suikaleiksi. Kuori ja viipaloi avokado. Halkaise kurkku ja poista vetinen keskiosa. Leikkaa kurkku viipaleiksi. Hienonna kevätsipulit. Laita riisi tarjoilukulhoon, 
nosta muut ainekset päälle ja tarjoa.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.