Höyryävät lihapadat lämmittävät suloisesti pakkasen keskellä ja valmistuvat kuin itsekseen, verkkaisesti hellalla haudutellen.

Kahden lihan stroganoff

4 hengelle
Valmistusaika: 1 1/2 tuntia

400 g naudan sisäpaistia
200 g possun ulkofileetä
2 sipulia
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl lihalientä
2 rkl sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa

Lisäksi:
1 rkl öljyä
1 rs (200 g) tuoreita herkkusieniä
suolaa, mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:
1 prk (120 g) smetanaa, punajuuri- ja suolakurkkukuutioita, perunamuusia

Leikkaa lihat noin 2 x 2 sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja lohko sipulit. Paista lihoihin kaunis väri pannulla voi-öljyseoksessa muutamassa erässä sipuleiden kanssa.

Ripottele viimeiseen paistoerään jauhot ja anna niiden kypsyä noin minuutti. Lisää pannulle tomaattipyree ja lihaliemi. Kiehauta seos. Lisää joukkoon sinappi ja hunaja. Peitä kannella ja anna porista miedohkolla lämmöllä noin 1 1/2 tuntia. Viipaloi herkkusienet ja paista niihin kaunis väri pannulla öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sienet valmiiseen pataan. Viimeistele smetanalla.

Tarjoa ruoka perunamuusin, suolakurkun ja punajuurten kanssa.

Siiderinen possupata

4–6 annosta
Valmistusaika: noin 2 tuntia

800 g porsaan kassleria
4 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl voita
1 rkl vahvaa (kokojyvä)sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 plo (0,33 dl) omenasiideriä
1 dl vahvaa lihalientä
muutama oksa rosmariinia
2 dl (kuohu)kermaa
suolaa, mustapippuria myllystä

Kuutioi liha noin 2 x 2 sentin kokoisiksi paloiksi. Kuori ja halkaise sipulit. Paista lihapaloihin kaunis väri padassa öljy-voiseoksessa. Lisää sipulit, sinappi, hunaja, siideri, lihaliemi ja rosmariini. Kiehauta ja anna porista miedohkolla lämmöllä noin 2 tuntia tai kunnes liha on mureaa.

Lisää kerma ja anna sen lämmetä. Voit myös suurustaa seoksen maissitärkkelyksellä, jos pidät sakeammasta padasta. Mausta mustapippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki! Lisää pataan juureksia tai vaikkapa omenalohkoja. Tarjoa riisin, keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa.

Gulassi

4–6 annosta
Valmistusaika: 1 1/2 tuntia

600 g naudan paistia,
esimerkiksi sisäpaistia
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 rkl voita
2 rkl paprikajauhetta
1/4 tl chilijauhetta
8 dl lihalientä
2 rkl tomaattipyreetä
2 punaista paprikaa
2 porkkanaa
6–8 kiinteää perunaa
(suolaa ja mustapippuria myllystä)

Kuutioi paisti noin 2 x 2 sentin kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota lihaa ja sipuleita kattilassa öljy-voiseoksessa muutama minuutti. Lisää joukkoon paprika- ja chilijauhe. Paista käännellen hetki. Lisää pannulle lihaliemi ja tomaattipyree. Anna padan porista hiljalleen kannen alla noin tunti.

Poista paprikoista kanta ja siemenet. Viipaloi paprikat. Kuori ja lohko perunat ja porkkanat. Lisää ne pataan ja keitä kypsiksi (noin 20 min). Mausta valmis pata halutessasi suolalla ja pippurilla.

Cassoulet-lammaspata

4–6 annosta
Valmistusaika: noin 2 tuntia

500 g luutonta lampaanlapaa, rintaa tai paistia
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita
1 pkt (175 g) pekonia
200 g mausteista raakamakkaraa kuten chorizoa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) kokonaisia, kuorittuja tomaatteja
6 dl keitettyjä valkoisia papuja
2 dl vahvaa lihalientä
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua rosmariinia
tai timjamia
suolaa, musta- tai valkopippuria

Kuutioi liha noin 2 x 2 sentin kokoisiksi paloiksi. Kuutioi pekoni ja viipaloi makkarat. Kuori ja lohko sipulit. Paista lampaanlihaan kaunis väri pannulla voi-öljyseoksessa. Paistaminen kannattaa tehdä muutamassa erässä.

Nosta lihat pataan. Paista pekoni ja makkarat sipuleiden kanssa pannulla. Lisää pannulle keitetyt pavut sekä tomaatit liemineen. Sekoita ja kaada seos pataan. Lisää joukkoon lihaliemi, laakerinlehdet ja kuivatut yrtit. Kiehauta, peitä kannella ja
anna porista miedohkolla lämmöllä noin 1 1/2 tuntia.
Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoa pata sellaisenaan tai vihreän salaatin kanssa.

Lampaanpotkaa punaviinissä

4 annosta
Valmistusaika: 2 tuntia

4 lampaanpotkaa
3 l kylmää vettä
1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
1 porkkana
100 g pala palsternakkaa
100 g pala juuriselleriä
3 tl suolaa
1 tl kokonaisia mustapippureita
2 laakerinlehteä
muutama oksa tuoretta timjamia
4 dl punaviiniä

Laita potkat isoon kattilaan kylmään veteen. Anna kiehahtaa ja kuori vaahto pois reikäkauhalla. Kuori ja paloittele sipulit ja juurekset reiluiksi paloiksi. Lisää ne suolan, mausteiden ja viinin kanssa kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia. Potkat ovat kypsiä, kun liha irtoaa luusta helposti. Ota potkat pois liemestä. Tarjoa lämpiminä kasviskuskusin kanssa.

Vinkki! Voit käyttää juurekset halutessasi kuskusiin.


Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?