Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

1. Silppua tuore chili ja sekoita se öljyn kanssa yhteen.

2. Leikkaa lohi kahteen osaan. Leikkaa pois rasva ja nypi ruodot. Pane uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja sipaise pintaan chili­öljyä.

3. Mausta ruususuolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Paista ­uunissa 200 asteessa kypsäksi, palojen koosta riippuen noin 15–20 minuuttia. Pidä lämpimänä folion alla tarjoiluun saakka.

4. Kalojen kypsyessä kuori ja pilko bataatti sekä sipuli, paloittele parsa- ja punakaali. Pane kasvikset vuokaan ja valuta päälle öljy.

5. Pane vuoka uuniin ja paista keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes bataatti­palat ovat pehmenneet. Ota vuoka uunista, lisää päälle valutetut kikherneet ja mausta pirskottelemalla pintaan sitruunamehua sekä suolaa. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia.

6. Kasvisten kypsyessä valmista kastike. Sekoita kaikki kastikkeen aineet kulhossa tasaiseksi seokseksi. Jos kastike on liian paksua, lisää vettä.

7. Nauti chililohi kasvisten ja ­tahinikastikkeen kanssa.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia

Resepti

250
g
nahallista lohifileetä
½ tl kuivattua chiliä tai ½ punainen tuore chili
1
rkl
öljyä
ruususuolaa
mustapippuria

Paahdetut kasvikset

pieni bataatti
1
kpl
makea pieni sipuli
pala parsakaalia
pala punakaalia
1
rkl
öljyä
400
g
kikherneitä
1
rkl
sitruunan mehu
maun mukaan ruususuolaa

Tahinikastike

4
rkl
tahinia
vettä
1
rkl
misotahnaa
1
kpl
murskattu valkosipulinkynsi
1
tl
sitruunamehua

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.