Kalaa, uusia perunoita, mansikoita – kesän odotetuimmat maut nostetaan pöytään juhannuksena.

Juhannusmenu

6–8:lle

Limettigraavisiika
Savukalatahna
• • •
Halloumisalaatti
Lihavartaat
Uunilohi
Yrtti-chilikastike
Uudet perunat
• • •
Mansikka-nektariiniunelma 

Halloumisalaatti

Valmistusaika: 15 minuuttia

100 g jäävuorisalaattia
50 g rucolaa
500 g uusia pieniä perunoita keitettynä
250 g minitomaatteja
1 ruukku ruohosipulia
1 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl balsamietikkaa
mustapippuria myllystä
250 g halloumijuustoa

Revi jääsalaatti ja rucola laakealle vadille. Lado päälle perunat ja tomaatit. Silppua pinnalle ruohosipuli. Mausta salaatti oliiviöljyllä, balsamietikalla ja mustapippurilla. Paista halloumiin kaunis väri pannulla tai grillissä ja nosta se salaattiin päällimmäiseksi.

Yrtti-chilikastike

Valmistusaika: 10 minuuttia

3 dl tuoreita yrttejä (persiljaa, ruohosipulia, basilikaa)
2 prk (400 g) ruokajogurttia tai kermaviiliä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl makeaa chilikastiketta

Hienonna yrtit ja sekoita ne yhteen muiden ainesten kanssa. Tarjoa uusien perunoiden kastikkeena.

Limettigraavisiika

Valmistusaika: 20 minuuttia + maustumisaika 12 tuntia

400 g siikafileetä
1 limetin mehu
2 rkl votkaa
1 rkl merisuolaa
1/2 rkl sokeria
1/4 tl valkopippuria
tilliä (koristeluun)

Nypi ruodot kalapinseteillä. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi viistoon nahkaa myöten. Sekoita limetin mehu, votka, suola, sokeri ja valkopippuri keskenään. Levitä kalat laakealle vadille ja kaada mausteseos päälle. Nosta vati jääkaappiin yöksi. Kala säilyy kylmässä 4–5 päivää. Koristele kala tillillä ja tarjoa ruisleivän kanssa.

Savukalatahna

Valmistusaika: 15 minuuttia

200 g savukalaa (silakoita, lohta tai siikaa)
1 varhaissipuli varsineen
5 aurinkokuivattua tomaattia
50 g fetajuustoa
1 prk (200 g) kermaviiliä
1/2 sitruunan mehu
ripaus mustapippuria

Perkaa kalat ja hienonna niitä hieman haarukalla. Silppua sipuli varsineen, hienonna tomaatit ja murusta feta. Sekoita ainekset keskenään. Tarjoa alkupalana Palttoonnappien päällä tai pääruokana uusien perunoiden kera.

Uunilohi

Valmistusaika: 20 minuuttia + 20 minuuttia uunissa

1 kg lohifileetä
2 tl kirveliä
1 tl sitruunapippuria
2–3 tl suolaa
150–200 g retiisejä
1 punasipuli
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 dl omenamehua
2 dl kuohukermaa

Laita lohifilee uunivuokaan nahka alaspäin. Mausta kirvelillä, sitruunapippurilla ja suolalla. Leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi ja levitä kalan päälle. Kuori ja hienonna sipuli ja sekoita loppujen ainesten kanssa yhteen. Kaada seos vuokaan. Paista 175 asteessa 20 minuuttia. Tarjoa kala keitettyjen perunoiden kera.

Lihavartaat

Valmistusaika: 30 minuuttia + marinoitumisaika 2–12 tuntia

600 g naudan ulkofileetä

Marinadi:
1/2 (luomu)sitruuna
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl öljyä
1 tl suolaa
1 tl oreganoa tai rosmariinia
mustapippuria myllystä

Raasta sitruunan kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi lastuiksi. Sekoita marinadin ainekset.

Leikkaa liha noin 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Laita palat lujaan muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Purista ilma pois ja sulje pussi tiiviisti. Kääntele paloja silloin tällöin. Anna maustua vähintään pari tuntia, mieluiten yli yön.

Ota liha lämpenemään vähintään puoli tuntia ennen grillaamista. Pujota palat vartaisiin ja grillaa noin 10 minuuttia välillä käännellen. Jos haluat vartaisiin lisää sitruunan makua, lisää paloille mehua grillauksen aikana.

Mansikka-nektariiniunelma

Valmistusaika: 20 minuuttia

1 ps (noin 50 g) pikkumarenkeja
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 rkl sitruslikööriä (esimerkiksi Limoncello)
8 dl tuoreita mansikoita
2–3 nektariinia
mintunlehtiä (koristeluun)

Perkaa ja lohko mansikat. Leikkaa nektariinit pieniksi paloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se liköörillä.

Levitä tarjoiluvadille kolmasosa mansikoista ja nektariinipaloista. Nosta päälle marenkeja ja kermavaahtoa. Kasaa aineksia kerroksittain siten, että päällimmäiseksi tulee mansikoita ja marenkeja. Koristele ruoka mintun lehdillä. Säilytä jälkiruoka jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Valmista nopeasti ja helposti

Edellisenä päivänä:

Laita siika graavautumaan ja lihapalat marinoitumaan.
Siirrä juomat kylmään.

Muutama tunti ennen juhlaa:

Sekoita savukalatahna ja yrtti-chilikastike.

Tunti ennen juhlaa:

Valmista lohi ja jälkiruoka.
Sekoita salaatti.

Viime hetkellä:

Keitä perunat.
Paista halloumi ja grillaa lihavartaat.
Nosta graavisiika ja savukalatahna leipäpaloille.

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.