Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

1. Ota liha huoneenlämpöön. Valmista kastike. Rouhi fenkolinsiemenet ja sekoita kaikki ainekset. Säilytä kastiketta jääkaapissa.

2. Huuhtele salaattisekoitus, leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja pese tomaatit.

3. Paista huoneenlämpöinen pihvi kuumalla pannulla 2–3 minuutti per puoli, jotta se jää sisältä roseeksi. Lisää pannulle fenkoli ja tomaatit kypsymään noin 5 minuutiksi. Nosta pihvi leikkuulaudalle ja anna ­vetäytyä muutama ­minuutti. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja mausta pippurilla ja suolalla.

4. Annostele salaattisekoitus lautaselle. Nosta päälle liha­viipaleita ja fenkoli-­tomaattisalaattia. Lisää ­lopuksi kastike ja basilika.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia

Resepti

100
g
naudan sisäfileetä
50
g
salaattisekoitusta
50
g
fenkolia
5
kpl
kirsikkatomaattia
2
tl
öljyä
rouhittua mustapippuria
(sormi)suolaa
pari oksaa basilikaa

Kastike (5 annosta)

1
tl
fenkolinsiemeniä
2
dl
tomaattimehua
1
rkl
balsamicoa
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa

Luulitko, että gluteeniton kakku on aina kuiva? Tai että gluteeniton pizzapohja ei voi onnistua? Olit väärässä.

Gluteeniton pizza

2 pizzaa

valmistusaika 20 min + kohotus ja paisto 40 min

2½ dl vettä

½ pkt tuorehiivaa

1 rkl hunajaa

2 tl psylliumia

1 tl suolaa

4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

4 rkl oliiviöljyä

  1. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Murenna joukkoon hiiva ja liuota se veteen. Lisää hunaja ja psyllium. Sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota 10 minuuttia.
  2. Lisää suola ja puolet jauhoista. Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista ja sekoita vielä 5 minuuttia. Sekoita öljy taikinaan.
  3. Jauhota pöytä. Kumoa taikina pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja muotoile pyöreiksi pizzoiksi jauhotetuin sormin. Nosta pizzat leivinpaperille. Peitä leivinliinalla ja kohota 30 min.
  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi ja nosta pelti lämpenemään uuniin. Täytä ensimmäinen pizza. Nosta se leivinpapereineen pellille ja paista 10 minuuttia. Täytä ja paista toinenkin pizza.

 

Kostea basilika-sitruskakku

8 annosta

valmistusaika 15 min + paisto 50 min

1 sitruuna

1 appelsiini

2 dl basilikan lehtiä

6 dl mantelijauhoja

2 dl sokeria

1½ dl riisijauhoja

1 tl leivinjauhetta

5 munaa

50 g voita

Kuorrute

200 g mascarponea

1 dl kuohukermaa

1 dl tomusokeria

  1. Pese sitruuna ja appelsiini huolellisesti. Raasta niistä kuori. Hienonna basilikan lehdet.
  2. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Sekoita kulhossa mantelijauhe, sokeri, riisijauho ja leivinjauhe. Riko munat kulhoon ja sekoita. Sulata voi. Sekoita taikinan joukkoon voi, sitrusten kuoriraasteet ja basilikasilppu.
  3. Voitele ja jauhota leipävuoka. Kumoa taikina vuokaan ja paista kakkua 50 minuuttia.
  4. Valmista kuorrute. Sekoita sähkövatkaimella mascarpone, kerma ja tomusokeri.

Näiden keksien salaisuus on sormisuola. Ilman sitä keksit jäävät valjuiksi.

Suklaa-pähkinäcookiet

8 cookieta

valmistusaika 10 min + paisto 5 min

1 pkt kauramurotaikinaa (esim. Myllyn paras)

½ dl cashewpähkinöitä

80 g suklaanappeja

80 g fudgepaloja

sormisuolaa

  1. Sulata taikina ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Rouhi pähkinät. Murusta taikina leivontakulhoon. Kaada joukkoon suklaanapit ja pähkinät. Murusta sekaan fudgepalat. Sekoita sattumat hyvin taikinan joukkoon. Muotoile 8–10 palloa leivinpaperille pellille.
  3. Litistä pallot kekseiksi. Sirottele jokaisen keksin päälle vähän sormisuolaa. Paista 5–7 minuuttia eli juuri ja juuri kypsiksi.