Tosi helpot leivonnaiset paistuvat mutkattomasti uunivuoassa. Leikkaa levy ruuduiksi ja mausta omenalla, pistaasilla tai sitruunalla

Pistaasibrownies

n. 20 palaa
Valmistusaika 20 min + uunissa 25 min

4 munaa
2 1/2 dl sokeria
150 g sulatettua voita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
3 1/2 dl sokeria
150 g tummaa tai valkosuklaata pieninä paloina
1 dl kuorittuja, rouhittuja pistaasipähkinöitä

Päälle: pistaaseja tai nonparelleja

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne seokseen. Lisää suklaapalat, pähkinät ja voisula. Kaada taikina irtopohjaiseen, voideltuun vuokaan (noin 20 x 30 cm) ja paista uunin keskiosassa noin 25 minuuttia.

Huom! Brownie saa jäädä tahmeaksi sisältä. Valmis leivonnainen on hieman raa’an oloinen uunista otettaessa.

Vinkki! Voit paistaa brownien myös leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä. Paistoaika on silloin 10–15 minuuttia.

Kaura-omenaruudut

24 palaa
Valmistusaika 25 min + 30 min

4 pientä, hapokasta omenaa
200 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 dl + 1 dl vaaleaa muscovado- tai fariinisokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 rkl omenamehua
2 dl kuivattuja hedelmiä kuutioina, esim. papaijaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele 20 x 30 cm kokoinen neliövuoka. Kuori omenat, poista siemenkodat ja kuutioi hedelmäliha. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja 2 1/2 dl sokeria vaahdoksi. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivat aineet voi-sokerivaahtoon. Jaa taikina kahtia. Lisää toiseen puolikkaaseen omenamehu ja painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle.

Sekoita lopputaikinaan omenapalat, rusinat, mausteet ja 1 dl fariinisokeria. Painele taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

 

Vinkki! Voit korvata papaijapalat myös keltaisilla rusinoilla.

Sitruunapalat

n. 20 palaa
Valmistusaika 20 min + uunissa 35 min

Pohja:
1 pkt (400 g) pakastemurotaikinaa, esim. Sunnuntai

Täyte:
3 muna
3 dl sokeria
1 1/2 dl sitruunamehua
2 rkl raastettua sitruunankuorta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 ps (80 g) mantelirouhetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Taputtele sulanut murotaikina voidellun, noin 20 x 30 cm kokoisen vuoan pohjalle. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Valmista täyte. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunamehu ja kuoriraaste. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja mantelirouhe. Kääntele jauhoseos muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina esipaistetulle pohjalle. Jatka paistamista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Anna paistoksen jäähtyä kokonaan ennen paloiksi leikkaamista.

Hillopalat

n. 25 palaa
Valmistusaika 15 min + uunissa 35 min

5 dl mantelijauhetta
6 1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
350 g huoneenlämpöistä voita
n. 4 dl hilloa (esim. vadelmaa, aprikoosia tai mansikkaa)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele isohko, noin 25 x 35 cm kokoinen uunivuoka ja laita pohjalle voipaperi. Sekoita mantelijauho, vehnäjauhot ja sokeri keskenään. Lisää kulhoon huoneenlämpöinen voi kuutioina. Vatkaa hetki sähkövatkaimen taikinakoukuilla, kunnes taikina muuttuu murumaiseksi. Nypi taikinaa nopeasti sormin kasaan. Taputtele puolet taikinasta tiiviisti vuoan pohjalle. Laita loput taikinasta jääkaappiin odottamaan.

Paista pohjaa uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. Levitä hillo hieman jäähtyneelle pohjalle. Levitä loput taikinasta murumaiseksi seokseksi hillon päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes muruseos saa vaaleanruskean pinnan. Varo, ettei hillo pala. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.