Kun joulupöytä pitää laittaa itse, on parasta ottaa perinteet haltuun.

Menu

Graavilohi
Rodoksen rosolli
Omena-lanttulaatikko
Inkivääri-porkkana-laatikko
Punajuurikiusaus
Joulukinkku

Itämaan kiisseli

Joulukinkku

Valmistusaika: 6–9 tuntia

1 (4–8 kg) kinkku

Kuorrutus:
1/2–1 dl sinappia
1–1 1/2 dl korppujauhoja
neilikoita
roseepippureita

Ota kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Kuivaa kinkku talouspaperilla ja nosta se nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Katso, ettei mittari osu luuhun. Laita mittari siten, että voit seurata sitä uunin luukkua avaamatta. Nosta reunallinen pannu uunin alimmalle tasolle keräämään kinkusta tippuva rasva. Kaada uunipannuun vettä. Huolehdi paistamisen aikana, ettei vesi lopu. Se estää rasvaa palamasta uunipannuun kiinni.

Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Paistoaika on noin 1 1/2 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo. Aika riippuu kinkun koosta, muodosta ja alkulämpö­tilasta. Kinkku on mehevä 75-asteisena, murea ja täysin kypsä 80-asteisena. Lihan lämpö nousee vielä pari astetta, kun kinkku on otettu pois uunista. Peitä kinkku foliolla ja anna sen jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista.

Poista verkko, nahka ja osa rasvasta. Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele pintaan kokonaisia neilikoita ja roseepippureita. Kuorruta kinkkua 225 asteeessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Vinkki! Voit voidella kinkun myös hunajalla, appelsiinimarmeladilla tai soija-hunaja-sinappiseoksella. Pinnalle voit ripotella mantelilastuja, ruiskorppujauhoja tai seesaminsiemeniä.

Graavilohi

6–8 annosta alkupalana
Valmistusaika: noin 24 tuntia

500 g lohta nahallisena fileenä
2 tl rouhittua valkopippuria
2 rkl karkeaa suolaa
2 rkl mansikkalikööriä (tai konjakkia)
tilliä

Nypi ruodot pois kalasta. Pyyhi filee talouspaperilla puhtaaksi. Leikkaa kala kahteen yhtä suureen osaan. Sekoita pippuri ja suola. Hiero mausteseos kaloihin. Kaada likööri (tai konjakki) kalalle – varo, ettei suola valu pois kalan päältä. Ripottele päälle runsaasti tilliä. Paina palat vastakkain, niin että nahkapuoli jää ulospäin. Kääri kala tiukasti voipaperiin ja sitten folioon tai muovikelmuun. Nosta maustumaan viileään noin vuorokaudeksi. Kääntele pakettia pari kertaa maustumisen aikana.

Raaputa mausteet kalan pinnasta. Leikkaa kala nahkaa myöten ohuiksi, vinoiksi viipaleiksi. Tarjoile leivän ja keitettyjen perunoiden kanssa.

Perinteinen versio: Jätä alkoholi pois.

Rodoksen rosolli

6–8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia
1 omena
1 pieni punasipuli
1/4 kurkkua
100 g fetajuustoa
2 dl keitettyjä punajuurikuutioita
2 dl keitettyjä porkkanakuutioita
1 tl oreganoa

Kastike:
2 dl paksua jogurttia
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
2 rkl kapriksia
1/2 valkosipulinkynsi

Kuori omena ja poista siitä siemenkota. Kuori sipuli. Leikkaa omena, sipuli, kurkku ja juusto pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne punajuuri- ja porkkanakuutioiden kanssa yhteen. Ripottele oregano kuutioiden päälle.

Yhdistä jogurtti, hunaja, suola ja kaprikset. Hienonna valkosipulinkynsi joukkoon. Tarjoa kastike erikseen tai sekoita se salaatin joukkoon.

Perinteinen versio:  Vaihda feta keitettyyn perunaan ja jätä oregano pois. Tee kastike vaahdottamalla kuohukermaa ja maustamalla se etikalla ja sokerilla.

Punajuurikiusaus

4–6 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + 1 tunti uunissa

1 dl rikottuja ohrasuurimoita
700 g punajuuria
2 sipulia
100 g aurajuustoa murennettuna
voiteluun voita tai margariinia
2 munaa
2 dl kermaa
2 dl maitoa
1 tl hunajaa
1/2 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
1 rkl kapriksia

Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi. Kuori punajuuret ja sipuli, raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita suurimot, raasteet ja juusto. Voitele uunivuoka ja kaada seos siihen. Vatkaa munat kerman, maidon, mausteiden ja kapristen kanssa yhteen. Kaada seos vuokaan. Kypsennä 200 asteessa tunnin verran.

