Kalaa, uusia perunoita, mansikoita – kesän odotetuimmat maut nostetaan pöytään juhannuksena.

Juhannusmenu

6–8:lle

Limettigraavisiika
Savukalatahna
• • •
Halloumisalaatti
Lihavartaat
Uunilohi
Yrtti-chilikastike
Uudet perunat
• • •
Mansikka-nektariiniunelma 

Halloumisalaatti

Valmistusaika: 15 minuuttia

100 g jäävuorisalaattia
50 g rucolaa
500 g uusia pieniä perunoita keitettynä
250 g minitomaatteja
1 ruukku ruohosipulia
1 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl balsamietikkaa
mustapippuria myllystä
250 g halloumijuustoa

Revi jääsalaatti ja rucola laakealle vadille. Lado päälle perunat ja tomaatit. Silppua pinnalle ruohosipuli. Mausta salaatti oliiviöljyllä, balsamietikalla ja mustapippurilla. Paista halloumiin kaunis väri pannulla tai grillissä ja nosta se salaattiin päällimmäiseksi.

Yrtti-chilikastike

Valmistusaika: 10 minuuttia

3 dl tuoreita yrttejä (persiljaa, ruohosipulia, basilikaa)
2 prk (400 g) ruokajogurttia tai kermaviiliä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl makeaa chilikastiketta

Hienonna yrtit ja sekoita ne yhteen muiden ainesten kanssa. Tarjoa uusien perunoiden kastikkeena.

Limettigraavisiika

Valmistusaika: 20 minuuttia + maustumisaika 12 tuntia

400 g siikafileetä
1 limetin mehu
2 rkl votkaa
1 rkl merisuolaa
1/2 rkl sokeria
1/4 tl valkopippuria
tilliä (koristeluun)

Nypi ruodot kalapinseteillä. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi viistoon nahkaa myöten. Sekoita limetin mehu, votka, suola, sokeri ja valkopippuri keskenään. Levitä kalat laakealle vadille ja kaada mausteseos päälle. Nosta vati jääkaappiin yöksi. Kala säilyy kylmässä 4–5 päivää. Koristele kala tillillä ja tarjoa ruisleivän kanssa.

Savukalatahna

Valmistusaika: 15 minuuttia

200 g savukalaa (silakoita, lohta tai siikaa)
1 varhaissipuli varsineen
5 aurinkokuivattua tomaattia
50 g fetajuustoa
1 prk (200 g) kermaviiliä
1/2 sitruunan mehu
ripaus mustapippuria

Perkaa kalat ja hienonna niitä hieman haarukalla. Silppua sipuli varsineen, hienonna tomaatit ja murusta feta. Sekoita ainekset keskenään. Tarjoa alkupalana Palttoonnappien päällä tai pääruokana uusien perunoiden kera.

Uunilohi

Valmistusaika: 20 minuuttia + 20 minuuttia uunissa

1 kg lohifileetä
2 tl kirveliä
1 tl sitruunapippuria
2–3 tl suolaa
150–200 g retiisejä
1 punasipuli
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 dl omenamehua
2 dl kuohukermaa

Laita lohifilee uunivuokaan nahka alaspäin. Mausta kirvelillä, sitruunapippurilla ja suolalla. Leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi ja levitä kalan päälle. Kuori ja hienonna sipuli ja sekoita loppujen ainesten kanssa yhteen. Kaada seos vuokaan. Paista 175 asteessa 20 minuuttia. Tarjoa kala keitettyjen perunoiden kera.

Lihavartaat

Valmistusaika: 30 minuuttia + marinoitumisaika 2–12 tuntia

600 g naudan ulkofileetä

Marinadi:
1/2 (luomu)sitruuna
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl öljyä
1 tl suolaa
1 tl oreganoa tai rosmariinia
mustapippuria myllystä

Raasta sitruunan kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi lastuiksi. Sekoita marinadin ainekset.

Leikkaa liha noin 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Laita palat lujaan muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Purista ilma pois ja sulje pussi tiiviisti. Kääntele paloja silloin tällöin. Anna maustua vähintään pari tuntia, mieluiten yli yön.

Ota liha lämpenemään vähintään puoli tuntia ennen grillaamista. Pujota palat vartaisiin ja grillaa noin 10 minuuttia välillä käännellen. Jos haluat vartaisiin lisää sitruunan makua, lisää paloille mehua grillauksen aikana.

Mansikka-nektariiniunelma

Valmistusaika: 20 minuuttia

1 ps (noin 50 g) pikkumarenkeja
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 rkl sitruslikööriä (esimerkiksi Limoncello)
8 dl tuoreita mansikoita
2–3 nektariinia
mintunlehtiä (koristeluun)

Perkaa ja lohko mansikat. Leikkaa nektariinit pieniksi paloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se liköörillä.

Levitä tarjoiluvadille kolmasosa mansikoista ja nektariinipaloista. Nosta päälle marenkeja ja kermavaahtoa. Kasaa aineksia kerroksittain siten, että päällimmäiseksi tulee mansikoita ja marenkeja. Koristele ruoka mintun lehdillä. Säilytä jälkiruoka jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Valmista nopeasti ja helposti

Edellisenä päivänä:

Laita siika graavautumaan ja lihapalat marinoitumaan.
Siirrä juomat kylmään.

Muutama tunti ennen juhlaa:

Sekoita savukalatahna ja yrtti-chilikastike.

Tunti ennen juhlaa:

Valmista lohi ja jälkiruoka.
Sekoita salaatti.

Viime hetkellä:

Keitä perunat.
Paista halloumi ja grillaa lihavartaat.
Nosta graavisiika ja savukalatahna leipäpaloille.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?