Soppa365
Kääntele lihaa grillissä minuutin välein.
Kääntele lihaa grillissä minuutin välein.

Juuri ja juuri on riittävästi, kun puhutaan possunfileen kypsyydestä.

Grillaatpa possua tai nautaa, parhaita paloja grilliin ovat rasvaiset osat, koska sulaessaan rasva mehevöittää lihaa. Vähärasvainen filee sen sijaan paistuu helposti kuivaksi. Suurin syy ei kuitenkaan ole lihan vähärasvaisuudessa, vaan siinä, että kypsennämme lihaa yleensä liian kauan. Michelin-tason kokki Jouni Toivanen tietää kuinka possun sisäfilee kypsennetään taäydellisen meheväksi.

Helpoin tapa pitää silmällä kypsyyttä on paistolämpömittari, mutta ilman sitäkin pärjää, kun kääntelee fileetä minuutin välein ja siirtää sen vetäytymään, kun se alkaa tuntua napakalta mutta ei vielä jäykältä. Tähän kuluu possufileen paksuudesta ja grillin lämpötilasta riippuen 10–20 minuuttia.

– Evira suosittelee edelleen kypsentämään sianlihan 70-asteiseksi. Syynä suositukseen on trikinelloosi, joka on tavattu Suomessa ihmisessä viimeksi 1970 luvulla. Tutkimusten mukaan trikiini kuitenkin kuolee jo 61 asteessa yhdessä minuutissa ja 62 asteessa se elää enää sekunnin, selostaa Toivanen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marinoi fileetä vähintään 6 tuntia ennen grillausta. Sitäkin tärkeämpää on antaaa lihan vetäytyä 10 minuuttia ennen viipalointia. Silloin lihasnesteet eivät valahda vaan filee pysyy mehukkaana. Sama kikka toimii kaikkeen lihaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarjoa mehukas porsaanfilee ohueksi leikattujen ja vinegretissäpyöräytettyjen retikka-, retiisi-, parsa- tai kurkkusuikaleiden kera.

Grillattu porsaan sisäfilee

4 annosta
1 t + marinointi 6 t

n. 600 g porsaan sisäfileetä
(1 tl sormisuolaa)
Marinadi
1 rkl soijakastiketta
1 rkl dijoninsinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl vettä
1 rkl sinapinsiemeniä
1 tl curryjauhetta (esim. Madras curry)

  1. Sekoita marinadin aineet keskenään. Laita filee sopivan kokoiseen astiaan ja sivele marinadi sen pintaan. Peitä astia kannella tai tuorekelmulla ja laita filee jääkaappiin maustumaan vähintään 6 tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.
  2. Ota filee jääkaapista tuntia ennen grillausta. Pyyhi mausteet lihan pinnalta; säästä marinadi grillaamiseen.
  3. Kuumenna grilli täydelle teholle. Jos käytät paistolämpömittaria, työnnä se fileen paksuimpaan kohtaan. Grillaa lihaa avoimessa grillissä, käännä filee minuutin välein. Sivele välillä marinadia lihan pintaan. Jatka noin 15 minuuttia, kunnes filee tuntuu napakalta mutta ei jäykältä tai kunnes sen sisälämpö on 58 astetta.
  4. Nosta liha leikkuulaudalle vetäytymään 10 minuutiksi. Halutessasi voit kääriä sen folioon. Sisälämpötila nousee ainakin 5 astetta vetäytymisen aikana.
  5. Viipaloi filee tarjolle poikkisyin. Ripottele suola viipaleille.

Resepti: Jouni Toivanen, Glorian ruoka ja viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla