Stroganoffissa lihan voi korvata vaikkapa nyhtökauralla tai Härkiksellä.
Stroganoffissa lihan voi korvata vaikkapa nyhtökauralla tai Härkiksellä.

Heippa vaan jauheliha! Eläinproteiinin korvaaminen on nyt helppoa, sillä kaupoista löytyy jo liuta sopivia tuotteita.


Härkis = kuin kypsä jauheliha

Verso Foodin Härkis on vegaaninen uutuus. Härkäpavuista valmistettu jauhelihan kaltainen proteiinipommi muistuttaa kypsää jauhelihaa. Se lisätään ruokiin lopuksi. Maku on hyvin mieto, joten mausteita voit käyttää reippaasti.

Mifu = paistettava maitoproteiini

Valiokin toi kauppoihin uuden proteiinivalmisteen, mutta kasviperäinen se ei ole. Maitoproteiinista valmistettu Mifu on raejuuston oloinen ruokarae, joka sopii ruuanlaitossa sinne minne kana tai possukin. Mifun voi paistaa, ja se kestää hauduttamista sulamatta.

Nyhtökaura = himoittu hitti

Nyhtökaura on miedon ja pehmeän makuinen kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu kotimainen tuote. Nyhtökauran koostumus on murea, helposti lähestyttävä, hieman sitkeä ja vain vähän lihamainen. Sen voi syödä sellaisenaan, mutta monissa ruuissa se maistuu paremmalta pannulla paistettuna.

Käytä nyhtökauraa ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta, kanasta tai soijasta.

Käytä nyhtökauraa ruokiin, jotka yleensä tehdään jauhelihasta, kanasta tai soijasta. Makuvaihtoehtoja löytyy kolme: maustamaton nude, lime-seesami-inkiväärimarinoitu sekä tomaatilla, korianterilla ja savupaprikalla maustettu.

Oumph! = lihaisa soijapala

Ruotsalainen pakastettu Oumph! on soijasta valmistettu, vegaaneillekin sopiva ja suutuntumaltaan kasvisproteiinituotteista kenties lihaisin. Se kestää hyvin paistamista, keittämistä, hauduttamista ja grillaamista.

Tuotteita on kahdeksan erilaista: The Chunck on fileepala, jota saa monessa eri koossa, The Strip on reilun kokoinen suikale ja The Filet on noin 40 gramman fileepala. Makuvaihtoehtoja löytyy monta.

Quorn = mieto sieni-ihme

Quornin sieni- eli mykoproteiinia tuotetaan käymismenetelmällä tryffeliä tai korvasientä muistuttavasta Fusarium venenatum -sienestä. Quorn-tuotteet ovat mietoja, eikä niissä ole niin vahvaa ominaismakua kuten soijassa. Kuutiot ja fileet muistuttavat rakenteeltaan pehmeää broilerinlihaa. Quorn sopii sellaisenaan paistettavaksi, mausteiden kanssa uunissa paahdettavaksi tai haudutettaviin ruokiin.

Quorn-tuotteet löytyvät pakastealtaasta. Saatavilla on rouhetta, kuutioita, filettä, pihviä ja nugetteja. Quorn on kuumennettava aina ennen käyttöä. Nugetit ovat vegaanisia, mutta muissa tuotteissa on käytetty sideaineena munanvalkuaista.

Soijarouhe = helppo jokapaikanhöylä

Soijarouhe on vegaaninen tuote, joka valmistetaan soijapavusta kylmäpuristamalla. Rouhetta saa vaaleana, tummana ja monessa koossa. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaalean kanssa ole.

Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita.

Soijarouhe on itsessään kuivan mauton, mutta se on helppo maustaa. Jauhelihan tavoin siitä saa kokattua hyvin monenlaisia ruokia. Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita. Paista rouhe pannulla öljyssä, lisää joukkoon mausteet ja neste. Pannulla vedessä hauduttamalla rouhe kypsyy ja maustuu valmiiksi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.