Virpi Mikkosen reseptillä syntyy viikuna-suklaapiiras. Kuva: Virpi Mikkonen
Virpi Mikkosen reseptillä syntyy viikuna-suklaapiiras. Kuva: Virpi Mikkonen

Aina ei haluaisi syödä makeannälkään sokeriherkkuja. Poimimme uutuuskirjoista pari helppoa reseptiä.

Sokerin haitallisuudesta tulee jatkuvasti uusia tutkimustuloksia, joten ei ihme, että ruokaintoilijat ovat alkaneet kehittää uusia sokerittomia herkkuja. Harmi vain, että aloittelijan ja satunnaissokerittoman makuun resepteissä on usein aivan liikaa erikoisainesosia: kookossokeria, vaniljauutetta ja muuta tavaraa, jota ei viitsisi ostaa keittiön hyllyille vanhenemaan. Onneksi muunkinlaisia reseptejä löytyy: sellaisia, joiden ainekset löytyvät helposti lähes joka kaupasta.

Vanelja-blogistaan tunnetun Virpi Mikkosen resepteissä on usein ainesosia, jotka saavat monen aloittelijan ahdistumaan: raakakaakaojauhetta ja psylliumia ja ja ja... Ihana viikuna-suklaapiiraan resepti uutuuskirjasta Kiitos hyvää. Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia (uudistettu laitos, Otava 2017) ei kuitenkaan vaadi mitään kikkailua. Piiras sopii vaikka näyttäväksi juhlatarjoiluksi, mutta on helppo tehdä.

Annukka Moilasen ja Annika Ansaksen Kaiketon-kirjan idea ei ole kokkailla ilman sokeria vaan ilman maitoa, munia, viljoja, soijaa ja pähkinöitä. Silti sieltäkin löytyy pari sokeritonta ihanuutta. Simppelit kookos-banaanikeksit syntyvät puolessa tunnissa kahvipöytään, ja vadelma-suklaapatukat ovat helppo herkku esimerkiksi retkievääksi.

Viikuna-suklaapiiras

(vuoan koko 30 x 10 cm)

pohja

2 dl manteleita

0,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita

4–5 kuivattua pehmeitä viikunoita

täyte

2 dl raakasuklaata sulana tai sokeritonta tummaa suklaata

½ dl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa

pinnalle

tuoreita viikunoita

Hienonna mantelit ja kaurahiutaleet esimerkiksi tehosekoittimessa muruksi. Lisää paloitellut viikunat ja soseuta taikinaksi. Voitele irtopohjavuoka tai piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle. Laita pakastimeen ja valmista suklaatäyte.

Sulata raakasuklaa tai sokeriton tumma suklaa tai valmista raakasuklaa itse. Kaada sekaan mantelimaitoa ja sekoita tasaiseksi. Ota piirasvuoka pakastimesta ja kaada suklaatäyte pohjataikinan pinnalle. Pese ja paloittele tuoreet viikunat ja tiputtele pinnalle. Laita piiras jähmettymään pakastimeen noin tunniksi tai kunnes pinta on kovettunut. Ota huoneenlämpöön ja lämmitä vuoan reunoja kevyesti esimerkiksi lämpimällä vedellä kostutetulla talouspaperilla, jotta piiras irtoaa paremmin. Tarjoile ja nauti! Säilytä jääkaapissa.

Vadelma-suklaapatukat voi vielä koristella tuoreilla vadelmilla. Kuva: Kim Öhman
Vadelma-suklaapatukat voi vielä koristella tuoreilla vadelmilla. Kuva: Kim Öhman

Vadelma-suklaapatukat

noin 10 kpl

suklaa:

1¼ dl kookosöljyä sulatettuna

6 rkl kaakaojauhetta

4 rkl vaahterasiirappia

vadelmatäyte:

2½ dl kookosöljyä

2½ dl vadelmia

1 rkl vaahterasiirappia

2 rkl riisimaitojuomaa

1. Vuoraa neliskulmainen vuoka (noin 20 x 15 cm) leivinpaperilla.

2. Sekoita suklaan ainekset yhteen pienessä kulhossa. Kaada puolet suklaamassasta vuoan pohjalle ja siirrä vuoka pakastimeen.

3. Sekoita vadelmatäytteen ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi. Ota suklaamassa pakastimesta ja levitä vadelmatäyte vuokaan jähmettyneen suklaan päälle. Siirrä uudestaan pakastimeen muutamaksi minuutiksi.

4. Kaada loput suklaat vadelmatäytteen päälle ja anna vielä jähmettyä pakastimessa kymmenisen minuuttia. Leikkaa haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi patukoiksi. Säilytä pakastimessa ja anna sulaa hetki ennen tarjoilua.

Kookos-banaanikeksit käyvät vaikka tuliaisiksi. Koristele sulalla suklaalla. Kuva: Kim Öhman
Kookos-banaanikeksit käyvät vaikka tuliaisiksi. Koristele sulalla suklaalla. Kuva: Kim Öhman

Kookos-banaanikeksit

noin 12 kpl

1 banaani

2 dl kookoshiutaleita

1. Mittaa ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile pyöreiksi kekseiksi leivinpaperin päälle uunipellille.

2. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet kauniin värin.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.