Soppa365
Piirakkaan käyvät kaikenlaiset sipulit. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Piirakkaan käyvät kaikenlaiset sipulit. Kuva: Tuomas Kolehmainen

5 raaka-aineen karamellisoitu sipulipiirakka on halpa, mutta yllättää erinomaisella maullaan.

Helpon leivonnan kulmakivi on valmistaikina. Pakastelehtitaikina toimi tämänkin piirakan pohjana. Piirakkaan käyvät hyvin myös torttutaikinalevyt, jos niitä on jäänyt unohtunut pakastimeen.

Kärsivällisesti karamellisoitu

Sipulipiirakan maun salaisuus on yksinkertainen: karamellisointi. Sipulit ovat kaikkea muuta kuin kitkeriä, kun niitä käsittelee oikein.  Kärsivällinen kypsentäinen osoittautuu valtiksi sipulien kanssa. Piirakkaa varten sipulisiivuja pehmennetään hitaasti miedolla lämmöllä. Pikku hiljaa niiden kitkeryys taittuu ja makeus tulee esille.

Ylösalaisin uuniin

Piirakka paistetaan pohja ylöspäin, tarte tatinen tavoin. Sipulit voi karamellisoida suoraan uuninkestävässä paistinpannussa. Päälle painellaan taikina ja piirakka kumotaan kypsänä. Sen voi tarjoilla heti sellaisenaan tai pinnalle voi raasta maukasta juustoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karamellisoitu sipulipiirakka

8 annosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

valmistusaika 30 min + paisto 25 min

1 iso lehtitaikinalevy

5 sipulia

3 rkl voita

1 rkl sokeria

2 rkl valkoviinietikkaa

  1. Ota taikina sulamaan hyvissä ajoin. Kuori sipulit ja leikkaa kovat kannat pois. Puolita sipulit. Leikkaa puolikkaat 4 tai 5 siivuksi, voitele uuninkestävä pannu voilla. Asettele pannu täyteen sipulisiivuja ja nosta se hellalle miedolle lämmölle. Anna sipulien karamellisoitua 30 minuuttia. Lisää sokeri ja valkoviinietikka, anna nesteen haihtua. Nosta pannu pois hellalta ja kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Levitä taikina pöydälle ja kauli sitä muutaman kerran. Leikkaa pannun kokoinen ympyrä. Nosta taikinalevy paistinpannuun sipulien päälle. Nosta piirakka uuniin ja paista 20 minuuttia, eli kunnes taikina on ruskistunut.
  3. Kumoa piirakka kuumana, jotta sipulit eivät jämähdä kiinni pannuun. Tarjoile hieman jäähtyneenä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla