Jälkkäriksi sitten vaikka grillattuja vaahtokarkkeja. Kuva: Shutterstock
Jälkkäriksi sitten vaikka grillattuja vaahtokarkkeja. Kuva: Shutterstock

Grillattua sitruunalohta, possunoisetteja leivällä vai hiillostettua kuvepaistia... Millä herkulla sinä avaat grillikautesi?  Jos valinta on mahdoton, kukaan ei kiellä valmistamasta vaikka kaikkia!

Viikonlopuksi on luvassa kuumenevaa, kun grillit kaivetaan jälleen esille. Kesäkeittiön avajaisia voi juhlistaa vaikka näillä mainioilla herkuilla. Nam!

Sitruunalohi grillistä

4 annosta

valmistusaika 20 minuuttia

500 g nahallista lohifileetä
1 tl timjamia
1–2 tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 sitruunaa
1 rkl kapriksia

Nypi lohifileestä ruodot pois. Jätä nahka fileeseen. Mausta kala timjamilla, suolalla ja pippurilla. Nosta kala alumiinifolion päälle nahkapuoli alaspäin. Käännä folion reunoja pystyyn niin, että kalasta irtoava neste ei valu grilliin.

Leikkaa sitruunat viipaleiksi ja peitä lohifilee­ niillä. Grillaa lohta kannen alla noin 10 minuuttia. Varo, ettei kala kypsy kuivaksi. Ripottele­ kaprikset kypsälle lohifileelle. Tarjoa keitettyjen perunoiden, voin ja grillatun sitruunan kanssa.

Kuvepihvi hiillokselta

4–6 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia + marinoitumisaika 2–12 tuntia

400 g kuvepaistia (tai entrecotea tai ulkofileetä)

Marinadi:

5 valkosipulinkynttä

3 dl punaviiniä
1 dl soijakastiketta

Kastike:
25 g voita

2 tl sitruunan mehua

2 dl maustettua ranskan­kermaa (paahdettu sipuli, esimerkiksi Valio)
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

Tee marinadi. Leikkaa valko­sipulinkynnet noin puolen sentin paloiksi (niitä ei tarvitse kuoria). Yhdistä punaviini ja soijakastike, lisää valkosipulinkynnet. Kaada marinadi tukevaan muovipussiin tai vähän lihapalaa isompaan astiaan.­ Nosta liha marinadiin ja anna maustua yön yli tai vähintään kaksi tuntia.

Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen grillausta. Ota paisti pois marinadista ja kuivaa pinta.

Tee kastike. Pane voi kattilaan. Kuumenna, kunnes se muuttuu kullanruskeaksi. Anna jäähtyä 5 minuuttia. Kaada voi ja sitruunamehu ranskankerman joukkoon ja sekoita. Lisää joukkoon persilja. Nosta kastike kylmään.

Ota grillin viereen foliopala, johon liha­ kääritään grillauksen jälkeen. Grillaa kuvetta keskilämpöisessä grillissä 3–4 minuuttia­ puoleltaan. Jätä liha reilusti punertavaksi, jotta se pysyy mureana.

Kääri liha folioon 15 minuutiksi. Leikkaa liha­ ohuiksi viipaleiksi ja nosta tarjolle ranskankermakastikkeen kanssa. Tarjoa lisukkeena keitettyjä perunoita ja salaattia.

Ensin hiukan kuvetta, sitten sitruunalohta. Kuva: Sami Repo
Ensin hiukan kuvetta, sitten sitruunalohta. Kuva: Sami Repo

Vai sittenkin broiskua?

Yrtti-valkosipuli-broilerifileet

4 hengelle

valmistusaika 15 minuuttia + 30 minuuttia marinointiin

4  jyväbroilerin rintafileetä
2–3 valkosipulinkynttä
3 rkl silputtua lehtipersiljaa
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa

Nuiji fileet hieman ohuemmaksi ja sujauta tukevaan marinointipussiin. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Lisää marinointipussiin murskatut valkosipulinkynnet, silputtu persilja ja öljy. Sulje pussi ja anna maustua viileässä puoli tuntia.

