Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Viinirypäleet, päärynä ja meloni raikastavat paahdettuja lohkoperunoita.

1. Pese perunat huolellisesti ja lohko ne kulhoon noin kuuteen osaan. Lisää sekaan öljy ja mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Kääntele niin, että öljy leviää perunoihin.

2. Kumoa perunalohkot leivin­paperille uunipellille ja paista 200 asteessa pehmeän rapeiksi (noin 15–20 minuuttia).

3. Valmistele perunoiden kyp­syessä salaatin muut ainekset. Pese ja puolita viinirypäleet, poista melonista siemenet, kuori ja pilko meloni ja päärynä. ­Murenna sinihomejuusto pieniksi paloiksi. Halkaise taatelit ja huuhdo ja kuivaa salaatti.  Rouhi pähkinät.

4. Yhdistä keskenään kaikki ­salaatinkastikkeen ainekset.

5. Kun perunat ovat valmiit, ­kokoa kaikki ainekset salaatiksi tarjoiluastiaan. ­Viimeistele rouhituilla pähkinöillä.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia

Resepti

3
kpl
isoa kiinteää perunaa
2
rkl
öljyä
suolaa ja mustapippuria
2
dl
pieniä, kivettömiä t­ummia viinirypäleitä
2
dl
pieniä, kivettömiä t­ummia viinirypäleitä
pienestä cantaloupe­melonista
1
kpl
iso päärynä
100
g
sinihomejuustoa
7
kpl
kivetöntä, pehmeää ­taatelia
3
dl
valmista salaattisekoitusta (esim. vuonankaali-rucola)
3
rkl
valmista suolattua ja paahdettua pähkinäseosta
3
dl
kuutioitua broileria

Kastike

ruokaöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
1
tl
dijonsinappia
1
kpl
hienonnettu valkosipulinkynsi
suolaa ja mustapippuria
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.