Kuvat
Anna Huovinen
Soppa365
Kesäkurpitsakakku on tuoreena ihanaa ja parin päivän vanhana supermehevää.
Kesäkurpitsakakku on tuoreena ihanaa ja parin päivän vanhana supermehevää.

Kun kesäkurpitsoja tulvii ovista ja ikkunoista, leivo tämä kakku. Kukaan ei arvaakaan, että sen mehevyyden salaisuus on kesäkurpitsa!

Valitse kakkuun napakka, pienehkö kesäkurpitsa ja raasta se karkeaksi. Jos raaste on kosteaa, voit valuttaa sitä hetken siivilässä. Muussa tapauksessa voit käyttää raasteen sellaisenaan.

Koska rasvana on rypsiöljy ja maitona mantelimaito, kakku on maidoton. Jos haluat pitää sen sellaisena, voit voidella vuoan maidottomalla margariinilla ennen jauhottamista.

Kakku paistuu tasaisimmin torvellisessa kakkuvuoassa, jossa lämpö siirtyy taikinaan myös kakun keskiosasta. Taikinan mehevyyden vuoksi kypsyminen vie yli tunnin. Kun paistat kakun uunin alimmalla tasolla, sen pinta ei tummu ennen aikojaan. Jos kuitenkin pinta alkaa saada väriä liian aikaisessa vaiheessa, peitä vuoka leivinpaperilla ja jatka kypsentämistä. Näin varmistat että kakku ehtii kypsyä loppuun myös sisältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesäkurpitsakakku säilyy mainiosti. Voit siirtää jäähtyneen kakun jääkaappiin, jossa se vain mehevöityy odottaessaan. Suojaa kakku kuitenkin tiiviisti kuvulla, ettei se imaise jääkaapista muita tuoksuja itseensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kesäkurpitsa-sitruunakakku

25 palaa

20 min + 1 t 20 min kypsentäminen

maidoton

1 pieni kesäkurpitsa (noin 4 dl karkeaa raastetta)

2 munaa

3 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 ps (75 g) mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

¾ tl suolaa

½ tl soodaa

2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna

1 1/2 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

1 dl manteli- tai kauramaitoa

½ dl sitruunamehua

Vuokaan

(maidotonta) margariinia ja korppujauhoja

  1. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, suola ja sooda keskenään.
  2. Sekoita kesäkurpitsaraaste ja sitruunankuoriraaste muna-sokerivaahtoon.
  3. Lisää kuivat aineet vuorotellen rypsiöljyn kanssa.
  4. Sekoita lopuksi joukkoon mantelimaito ja sitruunamehu.
  5. Voitele ja korppujauhota kahden litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  6. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 t 10 min.
  7. Varmista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.
  8. Anna kakun vetäytyä puoli tuntia ennen kuin kumoat sen vadille. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.

Vinkki! Kakku säilyy kuvulla peitettynä jääkaapissa ainakin 5 päivää.

Resepti Emilia Kolari, Kodin Kuvalehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla