Makkara on huoletonta grillattavaa. Näillä ohjeilla edes lisukkeet eivät tuota päänvaivaa.

Kuvat Pia Inberg

Chorizotortillat

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

4 chorizoa tai muuta mausteista makkaraa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 varsisellerin varsi
2 rkl öljyä
1 rkl tacomaustetta
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (400 g) käyttövalmiita kidneypapuja
1 avokado
8 tortillaa
lisäksi tuoretta korianteria, limettejä, jalapenoja, ranskankermaa ja tomaattisalsaa (valmiina kaupasta)

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa varsiselleri pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota siinä sipuleita ja selleriä 3–4 minuuttia, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää tacomauste ja tomaattimurska. Keitä 10 minuuttia. Huuhdo pavut kylmällä vedellä ja lisää ne pannulle. Hauduta kastiketta 5 minuuttia.

Grillaa makkarat kypsiksi. Kuori ja viipaloi avokado. Lämmitä tortillat mikrossa tai kuumalla kuivalla pannulla. Lusikoi papukastiketta tortilloille, nosta päälle makkara, avokadoa ja tuoretta korianteria. Purista päälle limetinmehua. Tarjoa jalapenojen, ranskankerman ja tomaattisalsan kanssa.

Itämaiset makkaraperunat

6 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

6 mausteista grillimakkaraa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tl korianterinsiemeniä
2 rkl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl suolaa
2 tl juustokuminaa
2 tl paprikaa
1 tl kanelia
1 kg perunoita
2 dl kanalientä
250 g kirsikkatomaatteja
1/2 ruukku persiljaa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna korianterinsiemenet morttelissa.
Kuumenna öljy pannulla, lisää sipuli, valkosipuli ja mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes sipulit pehmenevät.

Lohko perunat ja laita ne sipuliseoksen kanssa uunipannuun. Lisää kanaliemi. Kypsennä ruokaa uunissa 30 minuuttia. Lisää tomaatit kokonaisina ja jatka kypsennystä 10 minuuttia. Hienonna persilja kypsien perunoiden joukkoon. Grillaa makkarat kypsiksi ja tarjoa ne perunoiden kanssa.

Berliiniläinen

4 hampurilaista
Valmistusaika: 25 minuuttia

12 minibratwurstia
4 hampurilaissämpylää
lisäksi hapankaalia, salaatinlehtiä, suolakurkkua

Sipulihilloke:
2 punasipulia
1 rkl öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1/4 dl hunajaa
suolaa ja valkopippuria

Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1 rkl piparjuuritahnaa
1 rkl sinappia

Tee ensin hilloke. Kuori ja pilko sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä viiden minuutin ajan niin, että niistä tulee läpikuultavia. Älä ruskista. Lisää viinietikka ja keitä vielä pari minuuttia. Mausta seos hunajalla, suolalla ja valkopippurilla ja anna kiehua vielä muutama minuutti.

Yhdistä majoneesi, ranskankerma, piparjuuritahna ja sinappi kastikkeeksi. Grillaa tai paista makkarat. Halkaise ja kuumenna sämpylät. Nosta jokaisen sämpylän väliin kolme makkaraa, täytteitä, hilloketta ja kastiketta.

Grillimakkaraa ja omena-fenkolisalaattia

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

4 grillimakkaraa

Puolukkakastike:
1/2 sipuli
1 1/2 dl puolukoita (pakaste)
1/2 dl sokeria
1 tl rosmariinia
1 tl sinappia
3 rkl öljyä
suolaa ja pippuria

Salaatti:
2 isoa omenaa
1/2 fenkoli
2 rkl öljyä
1 pussi (175 g) salaattisekoitusta

Tee ensin puolukkakastike. Kuori ja hienonna sipuli. Mittaa kattilaan puolukat, sokeri, rosmariini ja sipulihakkelus. Lisää 1/2 desilitraa vettä ja keitä seosta 15 minuuttia. Siirrä kattila
jäähtymään. Vatkaa sinappi ja öljy huoneenlämpöiseen kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Poraa omenista siemenkodat pois. Leikkaa hedelmät kuorineen puolen sentin viipaleiksi. Leikkaa fenkoli pystysuuntaan myös puolen sentin viipaleiksi. Voitele omena- ja fenkoliviipaleet öljyllä ja kypsennä niitä kuumassa grillissä pari minuuttia per puoli. Grillaa myös makkarat.

Levitä salaattisekoitus tarjoiluastiaan. Leikkaa kypsistä fenkoliviipaleista kanta irti. Pilko omenat ja fenkolit pienemmiksi paloiksi ja nosta ne salaattipedille. Valele puolukkakastike salaatille. Tarjoa salaatti makkaroiden lisukkeena.

Nautitaan huurteisen kera

Marketin massaolut huuhtoo kiekuran kätevästi alas, mutta jännittävämpiäkin juomia löytyy. Aloittelijalle sopii vaalea ja raikas vehnäolut. Tunnetuimmat vehnäoluet tulevat Saksasta ja Belgiasta, mutta osataan niitä Suomessakin panna.

  • Hoegaarden Witbier, 3,15 €.
    Sitruksisen raikas oluiden kuohuviini.
  • Franziskaner Weissbier Kristallklar, 3,41 €.
    Helposti lähestyttävä vehnäolut, jossa on mukavasti aromia.
  • Keisari Elowehnä, 2,54 €.
    Matalasti humaloidussa oluessa on hedelmäinen maku.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.