Soppa365
Varaa grillattavaan salaattiin jotain hedelmää, jotain rapeaa ja jotain pehmeää.
Varaa grillattavaan salaattiin jotain hedelmää, jotain rapeaa ja jotain pehmeää.

Kun seuraavan kerran grillaat, mitä jos pyöräyttäisit myös salaatin grillin kautta pöytään? Lämmin, hieman tulen makua napannut salaatti on ihana lisuke niin grillilihalle, -kalalle kuin munakoisoillekin.

Unohda jäävuorisalaatti ja nopan muotoiset fetajuustokuutiot. Tänä kesänä myös grilli-illan salaatti kulkee kuuman ritilän kautta pöytään.

Tässä grillatussa salaatissa ei varsinaisesti ole salaatinlehtiä. Niiden virkaa toimittaa babypinaatti, joka pyöräytetään nopsasti parilan kautta vadille. Jos haluat joukkoon myös ihkaoikeaa salaattia, pienet pitkittäin puolitetut sydänsalaatit sopivat mainiosti ritilälle paahtumaan öljyllä siveltyinä.

Muutenkin grillattavan salaatin aineksia voi hyvin vaihdella oman mielen ja saatavuuden mukaan. Jos kasvikset ovat hyvin pieniä, kuten esimerkiksi minikokoisia retiisejä, ne kannattaa kypsentää umpinaisella parilalla. Viimeistään pehmittyään pienet kasvikset luiskahtavat nimittäin helposti ritilöiden välistä tulisille hiilille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä mitä voittaa sillä, että grillaa myös salaatin? Parsoista saa grillissä napakoita mutta meheviä, kovatkin nektariinit tai aprikoosit pehmenevät ja makeutuvat, eikä ole kasvista jolle kevyt paahteinen raidoitus ei tekisi terää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit vaihdella grillattavien paikkaa sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Grillaamisessa ei tarvitse olla turhantarkka, koska kyse on kasviksista, jotka olisivat syötäviä ihan sellaisenaankin. Ainoa vaara on hentojen lehtien kärähtäminen, jonka voi välttää siirtämällä kasvikset ajoissa kuumuudelta turvaan.

Muista myös kastike! Tässä salaatissa se on sitruunamehusta valmistettu eleetön vinegretti, joka ei peitä hentoja makuja alleen.

 

Grillattu salaatti

6 annosta

20 min

 

1 pkt (250 g) vihreitä parsoja

2 kesäsipulia varsineen

1 nippu retiisejä

3 nektariinia

1 ps (70 g) salaattipinaattia

1 rkl öljyä

Kastike

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

1 tl sokeria

1 tl provencen yrttejä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria myllystä

Päälle

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl sormisuolaa

 

  1. Huuhdo kasvikset. Napsauta parsoista kuivat kannat pois. Leikkaa sipulit renkaiksi ja hienonna varret. Lohko tai puolita nektariinit. Sivele kasvikset kevyesti öljyllä.
  2. Kypsennä parsoja grilliritilän laidalla epäsuoralla lämmöllä viitisen minuuttia. Kääntele välillä. Nosta ritilälle myös nektariinit ja isot retiisit. Pienet on kypsennettävä parilalla, jotta ne eivät putoa ritilöiden välistä. Grillaa aineksiin kauniit raidat välillä käännellen.
  3. Paista sipulit parilalla. Pyöräytä joukkoon pinaatinlehdet ja paista kevyesti.
  4. Levitä kaikki ainekset isolle vadille.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset ja valele salaatti kastikkeella. Viimeistele pippurilla ja sormisuolalla. Tarjoa lämpimänä.

Vinkki! Jos parsat vaikuttavat hiekkaisilta, kiehauta ne paistokasarissa väljässä vedessä ennen grillaamista, valuta hyvin ja pysäytä kypsyminen kylmän, juoksevan veden alla. Tarkoituksena ei ole sen kummemmin esikypsentää parsoja, vaan antaa kiehuvan veden irrottaa mahdollinen lika myös nupuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla