Sipulipiirakka on parhaimmillaan haaleana. Silloin sipulit ovat sametinpehmeitä ja suussasulavia. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Sipulipiirakka on parhaimmillaan haaleana. Silloin sipulit ovat sametinpehmeitä ja suussasulavia. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Sipulista ja lehtitaikinasta syntyy syksyn mehevin suolainen piirakka.

Karamellisoitu sipulipiirakka

6 annosta
Valmistusaika 30 min + paistoaika 30 min

1 iso lehtitaikinalevy
5 sipulia
3 rkl voita
1 rkl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa

Lisäksi fetaa 

1. Ota taikina sulamaan hyvissä ajoin. Kuori sipulit ja leikkaa kovat kannat pois. Puolita sipulit. Leikkaa puolikkaat 4 tai 5 siivuksi, voitele uuninkestävä pannu voilla. Asettele pannu täyteen sipulisiivuja ja nosta se hellalle miedolle lämmölle. Anna sipulien karamellisoitua 30 minuuttia. Lisää sokeri ja valkoviinietikka, anna nesteen haihtua. Nosta pannu pois hellalta ja kuumenna uuni 200-asteiseksi.
2. Levitä taikina pöydälle ja kauli sitä muutaman kerran. Leikkaa pannun kokoinen ympyrä. Nosta taikinalevy paistinpannuun sipulien päälle. Nosta piirakka uuniin ja paista 20 minuuttia, eli kunnes taikina on ruskistunut.
3. Kumoa piirakka kuumana, jotta sipulit eivät jämähdä kiinni pannuun. Tarjoile hieman jäähtyneenä fetan kera.