Yksi kasvissatsi, neljä eri ruokaa. Kuvat: Tuomas Kolehmainen, kuvausjärjestelyt Kaisa Jouhki
Yksi kasvissatsi, neljä eri ruokaa. Kuvat: Tuomas Kolehmainen, kuvausjärjestelyt Kaisa Jouhki

Pilko ja paahda kasvisvuori valmiiksi sunnuntaina. Arkena saat sitten neljä terveellistä ateriaa pöytään vartissa.

Pidä sunnuntaina kunnon kasvissulkeiset, ja tulevan viikon vihannessaldo on pitkälti turvattu. Valmiiksi paahdetut kasvikset uppoavat pikapikaa valmistuvaan uunimunakkaaseen, pizzaan, pastapannuun ja wokkiin.

Eli tästä syntyy pohja neljälle eri ruualle:


Terävät veitset esille – nyt valloitetaan kasvisvuori! Runsaasta satsista riittää moneen ruokaan.

 

Paahdetut kasvikset

4 x 4 annosta (noin 4 litraa)

Valmistusaika: 40 minuuttia + paistaminen 20 minuuttia

1 iso bataatti (400 g)

4 isoa porkkanaa (600 g)

2 palsternakkaa (300 g)

4 punasipulia (500 g)

1 parsakaali (300 g)

4 eriväristä paprikaa (600 g)

2 isoa munakoisoa (600 g)

1 dl oliiviöljyä

1½ rkl hiutalesuolaa

1½ tl mustapippuria

1. Kuori ja pilko bataatti sivuiltaan noin 2 ½ sentin kuutioiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ne vinoviipaleiksi, samoin palsternakka. Kuori ja lohko punasipulit. Paloittele parsakaalit ja paprika. Poista munakoisoista päät, paloittele kuutioiksi.

2. Sekoita kasvikset kahdessa suuressa kulhossa. Jaa öljy kulhollisten kesken, sekoita. Kaada ensin toinen kulhoista leivinpaperilla vuoratulle pellille.

3. Paahda kasviksia 240-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet, mutta eivät ole aivan kypsiä. Mausta hiutalesuolalla ja mustapippurilla. Käsittele samoin toinen kulhollinen. Siirrä paahdetut kasvikset jääkaappiin.

 


Uunimunakkaan paistoaika riippuu uunivuoan koosta: ohuessa kypsyy nopeammin kuin paksussa. Ruuan kypsyessä valmistuu raikas lisäkesalaatti.

 

Värikäs juustomunakas

4 annosta

Valmistusaika: 10 min + paistaminen 15 min

8 kananmunaa

1 dl kermaa

2 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 l paahdettua kasvisseosta (ks. ohje)

150 g juustoraastetta

Lisäksi

1 iso ruukku vihreää salaattia tai 1 pss salaattisekoitusta

1 rkl oliiviöljyä

½ rkl viinietikkaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa laakea uunivuoka leivinpaperilla tai voitele se nokareella voita. Riko kananmunat kulhoon. Lisää kerma, suola ja mustapippuri.

2. Levitä kasvisseosta vuokaan. Kaada päälle kananmunaseos. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa 13–15 minuuttia, kunnes kananmunaseos on hyytynyt, mutta ei ole vielä ylikypsää.

3. Valmista munakkaan kypsyessä vihersalaatti. Huuhtele ja kuivaa salaatti, revi kulhoon. Mausta oliiviöljyllä, viinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa salaatti munakkaan lisäkkeenä.

 


Broilerisuikaleet paistinpannuun, pasta kiehumaan kattilaan. Lopuksi kaikki ainekset yhteen ja viimeistely fetamuruilla.

 

Broileri-feta-pastapannu

4 annosta

Valmistusaika: 15 min

300 g pastaa

450 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita

oliiviöljyä

1 tl timjamia

1 tl oreganoa

1 tl basilikaa

½ tl mustapippuria

1 l paahdettua kasvisseosta (ks. ohje)

200 g fetajuustoa

1. Laita pasta kiehumaan runsaaseen, suolalla maustettuun veteen. Keitä napakan kypsäksi ja valuta.

2. Pastan kiehuessa paista broilerin fileesuikaleet kypsiksi oliiviöljyssä laakealla paistinpannulla. Mausta suikaleet timjamilla, oreganolla, basilikalla ja mustapippurilla.

3. Lisää kasvisseos ja kuumenna, kunnes kasvikset ovat lämmenneet. Lisää kypsä, valutettu pasta ja sekoita. Lisää lopuksi fetajuusto muruina.

 


Pinoa pizzapohjille paahtokasviksia ja vuohenjuustoa tai muita lempitäytteitäsi. Voit halutessasi sivellä pohjat valmiilla tomaattikastikkeella.

 

Kasvis-vuohenjuustopizza

4 annosta

Valmistusaika: 5 min + paistaminen 13 minuuttia

4 valmista pakastettua pizzapohjaa

1 l paahdettua kasvisseosta (ks. ohje)

1 tl timjamia

400 g vuohenjuustoa

2 rkl hunajaa

1. Levitä jäiset pizzapohjat kahdelle pellille. Jaa päälle runsaasti kasvisseosta. Ripottele pinnalle timjamia.

2. Kuutioi vuohenjuusto ja jaa palat kasvisten päälle.

3. Paista 225-asteisessa uunissa 12–13 minuuttia. Valuta juustojen pinnalle hieman hunajaa.

 


Annostele wokki lautasille ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet sekä tuoretta korianteria.
Annostele wokki lautasille ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet sekä tuoretta korianteria.

 

Lohi-nuudeliwokki

4 annosta

Valmistusaika: 15 min

250 g ohuita vehnänuudeleita

500 g lohifileetä kuutioina

150 g sokeriherneenpalkoja

2 rkl rypsiöljyä

1 l paahdettua kasvisseosta (ks. ohje)

Kastike

2 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl soijakastiketta

2 rkl limettimehua

1 rkl inkivääritahnaa

1 rkl hunajaa

½–1 tl chilihiutaleita

2 tl maissitärkkelysjauhoa

Viimeistelyyn

2 rkl vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä

1. Keitä nuudelit kypsäksi. Valuta ja lisää tilkka rypsiöljyä, jotta nuudelit pysyvät irtonaisina.

2. Pilko lohi nahattomiksi kuutioiksi. Pilko sokeriherneenpalot ohuiksi vinoviipaleiksi.

3. Kuumenna rypsiöljyä laakeassa paistinpannussa tai wokkipannussa. Paista lohipalat nopeasti. Siirrä lautaselle odottamaan.

4. Lisää kasvisseos, kuumenna. Lisää valutetut kypsät nuudelit ja sokeriherneet.

5. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja kaada pannuun. Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa. Kääntele lopuksi varovasti joukkoon lohipalat.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan