Tosi helpot leivonnaiset paistuvat mutkattomasti uunivuoassa. Leikkaa levy ruuduiksi ja mausta omenalla, pistaasilla tai sitruunalla

Pistaasibrownies

n. 20 palaa
Valmistusaika 20 min + uunissa 25 min

4 munaa
2 1/2 dl sokeria
150 g sulatettua voita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
3 1/2 dl sokeria
150 g tummaa tai valkosuklaata pieninä paloina
1 dl kuorittuja, rouhittuja pistaasipähkinöitä

Päälle: pistaaseja tai nonparelleja

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne seokseen. Lisää suklaapalat, pähkinät ja voisula. Kaada taikina irtopohjaiseen, voideltuun vuokaan (noin 20 x 30 cm) ja paista uunin keskiosassa noin 25 minuuttia.

Huom! Brownie saa jäädä tahmeaksi sisältä. Valmis leivonnainen on hieman raa’an oloinen uunista otettaessa.

Vinkki! Voit paistaa brownien myös leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä. Paistoaika on silloin 10–15 minuuttia.

Kaura-omenaruudut

24 palaa
Valmistusaika 25 min + 30 min

4 pientä, hapokasta omenaa
200 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 dl + 1 dl vaaleaa muscovado- tai fariinisokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 rkl omenamehua
2 dl kuivattuja hedelmiä kuutioina, esim. papaijaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele 20 x 30 cm kokoinen neliövuoka. Kuori omenat, poista siemenkodat ja kuutioi hedelmäliha. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja 2 1/2 dl sokeria vaahdoksi. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivat aineet voi-sokerivaahtoon. Jaa taikina kahtia. Lisää toiseen puolikkaaseen omenamehu ja painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle.

Sekoita lopputaikinaan omenapalat, rusinat, mausteet ja 1 dl fariinisokeria. Painele taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

 

Vinkki! Voit korvata papaijapalat myös keltaisilla rusinoilla.

Sitruunapalat

n. 20 palaa
Valmistusaika 20 min + uunissa 35 min

Pohja:
1 pkt (400 g) pakastemurotaikinaa, esim. Sunnuntai

Täyte:
3 muna
3 dl sokeria
1 1/2 dl sitruunamehua
2 rkl raastettua sitruunankuorta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 ps (80 g) mantelirouhetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Taputtele sulanut murotaikina voidellun, noin 20 x 30 cm kokoisen vuoan pohjalle. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Valmista täyte. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunamehu ja kuoriraaste. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja mantelirouhe. Kääntele jauhoseos muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina esipaistetulle pohjalle. Jatka paistamista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Anna paistoksen jäähtyä kokonaan ennen paloiksi leikkaamista.

Hillopalat

n. 25 palaa
Valmistusaika 15 min + uunissa 35 min

5 dl mantelijauhetta
6 1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
350 g huoneenlämpöistä voita
n. 4 dl hilloa (esim. vadelmaa, aprikoosia tai mansikkaa)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele isohko, noin 25 x 35 cm kokoinen uunivuoka ja laita pohjalle voipaperi. Sekoita mantelijauho, vehnäjauhot ja sokeri keskenään. Lisää kulhoon huoneenlämpöinen voi kuutioina. Vatkaa hetki sähkövatkaimen taikinakoukuilla, kunnes taikina muuttuu murumaiseksi. Nypi taikinaa nopeasti sormin kasaan. Taputtele puolet taikinasta tiiviisti vuoan pohjalle. Laita loput taikinasta jääkaappiin odottamaan.

Paista pohjaa uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. Levitä hillo hieman jäähtyneelle pohjalle. Levitä loput taikinasta murumaiseksi seokseksi hillon päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes muruseos saa vaaleanruskean pinnan. Varo, ettei hillo pala. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.