Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Valmista ensin perunamuhennos. Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.  Kuori ja pilko perunoiden kypsyessä palsternakka ja punajuuret. Pane ne eri kulhoihin ja pirskottele päälle öljyä ja suolaa. Kumoa juurekset uunipellille leivinpaperille, mutta pidä ne erillään niin, ettei punajuuri värjää palsternakkapaloja punaiseksi. Paahda uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes palat ovat pehmeitä ja kauniisti paahtuneita. Voit kääntää paloja kerran paahtamisen aikana.

Siisti porsaanfileen pinta kalvoista ja rasvasta ja leikkaa pala noin 2 sentin viipaleiksi. Pane ne kulhoon ja kääntele sekaan sinappi ja timjami. Mausta vielä suolalla. Paista fileepalat pinnoitetulla pannulla molemmin puolin kypsiksi, eli noin 10 minuutin ajan.

Valmista kapriskastike survomalla huuhdotut kaprikset muiden kastikeaineiden kanssa tasaiseksi. Kun perunat ovat kypsiä, valuta pois suurin osa keitin­vedestä, mutta ota noin 2 dl talteen. Survo perunat soseeksi sähkövatkaimella tai perunasurvimella. Lisää sekaan kuumaksi lämmitettyä maito ja margariini koko ajan sekoittaen. Lisää suola.

Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Ohenna tarvittaessa perunoiden keitinvedellä. Tarjoa paistetun porsaanfileen ja paahdettujen juuresten kanssa.

Vinkki! Voit jättää pois paahdettuihin juureksiin lisättävän öljyn, jos kypsennät juurekset uunivuoassa folion alla ja paahdat pinnat rapeiksi lopuksi grillivastuksen alla.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia

Resepti

600
g
porsaan sisäfileetä
2
rkl
Dijon-sinappia
1
tl
kuivattua timjamia
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Paahdetut juurekset

2
kpl
keskikokoista palsternakkaa
3
kpl
isoa punajuurta
1
rkl
rypsiöljyä
maun mukaan suolaa

Kapriskastike

2
rkl
pieniä kapriksia
2
tl
Dijon-sinappia
2
rkl
sitruunamehua
tilkka vettä

Perunamuhennos

500
g
jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
1
dl
maitoa
1
rkl
margariinia
1
tl
suolaa

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.