Indonesialainen pyttipannu nasi goreng on suolaisenmakea herkku, johon voi käyttää edellispäivän riisit. Juurekset kannattaa laittaa pannulle raakoina, niin ne jäävät kypsinäkin ihanan rapsakoiksi. Kuvat: Anna Huovinen
Indonesialainen pyttipannu nasi goreng on suolaisenmakea herkku, johon voi käyttää edellispäivän riisit. Juurekset kannattaa laittaa pannulle raakoina, niin ne jäävät kypsinäkin ihanan rapsakoiksi. Kuvat: Anna Huovinen

Lämmin ilta, iso kaveriporukka – ja muurinpohjapannullinen hyvää ruokaa! Järjestä omat herkkufestarit streetfood-hengessä.

Festarimättö ei ole enää pyttipannua ja haaleaa olutta muovituopissa. Uuden polven festariruoka on kekseliästä katuruokaa, artesaanioluita ja makuja maailman eri kolkista. Samaan tunnelmaan pääsee kotipihallakin, kun kokoaa yhteen kivan kaveriporukan, kantaa pihalle kaiuttimet ja laittaa muurinpohjapannun kuumaksi. Ja kukapa estää illan päätteeksi kömpimästä telttaan nukkumaan!

 


Possunkylki on rasvaista ja tuhtia syötävää: herkkua tarvitaan vain muutama pala per syöjä.

 

Buffalo-maustetut possunkylkipalat

4–5 annosta

Valmistusaika 1 t 30 min

1 kg luutonta possun kylkipalaa

1 pss (30 g) rub-kuivamarinadia (esim. Santa Maria Rub for ribs)

1 pkt (170 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

1 dl Buffalo-kastiketta (esim. Franks Red Hot Wings)

50 g voita

1. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Tee rasvaan lihaan asti ulottuvia viiltoja sentin välein pysty- ja vaakasuunnassa. Leikkaa kylkipala noin 4 cm paloiksi. Hiero palat kauttaaltaan kuivamarinadilla ja kääri lihapalat pekoniin.

2. Kuumenna muurinpohjapannu grillissä keskilämmöllä. Kaada öljy pannuun ja paista kylkipaloja välillä käännellen 15–20 minuuttia, kunnes pekoni on rapea, kullanruskea ja possun paksuin rasvakerros on sulanut.

3. Kaada pannulle kylkipalojen päälle Buffalo-kastiketta ja lisää joukkoon voita. Kypsennä niin kauan, että kastikkeesta jää lihaan tahmea ja mausteinen pinta.

Kokonaisena paistetut herneenpalot

4 annosta

Valmistusaika 15 min

2 l herneitä palkoineen

4 rkl öljyä

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 tl suolaa

4 rkl tuoretta minttua

1. Laita herneet kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, balsamiviinietikka ja suola.

2. Kuumenna muurinpohjapannu grillissä. Kaada herneet kulhosta suoraan kuumalle pannulle ja paista 5–7 minuuttia molemmin puolin.

3. Nosta paistetut herneet takaisin kulhoon. Sekoita joukkoon tuoretta minttua.

Vihannes-kantarellipyttis

4 annosta

Valmistusaika 30 min

1 l kantarelleja tai muita sesongin metsäsieniä

1 sipuli

4 keitettyä perunaa

2 keltajuurta

2 raitajuurta

1 keskikokoinen kyssäkaali

2 rkl voita

1 maustekurkku

1 dl lehtipersiljaa

½ sitruunan mehu

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja kuutioi sipuli. Paloittele keitetyt perunat. Kuori ja kuutioi keltajuuret, raitajuuret ja kyssäkaalit.

2. Kuumenna muurikka keskilämmöllä ja lisää voi. Paista sipulia ja sieniä viiden minuutin ajan. Lisää kuutioidut perunat, kelta- ja raitajuuret ja kyssäkaali. Paista 10–15 minuuttia niin, että kelta- ja raitajuuret kypsyvät pehmeiksi. Jätä juureksiin kuitenkin pieni purutuntuma, niin niiden maku säilyy mukavan tuoreena.

3. Viipaloi maustekurkku ja hienonna lehtipersilja. Purista sitruunan mehu. Lisää ne pyttipannuun, sekoita ja paista vielä muutama minuutti. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Nasi goreng

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 broilerin rinta-filettä (500 g)

2 kesäsipulia varsineen

2 avomaankurkkua

1 paprika

¼ keräkaalia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl tuoretta inkivääriä

4 dl kypsää riisiä

2 dl tuoreita herneitä

2 rkl soijakastiketta

2 rkl sambal oelek -maustekastiketta

2 rkl ketjap manis -kastiketta

1 sitruunan mehu

4 kananmunaa

1 dl suolapähkinöitä

1. Leikkaa broilerin fileet suupaloiksi. Viipaloi sipuli varsineen. Kuutioi kurkut ja paprika. Suikaloi keräkaali. Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri.

