Kun leikkaat sushit kiekoiksi, putsaa veitsi vedellä välissä. Näin paloista tulee siistimpiä. Kuva: Panu Pälviä
Kun leikkaat sushit kiekoiksi, putsaa veitsi vedellä välissä. Näin paloista tulee siistimpiä. Kuva: Panu Pälviä

Vietä halloweenia mustissa ja kata pöytään tummanpuhuvat herkut!

Musta sushi

4 annosta

Valmistusaika 40 min

½ myskikurpitsa

1 rkl öljyä

½ tl chilijauhetta

2 dl mustaa riisiä 

200 g punakaalia

2 rkl sushiriisietikkaa

1 rkl sokeria

½ tl suolaa

8 norilevyä

sushi-inkivääriä

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa tikuiksi. Levitä uunivuokaan, lorauta päälle öljy ja ripottele chilijauhe. Sekoita hyvin. Paahda uunissa noin 15 minuuttia eli kunnes kurpitsat ovat pehmenneet ja saaneet vähän väriä.
  2. Keitä riisi paketin ohjeen mukaan. Leikkaa kaali ohuen ohuiksi siivuiksi juustohöylän avulla. Sekoita kaalin joukkoon etikka, sokeri ja suola. Painele ja sekoittele kaalia puulusikalla tai käsin, jotta maut imeytyvät kaikkialle.
  3. Kun riisi ja kurpitsat ovat jäähtyneet, kokoa sushit. Levitä norilevy sushimatolle tai leivinpapaperin palalle. Jätä sinua lähimpään reunaan noin sentti vapaata tilaa. Levitä riisiä ohut kerros keskiosaan saakka. Kokoa sen päälle muutama kurpitsatikku, kaalia ja sushi-inkivääriä. Rullaa tiukasti ja kostuta reuna tarpeen mukaan vedellä, jotta rulla pysyy kiinni. Leikkaa terävällä veitsellä kiekoiksi.

katkarapu-mustapapupasta

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 peukalon kokoista palaa inkivääriä

2 valkosipulinkynttä

1 dl öljyä

1 ps (n. 170 g) katkarapuja

8 musta- tai lehtikaalinlehteä

400 g mustapapupastaa

1 tl suolaa

1 sitruuna

Koristeluun

4 rkl caviart -merilevävalmistetta

  1. Kuori ja raasta inkivääri sekä valkosipulinkynnet. Sekoita ne öljyyn. Sulata katkaravut ja purista niistä turha vesi pois. Revi mustakaalit irti lehtiruodeista ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita pastalle vesi kiehumaan.
  2.  Kaada inkivääri-valkosipuliöljy pieneen kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Anna tiristä noin 5 minuuttia ja lisää katkaravut. Anna niiden kuumentua muutama minuutti ja nosta hellalta odottamaan kunnes pasta on kypsää. Keitä pasta.
  3. Valuta pasta ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää katkaravut öljyssään, mustakaalin palat ja suola. Purista sitruunan mehu joukkoon. Jaa lautasille ja koristele caviartilla.