Ruoka ei maistu missään yhtä hyvältä kuin retkellä. Pakkaa herkut reppuun ja painele luontoon.

Broilerivartaat ja linssisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

4 broilerinfileetä
1 rkl öljyä
1/2 dl teriyakikastiketta
varrastikkuja
salaatti:
1 prk linssejä
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl harissatahnaa
250 g kirsikkatomaatteja
1 ruukku rucolaa
1 pussi (150 g) salaattisekoitusta
1/2 sitruuna

Leikkaa broilerinfileet pitkittäin kolmeen osaan. Voitele palat öljyllä ja paista pannulla tai kypsennä grillissä 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta. Sivele paloihin teriyakikastiketta paistamisen aikana. Pujota kypsät broilerinpalat varrastikkuihin.

Tee salaatti. Huuhtele ja valuta linssit. Sekoita tomaattipyree, öljy ja harissatahna linsseihin. Halkaise tomaatit ja nostele ne rucolan ja salaatin kanssa linssien sekaan. Purista sitruunasta mehu salaattiin.

Tarjoa broilerivartaat haaleina linssisalaatin kanssa. Vartaat säilyvät lämpimässä syömiskelpoisina kolme tuntia. Jos retki kestää pidempään, pakkaa ruoka kylmälaukkuun.

Voimapatukat

16 kpl
Valmistusaika: 1 tunti

4 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl rusinoita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl  kuivattuja karpaloita
1 dl hasselpähkinärouhetta
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl vettä
1 dl hunajaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa yhteen. Mittaa öljy, vesi ja hunaja kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.

Kaada hunajaseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita.
Vuoraa suorakaiteen muotoinen uunivuoka leivinpaperilla. Painele taikina tiiviiksi levyksi paperin päälle.

Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä levyä 20–30 minuuttia ennen kuin leikkaat sen patukoiksi.

Juustovoikkarit

4 kerrosleipää
Valmistusaika: 10 minuuttia

100 g maustamatonta tuorejuustoa (esimerkiksi Viola)
1 dl emmentalraastetta (punaleima)
2 tl sinappia
2 rkl tilliä
1/2 kurkku
8 viipaletta ruisleipää

Sekoita tuorejuusto, emmentalraaste ja sinappi. Hienonna tilli joukkoon. Leikkaa kurkku viipaleiksi. Levitä juustotäytettä
neljälle leivälle. Lado kurkut täytteen päälle ja paina loput leivät kansiksi.

Kasvis-fetasämpylät

4 sämpylää
Valmistusaika: 10 minuuttia

4 vaaleaa sämpylää
3 rkl oliivitahnaa (valmiina purkista)
80 g grillattuja munakoisoja (purkista)
80 g grillattua paprikaa (purkista)
100 g fetaa

Halkaise sämpylät. Levitä oliivitahna leiville. Leikkaa feta viipaleiksi ja lado se grillattujen kasvisten kanssa
sämpylöiden väliin.

Vinkki! Sämpylät pysyvät paremmin kasassa, kun pingotat niiden ympärille kuminauhan.

Raparperiruudut

10 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

2 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
100 g voita sulatettuna
5 dl raparperia pilkottuna

Kuorrutus:
75 g voita
100 g mantelilastuja
1 dl sokeria
1/2 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja

Vuoraa pyöreä suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 1,5 l) leivinpaperilla. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne maidon ja sulatetun rasvan kanssa munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan.

Leikkaa  raparperinvarret noin sentin paloiksi ja levitä ne taikinalle. Paista kakkua 175 asteessa noin 30 minuuttia. Kakun tulisi olla lähes kypsä.

Mittaa kuorrutusaineet kattilaan. Keitä sekoittaen, kunnes seos sakenee. Levitä kuorrutus paistetun pohjan päälle. Paista vielä noin 10 minuuttia. Paloittele kakku kotona valmiiksi. Palat on helppo nostaa retkellä vuoasta vaikka sormin.

Vinkki! Raparperiruutujen pikaversio syntyy kaupan valmiista toscakakkuaineksista (Kungsören). Tee taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää raparperit taikinan pinnalle.

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.