2. Kuumenna muurikkapannu kuumaksi grillissä. Lorauta pannulle öljyä ja ruskista broileripalat kauttaaltaan kullanruskeiksi. Lisää pannulle sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Paista kaksi minuuttia. Lisää pannulle kaali, paprika ja kurkut. Sekoita joukkoon myös kypsä riisi ja paista, kunnes riisi ja vihannekset saavat vähän väriä.

3. Lisää pannulle tuoreet herneet ja mausta paistos soijalla, ketjap manis- ja sambal oelek -kastikkeilla. Purista joukkoon sitruunan mehu.

4. Riko kananmunat suoraan pannulle riisin joukkoon, sekoita ja paista kypsäksi. Voit myös paistaa muurikan ulkoreunalla munista lisukkeeksi perinteiset häränsilmät. Lisää lopuksi nasi gorengiin kourallinen suolapähkinöitä.

 


Dosan täytteeseen sopivat tähteeksi jääneet perunat.

 

Dosa-letut

6–8 isoa lettua

Valmistusaika 5 min + 2 t + paistaminen

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

1 dl vettä tai maitoa

1 kananmuna

2 dl vehnäjauhoja

1 suolaa

1 tl garam masalaa

½ tl kurkumaa

Lisäksi

öljyä paistamiseen

perunacurrya täytteeksi

ruukku tuoretta korianteria

1. Sekoita kulhossa kookosmaito, vesi ja kananmuna. Lisää jauhot ja mausteet ja vispaa tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota viileässä pari tuntia.

2. Valmista sillä välin perunacurry (ks. ohje).

3. Kuumenna tilkka öljyä muurinpohjapannulla ja pyyhi ylimääräinen öljy pois talouspaperilla. Levitä taikinasta pannulle ohut lettu ja paista se rapeaksi.

4. Käännä lettu ja levitä sen päälle perunacurrya, tuoretta korianteria ja kääri lettu rullalle.

Vinkki! Tarjoile dosa-letut esimerkiksi mangochutneyn ja maustamattoman jogurtin kanssa. Taikina säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Perunacurry

täytteeksi 6–8 isoon lettuun

Valmistusaika 15 min

5–6 keitettyä perunaa

1 iso sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 chili

2 rkl tuoretta inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl currya

3 rkl kookoshiutaleita

½ dl rusinoita

1 limetin mehu

½ tl suolaa

1. Leikkaa keitetyt perunat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna chili. Kuori ja raasta inkivääri.

2. Kuumenna öljy pannulla. Laita kuumaan öljyyn sipulit, valkosipulit, chili, inkivääri ja curry. Paista minuutti.

3. Lisää pannulle perunakuutiot ja kookoshiutaleet. Paista noin 5 minuuttia niin, että perunat hieman ruskistuvat. Lisää joukkoon rusinat ja limen mehu. Mausta suolalla. Nosta täyte sivuun odottamaan lettujen paistamista.

 


Pikakastike pannukakuille: sekoita 2 rkl soijakastiketta, 1 rkl vettä, 1 tl hunajaa, ½ tl väkiviinaetikkaa ja ½ tl seesamiöljyä.

 

Korealainen katkarapupannukakku

4 annosta

Valmistusaika 30 min + katkarapujen sulatus

1 pss (180 g) isoja katkarapua

5 kesäsipulia varsineen

1 porkkana

1–2 punaista chiliä

1 ruukku korianteria

2 ½ vehnäjauhoja

2 rkl maissijauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl sipulijauhetta

½ tl valkosipulijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

2 ½ dl vettä

1 kananmuna

4 rkl ruokaöljyä

1. Sulata katkaravut.

2. Viipaloi sipulit. Kuori ja leikkaa porkkana hyvin ohuiksi suikaleiksi. Hienonna chilit ja korianteri.

3. Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää joukkoon kylmä vesi ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa 1–2 rkl jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä. Sekoita taikinaan vihannekset, chili- ja korianterisilppu.

4. Kuumenna öljy muurikkapannulla. Kaada kauhalla taikinaa kuumalle pannulle noin kahden sentin paksuinen lettu. Laita pannukakun päälle neljännes katkaravuista ja paina ne lastalla taikinaan.

5. Paista pannukakkua molemmin puolin 5–8 minuuttia. Saat taikinasta useita pannukakkuja.

Vinkki! Muurikalla on helpompi käännellä pieniä pannukakkuja.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Näin ei ota pannuun:

Muurinpohjapannu pysyy kuumana pitkään ja on siksi kätevä väline monenlaiseen ruuanlaittoon ulkosalla.

Kuumenna pannu grillissä tai hiilloksella. Levitä öljyä tai silavaa kuumalle pannulle, kunnes pannun pinta muuttuu tummaksi. Kun pannun pinta on tasaisesti rasvattu, voit lisätä voita tai öljyä paistamista varten.

Kun peset pannun, pane pannulle tilkka vettä, kuumenna, kiehauta ja puhdista pannu lastalla ja talouspaperilla. Pyyhi kuivaksi. Rasvaa pannun paistopuoli kevyesti esimerkiksi ruokaöljyllä.

 

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.