Makkara on huoletonta grillattavaa. Näillä ohjeilla edes lisukkeet eivät tuota päänvaivaa.

Kuvat Pia Inberg

Chorizotortillat

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

4 chorizoa tai muuta mausteista makkaraa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 varsisellerin varsi
2 rkl öljyä
1 rkl tacomaustetta
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (400 g) käyttövalmiita kidneypapuja
1 avokado
8 tortillaa
lisäksi tuoretta korianteria, limettejä, jalapenoja, ranskankermaa ja tomaattisalsaa (valmiina kaupasta)

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa varsiselleri pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota siinä sipuleita ja selleriä 3–4 minuuttia, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää tacomauste ja tomaattimurska. Keitä 10 minuuttia. Huuhdo pavut kylmällä vedellä ja lisää ne pannulle. Hauduta kastiketta 5 minuuttia.

Grillaa makkarat kypsiksi. Kuori ja viipaloi avokado. Lämmitä tortillat mikrossa tai kuumalla kuivalla pannulla. Lusikoi papukastiketta tortilloille, nosta päälle makkara, avokadoa ja tuoretta korianteria. Purista päälle limetinmehua. Tarjoa jalapenojen, ranskankerman ja tomaattisalsan kanssa.

Itämaiset makkaraperunat

6 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

6 mausteista grillimakkaraa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tl korianterinsiemeniä
2 rkl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl suolaa
2 tl juustokuminaa
2 tl paprikaa
1 tl kanelia
1 kg perunoita
2 dl kanalientä
250 g kirsikkatomaatteja
1/2 ruukku persiljaa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna korianterinsiemenet morttelissa.
Kuumenna öljy pannulla, lisää sipuli, valkosipuli ja mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes sipulit pehmenevät.

Lohko perunat ja laita ne sipuliseoksen kanssa uunipannuun. Lisää kanaliemi. Kypsennä ruokaa uunissa 30 minuuttia. Lisää tomaatit kokonaisina ja jatka kypsennystä 10 minuuttia. Hienonna persilja kypsien perunoiden joukkoon. Grillaa makkarat kypsiksi ja tarjoa ne perunoiden kanssa.

Berliiniläinen

4 hampurilaista
Valmistusaika: 25 minuuttia

12 minibratwurstia
4 hampurilaissämpylää
lisäksi hapankaalia, salaatinlehtiä, suolakurkkua

Sipulihilloke:
2 punasipulia
1 rkl öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1/4 dl hunajaa
suolaa ja valkopippuria

Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1 rkl piparjuuritahnaa
1 rkl sinappia

Tee ensin hilloke. Kuori ja pilko sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä viiden minuutin ajan niin, että niistä tulee läpikuultavia. Älä ruskista. Lisää viinietikka ja keitä vielä pari minuuttia. Mausta seos hunajalla, suolalla ja valkopippurilla ja anna kiehua vielä muutama minuutti.

Yhdistä majoneesi, ranskankerma, piparjuuritahna ja sinappi kastikkeeksi. Grillaa tai paista makkarat. Halkaise ja kuumenna sämpylät. Nosta jokaisen sämpylän väliin kolme makkaraa, täytteitä, hilloketta ja kastiketta.

Grillimakkaraa ja omena-fenkolisalaattia

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

4 grillimakkaraa

Puolukkakastike:
1/2 sipuli
1 1/2 dl puolukoita (pakaste)
1/2 dl sokeria
1 tl rosmariinia
1 tl sinappia
3 rkl öljyä
suolaa ja pippuria

Salaatti:
2 isoa omenaa
1/2 fenkoli
2 rkl öljyä
1 pussi (175 g) salaattisekoitusta

Tee ensin puolukkakastike. Kuori ja hienonna sipuli. Mittaa kattilaan puolukat, sokeri, rosmariini ja sipulihakkelus. Lisää 1/2 desilitraa vettä ja keitä seosta 15 minuuttia. Siirrä kattila
jäähtymään. Vatkaa sinappi ja öljy huoneenlämpöiseen kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Poraa omenista siemenkodat pois. Leikkaa hedelmät kuorineen puolen sentin viipaleiksi. Leikkaa fenkoli pystysuuntaan myös puolen sentin viipaleiksi. Voitele omena- ja fenkoliviipaleet öljyllä ja kypsennä niitä kuumassa grillissä pari minuuttia per puoli. Grillaa myös makkarat.

Levitä salaattisekoitus tarjoiluastiaan. Leikkaa kypsistä fenkoliviipaleista kanta irti. Pilko omenat ja fenkolit pienemmiksi paloiksi ja nosta ne salaattipedille. Valele puolukkakastike salaatille. Tarjoa salaatti makkaroiden lisukkeena.

Nautitaan huurteisen kera

Marketin massaolut huuhtoo kiekuran kätevästi alas, mutta jännittävämpiäkin juomia löytyy. Aloittelijalle sopii vaalea ja raikas vehnäolut. Tunnetuimmat vehnäoluet tulevat Saksasta ja Belgiasta, mutta osataan niitä Suomessakin panna.

  • Hoegaarden Witbier, 3,15 €.
    Sitruksisen raikas oluiden kuohuviini.
  • Franziskaner Weissbier Kristallklar, 3,41 €.
    Helposti lähestyttävä vehnäolut, jossa on mukavasti aromia.
  • Keisari Elowehnä, 2,54 €.
    Matalasti humaloidussa oluessa on hedelmäinen maku.