Suosikkiohjeet helppoon kevätbrunssitarjoiluun. Suolaisia ja makeita muffineja, kuoharia sekä klassisia nakkeja ja perunasalaatteja uudella tavalla.

Kevätbrunssi

6:lle

3 x kuoharidrinkki

Tapenadea ja juustoa

Nakkipiilot

Kasvismuffinit

Keväiset broileriviipaleet

Kreikkalainen perunasalaatti

Porkkana-pähkinämuffinit

 

3 x kuoharidrinkki:

Vadelmaa ja kuohuviiniä

Pudota jokaiseen lasiin yksi vadelma ja kaada kuohuviini päälle.

 

Intohimo lasissa

2 passionhedelmää

2 kiivihedelmää

3 rkl tomusokeria

kuohuviiniä

Kuori ja pilko kiivit ja lusikoi passionhedelmän sisus tehosekoittajaan. Pyöräytä soseeksi sokerin kanssa. Painele seos lankasiivilän läpi, jotta saat kovat siemenet pois. Lusikoi sosetta lasien pohjalle, kaada viini päälle ja sekoita.

 

Aamun aurinko

200 g säilykemangoa

kuohuviiniä

Soseuta mango sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa. Lusikoi sose laseihin, kaada viini päälle ja sekoita.

 

Tapenadea ja juustoa

300 g juustoa (esim. Keisarinjuusto, Viinitarhurin juusto tai manchego)

tapenade:

1/2 ruukku basilikaa

3 dl kivettömiä oliiveja

2 valkosipulinkynttä

2 rkl kapriksia

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

1/2 tl mustapippuria

Leikkaa juusto kolmionmuotoisiksi paloiksi. Asettele ne tarjoiluvadille.

Tee tapenade. Irrota basilikasta muutama lehti ruuan koristeluun. Valuta oliivit ja kuori valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki tapenaden aineet tehosekoittimeen. Jauha tasaiseksi tahnaksi.

Lusikoi tapenade juustopalojen päälle ja koristele basilikanlehdillä.

Vinkki: Voit käyttää myös kaupan valmista tapenadea.

 

Nakkipiilot

20 kpl

Valmistusaika: 20 minuuttia + 50 minuuttia kohottamiseen ja paistamiseen

1 pussi pizzataikina-ainesta (esim. Sunnuntai ruispizzamix)

3 rkl sinappia

16 nakkia

1 muna

Tee pizzataikina paketin ohjeiden mukaan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Voitele levy sinapilla. Leikkaa taikinalevystä nakin kokoinen kaitale ja kääri nakit siihen yksi kerrallaan (sinappipuoli käärön sisään). Voitele taikinakuoret munalla ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

 

Kasvismuffinit

12 kpl

Valmistusaika: 40 minuuttia

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 pieni paprika

1 rkl öljyä

40 g rucolaa tai pinaattia

5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

3 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

2 munaa

2 1/2 dl maustamatonta jogurttia

1/2 dl öljyä

1 1/2 dl juustoraastetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Leikkaa paprika kuutioiksi. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä pannulla ja kuullota sipuleita ja paprikaa hetki. Hienonna rucola. Yhdistä jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja suola. Sekoita munat ja jogurtti ja lisää siihen jauhoseos, kasvikset, öljy ja juustoraaste. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia.

 

Keväiset broileriviipaleet

6 annosta

Valmistusaika: 35 minuuttia

600 g broilerifileetä

2 rkl voita tai öljyä

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1 ruukku basilikaa

200 g kirsikkatomaatteja

2 rkl kapriksia

kastike:

5 (100 g) aurinkokuivattua tomaattia

1 valkosipulinkynsi

1/4 tl mustapippuria

2 dl ranskankermaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Ruskista broilerit pannulla molemmin puolin. Siirrä fileet uunipannuun. Paista uunissa 10–12 minuuttia. Jos käytät ohuita broilerileikkeitä, niille riittää pelkkä pannulla paistaminen (3–4 minuuttia/puoli). Anna broilerin jäähtyä, ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi. Asettele palat tarjoiluvadille. Ripottele päälle suola ja pippuri. Hienonna basilika ja lohko tomaatit.

Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja valkosipulinkynsi. Sekoita ne mustapippurin kanssa ranskankermaan. Lusikoi puolet kastikkeesta broileripaloille, siirrä loput tarjolle erikseen. Ripottele basilika, tomaatit ja kaprikset broilerin pinnalle.

Vinkki: Jos teet ruuan etukäteen, jätä broilerifileiden leikkaaminen ja ruuan tarjolle asettelu viime hetkeen.

 

Kreikkalainen perunasalaatti

6 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia

1 kg perunoita

3 kevätsipulia

1 vihreä paprika

200 g feta-juustoa

1/2 (luomu)sitruuna

2 rkl oliiviöljyä

3/4 tl suolaa

1/2 dl (kalamata) oliiveja

1/2 dl persiljaa

Keitä perunat kypsiksi. Hienonna kevätsipulit sekä paloittele paprika ja juusto. Raasta sitruunan keltainen kuori ja purista mehu. Kuori ja pilko kypsät perunat. Yhdistä öljy, kuoriraaste, mehu sekä suola. Kaada kastike perunoille. Sekoita joukkoon sipulit, juusto, oliivit ja persilja. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä.

 

Porkkana-pähkinämuffinit

30–40 kpl minikokoisia tai 12 isoa

Valmistusaika: 1 tunti

1 1/2 dl saksan- tai pekaanipähkinää

3 munaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

3 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 tl kanelia

1/2 tl suolaa

1 1/2 dl öljyä

4 dl porkkanaraastetta

1 dl ananasmurskaa (valutettua)

kuorrutus:

200 g tuorejuustoa

30 g voita

4 dl tomusokeria

1/2 (luomu)sitruuna

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla viisi minuuttia. Rouhi ne veitsellä paloiksi. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, kaneli ja suola. Sekoita munavaahtoon öljy ja kuiva-aineseos, älä vatkaa. Lisää pähkinät, porkkanaraaste ja ananasmurska, sekoita. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista minikokoisia muffineja uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, isompia 15–20 minuuttia.

Tee kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi ja tuorejuusto yhteen. Lisää tomusokeri. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Lisää ne tuorejuustoseoksen mausteeksi. Värjää kuorrute halutessasi ripauksella karamelliväriä.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.