Omena-lanttulaatikko

4–6 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + 1 1/2 tuntia uunissa

2 omenaa
500 g valmista lanttusosetta
1/2 dl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
1 muna
3 rkl siirappia
1/2 tl raastettua muskottipähkinää
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl maustepippuria
1 tl suolaa
voiteluun voita tai margariinia
pinnalle korppujauhoa

Kuori omenat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Sekoita laatikon ainekset yhteen. Voitele uunivuoka voilla tai margariinilla. Kaada seos vuokaan. Kuvioi laatikon pinta lusikalla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 175 asteessa noin 1 1/2 tuntia.

Perinteinen versio: Jätä omenat pois.

Inkivääri-porkkanalaatikko

4–6 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + 1 1/2 tuntia uunissa

500 g valmista porkkanasosetta
1 dl mannasuurimoita
3 dl maitoa
2 munaa
2 rkl siirappia
2 tl inkivääritahnaa
1 tl suolaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl valkopippuria
voiteluun voita tai margariinia
pinnalle korppujauhoja, voinokareita

Sekoita ainekset yhteen. Voitele uunivuoka voilla tai margariinilla. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Vuole pinnalle myös voinokareita. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti.

Perinteinen versio: Laita inkivääriä vain 1/2 teelusikallista ja jätä kaneli pois.

Itämaan kiisseli

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl karpalo- tai puolukkamehutiivistettä
1 dl hedelmäistä valkoviiniä
2 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
(2 rkl sokeria)
2 rkl perunajauhoja

Pinnalle:
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
4 rkl halvaa raastettuna
1 granaattiomena

Mittaa mehu, viini, vesi, sokerit ja perunajauhot kattilaan. Laita sokeria makusi mukaan – tiivisteiden makeus vaihtelee. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa.Vatkaa pinnalle tuleva kerma vaahdoksi. Raasta halva hienoksi ja lisää se vaniljasokerin kanssa kermavaahtoon. Halkaise granaattiomena ja raaputa sen siemenet kiisselin sekaan. Tarjoa halvavaahto kiisselin pinnalla.

Juomaksi

  • Puolikuiva ja hapokas riesling täydentää rasvaisen graavilohen makua. Paul Zinck Riesling -valkoviini, 12,58 €.
  • Kinkkupöytään sopii Lapin Kullan Tuisku-luomuolut.
    (Kaupoissa joulukuun puolivälissä).
  • Viineistä kinkun seuraan istuu notkea luomupunkku El
    Tesoro Monastrell, 7,48 €.

Kun juhlitaan kevään valmistuvia, pöytään katetaan helppoja herkkuja, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.

Greippi-graavilohi

10 annosta

Valmistusaika 20 min + tekeytyminen 24 t

1 kg lohifileetä

1 greipin kuori

10 oksaa timjamia

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokosokeria

  1. Huuhdo lohifile kylmällä vedellä. Kuivaa se. Raasta greipin kuori lohelle. Levittele myös timjamin oksat fileen päälle. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.
  2. Pyyhi lohen pinnasta mausteet pois. Siivuta lohi.

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

1 mango

5 keltaista luumua

½ cantaloupe-meloni

4 sydänsalaattikerää

200 g vuonankaalia

200 g mansikoita

100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti

1 tl roseepippuria

1 greipin mehu

5 timjaminoksaa

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.
Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.

Välimeren polentapiirakka

10 annosta

Valmistusaika 35 min + paisto 20 min

Pohja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl polentaa

100 g parmesaania

½ tl mustapippuria myllystä

½ sitruuna

1 muna

Täyte

1 kesäkurpitsa

200 g

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl manteleita

1 ½ dl puolikuivattuja tomaatteja

½ ruukkua basilikaa

1 rkl mantelilastuja

  1. Valmista ensin pohja. Kiehauta kattilassa vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kaada polenta sekoittaen voimakkaasti samalla. Alenna lämpöä ja anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Nosta hellalta. Raasta juusto ja sekoita se joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja mausta pippurilla. Riko muna ja sekoita vielä voimakkaasti.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Painele polenta öljytyin käsin piirakkavuokaan. Paista 20 minuuttia.
  3. Kun pohja on valmis, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja broccoliinit muutamaan osaan. Levitä kasvikset pellille ja hiero niiden pintaan suola ja öljy. Paahda 10 minuuttia.
  4. Tee sillä välin tuorejuustosta, puolikuivista tomaateista ja manteleista täyte. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.
  5. Kokoa piirakka. Levitä tomaatti-tuorejuustotäyte pohjan päälle. Nostele paahdetut kasvikset sen päälle. Ripottele basilikan lehtiä ja mantelilastuja koristeeksi.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!