Aromikkaista juustoista loihditaan suven suloisin salaatti tai makea piiras. Opi myös perustiedot erilaisista juustoista.

Gouda-perunasalaatti

4 hengelle
Valmistusaika: 15 min+ perunoiden keittämiseen 20 min

1 kg uusia perunoita
2 kesäpunasipulia
200 g goudaa, kermajuustoa tai appenzelleriä
4 viipaletta pekonia
4 dl rucolaa
Kastike:
1 rkl valkoviinietikkaa
2 tl dijoninsinappia
2 tl vanhanajan karkeaa sinappia (seassa sinapinsiemeniä)
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl saksanpähkinä- tai rypsiöljyä
2 tl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria myllystä

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Puolita tai viipaloi perunat. Viipaloi kesäsipulit varsineen ja lisää ne perunoiden joukkoon.

Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Kaada perunoille. (Tähän saakka voit valmistella salaatin etukäteen.) Kuutioi juusto ja lisää se muiden aineiden joukkoon. Kuutioi pekoni ja paista se kypsäksi pannulla. Lisää pekoni rucolan kanssa muiden aineiden joukkoon.

Perunasalaatti sopii mainiosti vaikkapa lisäkkeeksi broilerille tai liharuoille.

Vinkki: Voit halutessasi lisätä salaattiin retiisejä, herneitä tai keitettyjä sokeriherneenpalkoja.

Baileys-ricottajuustokakku

12 palaa
Valmistusaika: 25 min + paistamiseen ja vetäytymiseen 6 t

Pohja:
200 g digestive-keksejä
100 g voisulaa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
Täyte:
3 prk (à 200 g) ricottajuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
2 1/2 dl sokeria
4 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1 prk (à 125 g) smetanaa
1/2 dl Baileys-likööriä tai espressoa
100 g tummaa suklaata pieninä paloina

Päälle:
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 rkl sokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Tee pohja. Murskaa keksit ja sekoita ne voisulan ja kaakaojauheen kanssa. Painele seos voidellun, irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.

Valuta ricotasta vesi pois siivilässä. Laita ricotta kulhoon ja vatkaa juusto sähkövatkaimella sekaisin. Sekoita joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes sokeri sekoittuu ricottaan.

Lisää munat seokseen yksitellen vatkaten. Lisää vaniljasokeri, smetana ja likööri. Kääntele seokseen suklaapalat.

Kaada seos pohjan päälle ja paista uunissa noin 45 minuuttia. Katkaise uunista virta ja anna kakun kypsyä jälkilämmössä, uuninluukku hieman raollaan noin 1 tunti.

Tee päällys sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Levitä päällyste kakulle. Peitä kakku kevyesti kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Juustojen ABC

Feta
Mureaa ja kiinteää, vahvasti suolaista juustoa, joka sopii maustamaan salaatit, piiraat ja paistokset. Isossa palassa on usein enemmän makua kuin kuutioissa.

Chèvrus-juusto
Vuohenmaidosta valmistettu juusto käy maustamaan salaatit, uuniruoat ja lämpimät leivät. 

Kotimainen gouda
Miedohko, kermainen ja hieman terävän makuinen juusto. Sitä voi käyttää sellaisenaan vaikkapa leivän päälle, raastaa pastakastikkeisiin ja kruunata uuniruoat.

Italialainen ricotta
Hieman rakeinen, herasta tehty valmiste. Miedonmakuisena se on omiaan leivonnaisiin, pastakastikkeisiin ja tahnoihin. Ricotan voi korvata leivonnassa tai kastikkeissa maustamattomalla tuorejuustolla ja salaateissa pienirakeisella raejuustolla.

Mozzarella
Sopii etenkin salaatteihin ja uuniruokiin. Kokeile myös buffalamozzarellaa, joka on tavalliseen mozzarellaan verrattuna maukkaampaa, venyvämpää ja kosteampaa.

Aiemmin julkaistuja Me Naisten reseptejä voit hakea Kiloklubin sivuilta.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?