Valoisa kesäilta ja mehevät eväät: yrtti-valkosipuli-broilerifileet, korianteri-minttukastike, kesäinen kuskus ja juustopaketit. Kyllä kelpaa.

Yrtti-valkosipuli-broilerifileet

4 hengelle
Valmistusaika: 15 minuuttia
+ 30 minuuttia marinointiin

4  jyväbroilerin rintafileetä
2–3 valkosipulinkynttä
3 rkl silputtua lehtipersiljaa
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa

Nuiji fileet hieman ohuemmaksi ja sujauta tukevaan marinointipussiin. Lisää sekaan murskatut valkosipulinkynnet, silputtu persilja ja öljy. Sulje pussi ja anna maustua viileässä puoli tuntia.

Pyyhi lihan pinnasta pois ylimääräinen marinointiaines ja grillaa fileet kohtalaisella lämmöllä molemmin puolin kypsiksi. Mausta suolalla.

Korianteri-minttukastike

4 hengelle
Valmistusaika: 5 minuuttia

3 dl paksua, maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1 dl silputtua tuoretta minttua, lehtipersiljaa ja korianteria
3 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset ja nosta peitettynä viileään puoleksi tunniksi. Tarjoa grillikanan ja kuskusin kanssa aterialla.

Sesongin kuskus


4 hengelle


Valmistusaika: 40 minuuttia

7 dl vettä
1 tl suolaa
250 g kuskussuurimoita
1 dl rosmariinilla maustettua oliiviöljyä
1 dl silputtua tuoretta minttua ja lehtipersiljaa
1/2 sitruunan puristettu mehu
2 keltaista paprikaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
200 g keltaisia kirsikkatomaatteja
1 dl pieniä, kivettömiä, mustia oliiveja
suolaa ja mustapippuria

Valmista kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Kun se on vetäytynyt, sekoita joukkoon keskenään sekoitetut oliiviöljy, yrttisilppu ja sitruunamehu. Poista paprikoista sisus ja
siemenet. Leikkaa paprikat ja kesä­kurpitsat sopiviksi suupaloiksi, ja kumoa ne kirsikkatomaattien kanssa
öljyttyyn foliovuokaan. Paahda kasviksia grilliritilällä, kunnes ne ovat saaneet kauniin paistovärin ja pehmenneet hiukan. Lisää palat kuskusin sekaan oliivien kanssa ja mausta seos suolalla ja pippurilla.

Juustopaketit


4 hengelle


Valmistusaika: 5 minuuttia

noin 400 g kauniisti sulavia juustoja (esim. Peltolan blue tai Juustoportin viinitarhurin juusto)
raparperinlehtiä tai mustaherukanlehtiä paketoimiseen
puisia varrastikkuja
lisäksi
hyvää leipää

Leikkaa juustot ronskeiksi paloiksi ja kääri palat raparperin- tai mustaherukanlehtiin. Pistele lehdet kiinni puisilla varrastikuilla ja nosta grillin reunoille, miedolle lämmölle pariksi minuutiksi pehmenemään.

Avaa paketti ja dippaa leipää pehmentyneeseen juustoon.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?