Kun joulupöytä pitää laittaa itse, on parasta ottaa perinteet haltuun.

Menu

Graavilohi
Rodoksen rosolli
Omena-lanttulaatikko
Inkivääri-porkkana-laatikko
Punajuurikiusaus
Joulukinkku

Itämaan kiisseli

Joulukinkku

Valmistusaika: 6–9 tuntia

1 (4–8 kg) kinkku

Kuorrutus:
1/2–1 dl sinappia
1–1 1/2 dl korppujauhoja
neilikoita
roseepippureita

Ota kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Kuivaa kinkku talouspaperilla ja nosta se nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Katso, ettei mittari osu luuhun. Laita mittari siten, että voit seurata sitä uunin luukkua avaamatta. Nosta reunallinen pannu uunin alimmalle tasolle keräämään kinkusta tippuva rasva. Kaada uunipannuun vettä. Huolehdi paistamisen aikana, ettei vesi lopu. Se estää rasvaa palamasta uunipannuun kiinni.

Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Paistoaika on noin 1 1/2 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo. Aika riippuu kinkun koosta, muodosta ja alkulämpö­tilasta. Kinkku on mehevä 75-asteisena, murea ja täysin kypsä 80-asteisena. Lihan lämpö nousee vielä pari astetta, kun kinkku on otettu pois uunista. Peitä kinkku foliolla ja anna sen jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista.

Poista verkko, nahka ja osa rasvasta. Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele pintaan kokonaisia neilikoita ja roseepippureita. Kuorruta kinkkua 225 asteeessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Vinkki! Voit voidella kinkun myös hunajalla, appelsiinimarmeladilla tai soija-hunaja-sinappiseoksella. Pinnalle voit ripotella mantelilastuja, ruiskorppujauhoja tai seesaminsiemeniä.

Graavilohi

6–8 annosta alkupalana
Valmistusaika: noin 24 tuntia

500 g lohta nahallisena fileenä
2 tl rouhittua valkopippuria
2 rkl karkeaa suolaa
2 rkl mansikkalikööriä (tai konjakkia)
tilliä

Nypi ruodot pois kalasta. Pyyhi filee talouspaperilla puhtaaksi. Leikkaa kala kahteen yhtä suureen osaan. Sekoita pippuri ja suola. Hiero mausteseos kaloihin. Kaada likööri (tai konjakki) kalalle – varo, ettei suola valu pois kalan päältä. Ripottele päälle runsaasti tilliä. Paina palat vastakkain, niin että nahkapuoli jää ulospäin. Kääri kala tiukasti voipaperiin ja sitten folioon tai muovikelmuun. Nosta maustumaan viileään noin vuorokaudeksi. Kääntele pakettia pari kertaa maustumisen aikana.

Raaputa mausteet kalan pinnasta. Leikkaa kala nahkaa myöten ohuiksi, vinoiksi viipaleiksi. Tarjoile leivän ja keitettyjen perunoiden kanssa.

Perinteinen versio: Jätä alkoholi pois.

Rodoksen rosolli

6–8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia
1 omena
1 pieni punasipuli
1/4 kurkkua
100 g fetajuustoa
2 dl keitettyjä punajuurikuutioita
2 dl keitettyjä porkkanakuutioita
1 tl oreganoa

Kastike:
2 dl paksua jogurttia
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
2 rkl kapriksia
1/2 valkosipulinkynsi

Kuori omena ja poista siitä siemenkota. Kuori sipuli. Leikkaa omena, sipuli, kurkku ja juusto pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne punajuuri- ja porkkanakuutioiden kanssa yhteen. Ripottele oregano kuutioiden päälle.

Yhdistä jogurtti, hunaja, suola ja kaprikset. Hienonna valkosipulinkynsi joukkoon. Tarjoa kastike erikseen tai sekoita se salaatin joukkoon.

Perinteinen versio:  Vaihda feta keitettyyn perunaan ja jätä oregano pois. Tee kastike vaahdottamalla kuohukermaa ja maustamalla se etikalla ja sokerilla.

Punajuurikiusaus

4–6 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + 1 tunti uunissa

1 dl rikottuja ohrasuurimoita
700 g punajuuria
2 sipulia
100 g aurajuustoa murennettuna
voiteluun voita tai margariinia
2 munaa
2 dl kermaa
2 dl maitoa
1 tl hunajaa
1/2 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
1 rkl kapriksia

Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi. Kuori punajuuret ja sipuli, raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita suurimot, raasteet ja juusto. Voitele uunivuoka ja kaada seos siihen. Vatkaa munat kerman, maidon, mausteiden ja kapristen kanssa yhteen. Kaada seos vuokaan. Kypsennä 200 asteessa tunnin verran.

Omena-lanttulaatikko

4–6 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + 1 1/2 tuntia uunissa

2 omenaa
500 g valmista lanttusosetta
1/2 dl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa
1 muna
3 rkl siirappia
1/2 tl raastettua muskottipähkinää
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl maustepippuria
1 tl suolaa
voiteluun voita tai margariinia
pinnalle korppujauhoa

Kuori omenat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Sekoita laatikon ainekset yhteen. Voitele uunivuoka voilla tai margariinilla. Kaada seos vuokaan. Kuvioi laatikon pinta lusikalla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 175 asteessa noin 1 1/2 tuntia.

Perinteinen versio: Jätä omenat pois.

Inkivääri-porkkanalaatikko

4–6 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + 1 1/2 tuntia uunissa

500 g valmista porkkanasosetta
1 dl mannasuurimoita
3 dl maitoa
2 munaa
2 rkl siirappia
2 tl inkivääritahnaa
1 tl suolaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl valkopippuria
voiteluun voita tai margariinia
pinnalle korppujauhoja, voinokareita

Sekoita ainekset yhteen. Voitele uunivuoka voilla tai margariinilla. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Vuole pinnalle myös voinokareita. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti.

Perinteinen versio: Laita inkivääriä vain 1/2 teelusikallista ja jätä kaneli pois.

Itämaan kiisseli

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl karpalo- tai puolukkamehutiivistettä
1 dl hedelmäistä valkoviiniä
2 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
(2 rkl sokeria)
2 rkl perunajauhoja

Pinnalle:
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
4 rkl halvaa raastettuna
1 granaattiomena

Mittaa mehu, viini, vesi, sokerit ja perunajauhot kattilaan. Laita sokeria makusi mukaan – tiivisteiden makeus vaihtelee. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa.Vatkaa pinnalle tuleva kerma vaahdoksi. Raasta halva hienoksi ja lisää se vaniljasokerin kanssa kermavaahtoon. Halkaise granaattiomena ja raaputa sen siemenet kiisselin sekaan. Tarjoa halvavaahto kiisselin pinnalla.

Juomaksi

  • Puolikuiva ja hapokas riesling täydentää rasvaisen graavilohen makua. Paul Zinck Riesling -valkoviini, 12,58 €.
  • Kinkkupöytään sopii Lapin Kullan Tuisku-luomuolut.
    (Kaupoissa joulukuun puolivälissä).
  • Viineistä kinkun seuraan istuu notkea luomupunkku El
    Tesoro Monastrell, 7,48 €.