Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Joulun juhla-ateria huipentuu suklaan, neilikan ja marjojen makuihin.

Puolukka-suklaavaahto

12 pientä annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

200 g maitosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 kananmunan valkuainen
2 dl puolukoita

Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria

Tee ensin kastike. Mittaa kinuskin ainekset kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia.

Tee suklaavaahto. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.

Vatkaa kerma toisessa kulhossa ja valkuainen toisessa kulhossa.

Yhdistä vaahdot. Nosta kauhallinen kerma-munavaahtoa hiukan jäähtyneen suklaan joukkoon ja sekoita. Kääntele suklaaseos varovasti vaahtoon.

Kokoa jälkiruoka pieniin laseihin. Lusikoi tai pursota pohjalle suklaavaahtoa. Jaa puolukat suklaavaahdon päälle. Valuta hiukan jäähtynyt kinuskikastike marjoille.

Sinihomejuustopiparit

Piparkakkuja
Aura pehmeä -sinihomejuustoa

Sivele juustoa piparkakkujen väliin.

Maustekakku

20 viipaletta
Valmistusaika: 20 minuuttia + tunti uunissa

2 dl siirappia
100 g voita tai margariinia
3 tl kanelia
1 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
3 dl piimää tai jogurttia
2 munaa
2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Kuorrutus:
50 g pehmeää voita
100 g tuorejuustoa (esimerkiksi Viola)
4 dl tomusokeria
koristeeksi kanelia

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (tilavuus 1,5 l) tai käytä pieniä annosvuokia.
Kuumenna siirappi, rasva ja mausteet kattilassa. Sekoita joukkoon piimä.

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja sooda. Lisää munavaahdon joukkoon siirappi-piimäseos ja jauhoseos. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin tunti.
Tee kuorrute. Sekoita voi ja huoneenlämpöinen tuorejuusto tasaiseksi seokseksi. Lisää tomusokeri ja sekoita.
Levitä kuorrute jäähtyneelle kakulle. Ripottele päälle kanelia koristeeksi.

Suklaa-lakkajälkiruoka

12 pientä annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

200 g tummaa suklaata
200 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 munaa

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g vaniljarahkaa
1 dl lakkahilloa
koristeeksi lakkoja

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata suklaa ja voi kattilassa. Siirrä kattila liedeltä, lisää sokerit. Anna seoksen jäähtyä hieman.

Vatkaa kananmunat suklaa-voiseokseen ja kaada taikina matalaan leivinpaperilla vuorattuun paistovuokaan. Paista 25–30 minuuttia. Älä kypsennä kakkua kuivaksi, vaan anna sisuksen jäädä valuvaksi.

Jäähdytä kakku jääkaapissa ennen kuin kokoat annokset. Voit valmistaa kakun jo muutama päivä etukäteen.

Tee täyte. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita rahka ja hillo kermavaahtoon.

Leikkaa tai murusta suklaakakku paloiksi. Kasaa paloja ja täytettä vuorotellen pieniin annosvuokiin. Lusikoi vaahtoa päällimmäiseksi. Koristele annokset marjoilla. Kakkua saattaa jäädä yli, mutta se maistuu herkulliselta sellaisenaankin.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?