Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

1. Silppua tuore chili ja sekoita se öljyn kanssa yhteen.

2. Leikkaa lohi kahteen osaan. Leikkaa pois rasva ja nypi ruodot. Pane uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja sipaise pintaan chili­öljyä.

3. Mausta ruususuolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Paista ­uunissa 200 asteessa kypsäksi, palojen koosta riippuen noin 15–20 minuuttia. Pidä lämpimänä folion alla tarjoiluun saakka.

4. Kalojen kypsyessä kuori ja pilko bataatti sekä sipuli, paloittele parsa- ja punakaali. Pane kasvikset vuokaan ja valuta päälle öljy.

5. Pane vuoka uuniin ja paista keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes bataatti­palat ovat pehmenneet. Ota vuoka uunista, lisää päälle valutetut kikherneet ja mausta pirskottelemalla pintaan sitruunamehua sekä suolaa. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia.

6. Kasvisten kypsyessä valmista kastike. Sekoita kaikki kastikkeen aineet kulhossa tasaiseksi seokseksi. Jos kastike on liian paksua, lisää vettä.

7. Nauti chililohi kasvisten ja ­tahinikastikkeen kanssa.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia

Resepti

250
g
nahallista lohifileetä
½ tl kuivattua chiliä tai ½ punainen tuore chili
1
rkl
öljyä
ruususuolaa
mustapippuria

Paahdetut kasvikset

pieni bataatti
1
kpl
makea pieni sipuli
pala parsakaalia
pala punakaalia
1
rkl
öljyä
400
g
kikherneitä
1
rkl
sitruunan mehu
maun mukaan ruususuolaa

Tahinikastike

4
rkl
tahinia
vettä
1
rkl
misotahnaa
1
kpl
murskattu valkosipulinkynsi
1
tl
sitruunamehua
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.