Pyyhi lihan pinnasta pois ylimääräinen marinadi ja grillaa fileet kohtalaisella lämmöllä molemmin puolin kypsiksi. Mausta suolalla.

Korianteri-minttukastike

4 hengelle, valmistusaika: 5 minuuttia

3 dl paksua, maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1 dl silputtua tuoretta minttua, lehtipersiljaa ja korianteria
3 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset ja nosta peitettynä viileään puoleksi tunniksi. Tarjoa grillikanan ja kuskusin kanssa aterialla.

Varoitus! Yritti-valkosipulibroileri minttukastikkeella vie kielen.
Varoitus! Yritti-valkosipulibroileri minttukastikkeella vie kielen.

 

Possunoisetit leivällä

4–5 hengelle,

Valmistusaika 15 + 15 minuuttia

1 possun sisäfilee

4 rkl bbq-kastiketta

4 viipaletta maalaisleipää

4 dl valmista perunasalaattia

2 tl raastettua sitruunankuorta

1 dl hienonnettuja, tuoreita yrttejä, esim. ruohosipulia

Varrastikkuja

Poista possunfileestä kalvot ja leikkaa filee 12 palaan. Sivele palat bbq-kastikkeella. Tikuta palat varrastikkuihin.

Grillaa keskilämmöllä, välillä käännellen, noin 15 minuuttia. Tarkista veitsellä, että lihat ovat kypsiä, ennen kuin otat ne pois grillistä.

Grillaa leipiin kaunis pinta. Voit halutessasi valuttaa leiville hieman öljyä.

Mausta perunasalaatti raastetulla sitruunankuorella ja yrteillä. Lusikoi salaatti leiville. Nosta päälle possufileet. Viimeistele halutessasi salaatinlehdillä.

Possunoisetteja leivällä, aah.
Possunoisetteja leivällä, aah.

Puutarhurin grillisalaatti

4 hengelle

valmistusaika 20 minuuttia

200 g kirsikkatomaatteja

1 tl kuivattua timjamia

250 g halloumijuustoa

1 rkl oliiviöljyä

200 g salaatinlehtiä (esimerkiksi jääsalaattia)

2 dl kalamataoliiveja

suolaa ja mustapippuria

Revi foliosta neljä parinkymmenen sentin palaa. Jaa tomaatit folioarkeille, ripottele timjamia mausteeksi ja sulje paketit hyvin. Nosta folionyytit grillin reunaosalle, jossa lämpö ei ole liian potkivaa.

Leikkaa halloumi sentin viipaleiksi. Grillaa viipaleita, kunnes ne kuumenevat ja saavat ruskeat raidat. Kaada oliiviöljy kastikekulhoon, revi salaatinlehdet mukaan ja sekoita, jotta öljy leviää lehdille. Lisää oliivit, halloumiviipaleet ja tomaatit.

Painele osa tomaateista rikki, jotta niiden mehu kostuttaa ­salaattia. ­Ripottele mausteeksi suolaa ja ­pippuria makusi mukaan.

Salaatin juju piilee grillissä rauenneissa tomaateissa. Kuva: Sami Repo
Salaatin juju piilee grillissä rauenneissa tomaateissa. Kuva: Sami Repo

 

Kinkkuun käärityt parsat balsamicokastikkeella

nippu vihreää parsaa

150 g ilmakuivattua kinkkua ohuina siivuina

oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

paksua balsamicosiirappia

Leikkaa parsojen kovat kannat irti. Kieputa kinkkusiivut parsojen ympärille ja lado parsat reunalliseen vuokaan.

Lorauta parsojen päälle oliiviöljyä. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja pyörittele parsat kauttaaltaan öljyssä.

Grillaa puoliteholla 10–15 minuuttia käännellen. Parsat saavat jäädä vähän napakoiksi. Aseta grillatut parsat tarjolle ja valuta päälle balsamicosiirappia.

Kääräise parsa kinkkuun ja iske griliin! Kuva: Maija Koski
Kääräise parsa kinkkuun ja iske griliin! Kuva: Maija Koski
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan