Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Viinirypäleet, päärynä ja meloni raikastavat paahdettuja lohkoperunoita.

1. Pese perunat huolellisesti ja lohko ne kulhoon noin kuuteen osaan. Lisää sekaan öljy ja mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Kääntele niin, että öljy leviää perunoihin.

2. Kumoa perunalohkot leivin­paperille uunipellille ja paista 200 asteessa pehmeän rapeiksi (noin 15–20 minuuttia).

3. Valmistele perunoiden kyp­syessä salaatin muut ainekset. Pese ja puolita viinirypäleet, poista melonista siemenet, kuori ja pilko meloni ja päärynä. ­Murenna sinihomejuusto pieniksi paloiksi. Halkaise taatelit ja huuhdo ja kuivaa salaatti.  Rouhi pähkinät.

4. Yhdistä keskenään kaikki ­salaatinkastikkeen ainekset.

5. Kun perunat ovat valmiit, ­kokoa kaikki ainekset salaatiksi tarjoiluastiaan. ­Viimeistele rouhituilla pähkinöillä.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia

Resepti

3
kpl
isoa kiinteää perunaa
2
rkl
öljyä
suolaa ja mustapippuria
2
dl
pieniä, kivettömiä t­ummia viinirypäleitä
2
dl
pieniä, kivettömiä t­ummia viinirypäleitä
pienestä cantaloupe­melonista
1
kpl
iso päärynä
100
g
sinihomejuustoa
7
kpl
kivetöntä, pehmeää ­taatelia
3
dl
valmista salaattisekoitusta (esim. vuonankaali-rucola)
3
rkl
valmista suolattua ja paahdettua pähkinäseosta
3
dl
kuutioitua broileria

Kastike

ruokaöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
1
tl
dijonsinappia
1
kpl
hienonnettu valkosipulinkynsi
suolaa ja mustapippuria

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.