Kodin Kuvalehti
Aprikoosit ja mantelit koristavat tämän pääsiäismunan. Kuva: Panu Pälviä
Aprikoosit ja mantelit koristavat tämän pääsiäismunan. Kuva: Panu Pälviä

Leivo iki-ihana rahkapiirakka pellille pääsiäismunan muotoon. Appelsiinimehusta syntyy raikas piiraspohja, ja täytteessä yllättää smetana.

Rahkapiirakka maistuu aina ihan perinteisenäkin, mutta täksi pääsiäiseksi voit myös tuunata sitä hieman. Nappaa mehevät vinkit tästä!

1. Anna taikinan kuplia ja kohota piirakka pellillä – taikinaa ei tarvitse kohottaa erikseen

Pullataikina valmistuu nopeimmin juurimenetelmällä. Siinä nesteen joukkoon sekoitetaan hiiva, sokeri ja osa jauhoista. Löysän taikinan kupliminen on merkki hiivan toiminnan käynnistymisestä. Kun leivot tällä tekniikalla, taikinaa ei tarvitse kohottaa erikseen. Muotoile piirakka pellille ja kohota siinä puoli tuntia.

2. Täyte ei karkaa, kun muotoilet reunat

Jos teet pullataikinasta yllä olevan kuvan mukaisen pääsiäismunapiirakan, muotoile sille hieman korkeammat reunat, jotta täyte ei pääse karkaamaan piirakan paistuessa. Reunat on helpointa voidella ennen piirakan täyttämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Pehmennä rahkan makua smetanalla

Lisää täytteen rahkan joukkoon smetanaa tai ranskankermaa pehmentämään makua. Voit käyttää maustettua rahkaa tai maustaa sen itse sitruunan- tai appelsiininkuoriraasteella ja sokerilla. Anna rahkapiirakan jäähtyä ennen tarjoamista, niin täyte kiinteytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

APRIKOOSI-RAHKAPIIRAKKA

16 palaa, 1 t

2½ dl appelsiinimehua

25 g hiivaa

1 dl sokeria

2 tl kardemummaa

1 valkuainen

noin 7 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

75 g voita huoneenlämpöisenä

Rahkatäyte

1 prk (200 g) appelsiinirahkaa

1 prk (120 g) smetanaa

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 muna

1 prk (410/240 g) säilykeaprikooseja

Pinnalle

1 keltuainen

½ dl kokonaisia manteleita karkeasti rouhittuina

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, valkuainen ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan odottaa liinalla peitettynä noin 10 minuuttia, kunnes se kuplii.
  2. Sekoita joukkoon suola. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi pehmeä voi ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Ota noin neljäsosa taikinasta sivuun. Kumoa loppu taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle. Taputtele se munanmuotoiseksi levyksi, jonka reunat ovat hieman muuta levyä korkeammat. Peitä levy kevyesti liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
  4. Taputtele loppu taikina hyvin jauhotetulla alustalla levyksi ja anna kohota. Leikkaa levy taikinapyörällä noin kaksi senttiä leveiksi nauhoiksi. Leikkaa nauhat viiden sentin paloiksi.
  5. Voitele keltuaisella sekä pohjataikinan reunat että pinnalle tulevat koristepalat. Jos paloja on paljon, saatat tarvita voiteluun enemmän kuin yhden keltuaisen.
  6. Valmista piiraan täyte. Sekoita rahka, smetana, sokerit ja muna keskenään. Levitä seos kohonneen taikinan päälle. Nostele taikinakaistaleet pinnalle siksak-kuvioiksi.
  7. Valuta aprikoosit liemestään. Nostele ne varovasti täytteen päälle. Ripottele taikinareunojen ja -koristeiden päälle mantelit.
  8. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Kokeile myös pashapiirakkaa, rahkapullaa tai perinteisintä rahkapiirakkaa.

Pashapiirakka

Valmista  ja muotoile pohja ohjeen mukaan. Jätä täytteestä aprikoosit pois. Lisää rahkan joukkoon ½ dl mantelirouhetta ja ½ dl korintteja tai silputtuja rusinoita sekä 1 tl appelsiininkuoriraastetta. Paista ohjeen mukaan.

Rahkapullat

Tee  taikina ohjeen mukaan. Jaa se 16 palaan ja kohota hyvin. Pyöräytä juomalasin pohja jauhoissa ja paina sillä paloihin syvennys. Voitele reunat. Jaa rahkatäyte pohjien päälle. Jätä aprikoosit pois. Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Perinteinen rahkapiirakka

Vaihda  taikinaneste maitoon. Tee ja muotoile taikina ohjeen mukaan. Jätä aprikoosit pois ja vaihda appelsiinirahka maustamattomaan. Mausta täyte sokerilla ja sitruunankuorella. Lisää 1 dl rusinoita. Paista ohjeen mukaan.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla