Kodin Kuvalehti
Valmista on! Tarjoa nakkikastike suoraan valurautapannulta.
Valmista on! Tarjoa nakkikastike suoraan valurautapannulta.

Nakkikastikkeen lumo perustuu paahteiseen ruskeaan kastikkeeseen. Näin syntyy kotiruokien helmi!

Perinteinen nakkikastike keikkuu lempiruokalistojen kärjessä vuodesta toiseen. Tällä ohjeella ja näillä kolmella vinkillä saat siitä samanmakuista kuin mummolassa.

  1. Paista nakit ensin: Paista nakit ja anna sipulien kuullottua ennen kastikkeen valmistusta. Vaikka nakit voisi käyttää ruskistamattakin, paistaminen antaa niille hyvän maun. Kunnolla pehmeiksi kuullotetut sipulit antavat kastikkeeseen aromikkuutta ja makeutta.
  2. Paahda jauhot hyvin: Ruskean kastikkeen maku syntyy jauhojen paahtamisesta. Kun paahdat jauhot kuivalla pannulla ennen voin lisäämistä, saat kastikkeesta helpommin aivan sileää. Toisaalta jauhojen värin tummenemista on helpompi seurata, jos laitat voin joukkoon jo alussa. Sekoittele ahkerasti ja käytä paahtamisessa keskilämpöä, niin jauhot eivät pääse kärähtämään.
  3. Anna kiehua tasaiseksi: Anna kastikkeen kiehua hetki ilman kantta reippaasti sekoitellen, jotta kastike porisee tasaiseksi. Keitellessä kastikkeesta haihtuu nestettä, joten lisää sitä tarvittaessa, kunnes koostumus on mieleisesi. Lisää lopuksi nakit. Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa pippuria tai suolaa.

Nakkikastike

4 annosta, 15 min

1 pkt (450 g) kuorellisia nakkeja

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1 sipuli

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 rkl öljyä

Ruskea kastike

1 dl vehnäjauhoja

75 g voita

1 l kiehautettua vettä

2 rkl lihafondia

1 rkl tomaattipyreetä

½ tl jauhettua maustepippuria

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

  1. Viipaloi nakit. Kuori ja hienonna sipuli. Paista nakit ja sipulit valurautapannulla öljyssä ahkerasti käännellen kauniin värisiksi. Siirrä odottamaan lautaselle.
  2. Valmista kastike. Paahda jauhoja kuivalla pannulla reippaasti käännellen, kunnes väri muuttuu vaaleanruskeaksi. Lisää voi kuutioina pannulle ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon kiehautettu vesi vähän kerrallaan. Sekoita samalla voimakkaasti kierrevatkaimella. Anna kiehahtaa ja alenna lämpöä.
  3. Mausta kastike lihafondilla, tomaattipyreellä, mauste- ja mustapippurilla sekä suolalla. Lisää paistetut nakit ja kuullotettu sipulit. Tarkista maku.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa.

Resepti: Emilia Kolari

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla