Tosi helpot leivonnaiset paistuvat mutkattomasti uunivuoassa. Leikkaa levy ruuduiksi ja mausta omenalla, pistaasilla tai sitruunalla

Pistaasibrownies

n. 20 palaa
Valmistusaika 20 min + uunissa 25 min

4 munaa
2 1/2 dl sokeria
150 g sulatettua voita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
3 1/2 dl sokeria
150 g tummaa tai valkosuklaata pieninä paloina
1 dl kuorittuja, rouhittuja pistaasipähkinöitä

Päälle: pistaaseja tai nonparelleja

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne seokseen. Lisää suklaapalat, pähkinät ja voisula. Kaada taikina irtopohjaiseen, voideltuun vuokaan (noin 20 x 30 cm) ja paista uunin keskiosassa noin 25 minuuttia.

Huom! Brownie saa jäädä tahmeaksi sisältä. Valmis leivonnainen on hieman raa’an oloinen uunista otettaessa.

Vinkki! Voit paistaa brownien myös leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä. Paistoaika on silloin 10–15 minuuttia.

Kaura-omenaruudut

24 palaa
Valmistusaika 25 min + 30 min

4 pientä, hapokasta omenaa
200 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 dl + 1 dl vaaleaa muscovado- tai fariinisokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 rkl omenamehua
2 dl kuivattuja hedelmiä kuutioina, esim. papaijaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele 20 x 30 cm kokoinen neliövuoka. Kuori omenat, poista siemenkodat ja kuutioi hedelmäliha. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja 2 1/2 dl sokeria vaahdoksi. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivat aineet voi-sokerivaahtoon. Jaa taikina kahtia. Lisää toiseen puolikkaaseen omenamehu ja painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle.

Sekoita lopputaikinaan omenapalat, rusinat, mausteet ja 1 dl fariinisokeria. Painele taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

 

Vinkki! Voit korvata papaijapalat myös keltaisilla rusinoilla.

Sitruunapalat

n. 20 palaa
Valmistusaika 20 min + uunissa 35 min

Pohja:
1 pkt (400 g) pakastemurotaikinaa, esim. Sunnuntai

Täyte:
3 muna
3 dl sokeria
1 1/2 dl sitruunamehua
2 rkl raastettua sitruunankuorta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 ps (80 g) mantelirouhetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Taputtele sulanut murotaikina voidellun, noin 20 x 30 cm kokoisen vuoan pohjalle. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Valmista täyte. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunamehu ja kuoriraaste. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja mantelirouhe. Kääntele jauhoseos muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina esipaistetulle pohjalle. Jatka paistamista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Anna paistoksen jäähtyä kokonaan ennen paloiksi leikkaamista.

Hillopalat

n. 25 palaa
Valmistusaika 15 min + uunissa 35 min

5 dl mantelijauhetta
6 1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
350 g huoneenlämpöistä voita
n. 4 dl hilloa (esim. vadelmaa, aprikoosia tai mansikkaa)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele isohko, noin 25 x 35 cm kokoinen uunivuoka ja laita pohjalle voipaperi. Sekoita mantelijauho, vehnäjauhot ja sokeri keskenään. Lisää kulhoon huoneenlämpöinen voi kuutioina. Vatkaa hetki sähkövatkaimen taikinakoukuilla, kunnes taikina muuttuu murumaiseksi. Nypi taikinaa nopeasti sormin kasaan. Taputtele puolet taikinasta tiiviisti vuoan pohjalle. Laita loput taikinasta jääkaappiin odottamaan.

Paista pohjaa uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. Levitä hillo hieman jäähtyneelle pohjalle. Levitä loput taikinasta murumaiseksi seokseksi hillon päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes muruseos saa vaaleanruskean pinnan. Varo, ettei hillo pala. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.