Ella Kannisen jääkaapista löytyy aina sitruunoita, parmesaania sekä kuohuvaa tai valkoviiniä. Kuva: Satu Kemppainen
Ella Kannisen jääkaapista löytyy aina sitruunoita, parmesaania sekä kuohuvaa tai valkoviiniä. Kuva: Satu Kemppainen

Ella Kanninen opetteli laittamaan ruokaa, koska taito kuuluu Italiassa yleissivistykseen.

Mitä ajanhukkaa!

Niin Ella Kanninen ajatteli ruuanlaitosta vielä reilut viisitoista vuotta sitten.

– Pidin ruokaa ylipäätään välttämättömänä pahana. Mielenkiintoni kohdistui kaikkeen muuhun kuin arkisiin kotiasioihin, toimittaja, juontaja ja tuore ruokakirjailija nauraa.

Ellan sinkkuasunnossa Helsingissä oli yksi kattila ja yksi paistinpannu. Hänen juhliin leipomillaan piirakoilla oli kaveripiirissä legendaarinen maine: ne epäonnistuivat niin, että murenivat jo tarjoiluastiassa eivätkä maistuneet suolaiselle eivätkä makealle.

– Olin töissä Aamu-tv:ssä, ja ruokailuni oli kamalan epäsäännöllistä.

Nakkeja ja klassista italialaista

Italia sai Ellan luomaan suhteensa ruokaan uudestaan. Innostuksessa auttoivat kaksi lasta, kotiutuminen Toscanaan sekä italialaisen anopin selvät ohjeet.

– Olen kyllä kehittynyt. Mutta vieläkin minulta puuttuu mielikuvitusta, rohkeutta ja kärsivällisyyttä. Seuraan tarkasti reseptejä enkä uskalla yhtään poiketa niistä.

Kotonaan Ella tekee italialaista ruokaa – pastaa, kalaa ja uunikasviksia – sekä perisuomalaisia perusjuttuja, kuten nakki- ja lohikeittoa.

”Nyt mies uskaltaa jo luottaa, että minäkin saan perheelle ruokaa pöytään.”

Italiassa ruuanlaittoa pidetään osana yleissivistystä. Ellan aviomiehen oli aluksi vaikea tajuta, ettei hänen vaimonsa osaa kokata lainkaan.

– Hän on ollut aina aktiivinen ruuanlaittaja. Nykyään hän jo uskaltaa höllätä keittiössä ja luottaa, että minäkin saan perheelle ruokaa pöytään, Ella nauraa.

Lasagne al pesto eli pestolasagne

Neljälle

Valmistusaika 1 t

250 g lasagnelevyjä

parmesaanijuustoa raastettuna

mozzarellaa

voita

Pesto

1 l (2–3 punttia) basilikan lehtiä

40 g pinjansiemeniä

1 iso valkosipulinkynsi

100 g parmesaanijuustoa raastettuna

20 g pecorinojuustoa raastettuna

1 dl neitsytoliiviöljyä

1 tl merisuolaa

mustapippuria

Valkokastike

75 g voita

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 l kevytmaitoa

½ tl jauhettua muskottipähkinää

suolaa

1. Sekoita kaikki peston ainekset tehosekoittimessa ja mausta suolalla ja pippurilla.

2. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot hyvin sekoittaen. Anna jauhojen paistua muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Lisää sitten maito vähän kerrallaan tasaisena nauhana voimakkaasti vatkaten, etteivät jauhot paakkuunnu. Mausta muskottipähkinällä ja suolalla.

3. Asettele vuokaan vuorotellen lasagnelevyjä, pestoa, valkokastiketta ja kourallinen parmesaania. Laita viimeisten levyjen päälle valkokastiketta, parmesaania sekä mozzarellaa ja nokare voita.

4. Paista uunissa 180 asteessa 40 minuuttia.

Créme caramel

Neljälle

Valmistusaika 1 ½ t

4 dl maitoa

1,5 dl sokeria

4 munaa

1 vaniljatanko

Karamelli

1 dl sokeria

1. Sekoita maito, sokeri ja munat keskenään. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet seokseen.

2. Valmista karamelli paahtamalla pannulla keskilämmöllä 1 dl sokeria. Kaada sulanut sokeri uuninkestävän kulhon pohjalle ja valuta päälle maitoseos.

3. Laita kulho isompaan astiaan, jossa on vettä vanukasastian yläreunan tasalle asti. Paista vanukasta uunissa vesihauteessa 180 asteessa 1 tunti ja 15 minuuttia. Anna vanukkaan jäähtyä hetki ja kumoa ylösalaisin.

Reseptit kirjasta Ellan Toscana – kyläelämää Italiassa (Tammi)

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?