Kirjailija Vera Vala on asunut italiassa 17 vuotta. Ruuanlaitossa häntä ovat opastaneet miehen suvun naiset. Kuva Alessanda Tinozzi / Gummerus.
Kirjailija Vera Vala on asunut italiassa 17 vuotta. Ruuanlaitossa häntä ovat opastaneet miehen suvun naiset. Kuva Alessanda Tinozzi / Gummerus.
Pastasta syntyy  nopeasti hyvää arkiruokaa. Kuva Shutterstock.
Pastasta syntyy nopeasti hyvää arkiruokaa. Kuva Shutterstock.

Me Naisten uuden jatkiksen kirjoittaja, Italiassa asuva kirjailija Vera Vala jakaa lempireseptinsä. Kokeile yhtä tai kokkaa neljän ruokalajin ateria saapasmaan tyyliin.

Dekkaristi Vera Vala on asunut Italiassa 17 vuotta. Sinä aikana paikallinen ruokakulttuuri on tullut tutuksi. Ruoka on merkittävässä osassa myös Veran kirjoittamissa, Italiaan sijoittuvissa dekkareissa.

– Mitä enemmän kiersin maailmaa, sitä enemmän aloin arvostaa italialaista ruokakulttuuria. Olin pitkään kasvissyöjä, ja täällä se on helppoa, Vera kertoo.

Pastamaan keittiön salat Vera on oppinut italialaisen aviomiehensä suvun naisilta.

– Heiltä olen saanut kokkikurssit kädestä pitäen.

Jotta paino pysyisi hallinnassa, välillä Vera pitää taukoa pastaruuista. Hän korvaa nopeat hiilihydraatit palkokasveilla, joista syntyy esimerkiksi maukas kikhernekeitto, joka ei jätä nälkäiseksi.

Kaikki ohjeet ovat noin neljälle hengelle. Italialaisittain ohjeissa on aina improvisoinnin varaa.


Alkupala:

Frittata ricca eli ruokaisa munakas

4–5 kananmunaa
1 iso tai 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1 (punainen) paprika
1 sipuli
runsaasti raastettua parmesaania
oliiviöljyä kypsentämiseen
suolaa, pippuria, chilipippuria oman maun mukaan
lihansyöjille n. 100 g pieneksi paloiteltua pekonia
Vinkki! Jos käytät pekonia, et välttämättä tarvitse oliiviöljyä, vaan voit käyttää kasvisten kypsentämiseen pekonin rasvaa.

Pane kuumalle pannulle paloiteltu pekoni. Kun sen rasva alkaa sulaa, lisää pieneksi paloiteltu paprika. Kun paprika alkaa pehmentyä, lisää pieniksi kuutioiksi pilkottu kesäkurpitsa. Viimeisenä pannulle lisätään kuullottumaan pieneksi silputtu sipuli. Kun seos näyttää kypsältä, mausta suolalla ja pippurilla.

Riko kulhossa munien rakenne. Raasta sekaan 50–100 grammaa parmesaania. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää pannulla kypsytetty seos munien joukkoon. Kaada suhteellisen pienelle, öljyllä voidellulle pannulle, jotta munakkaalle tulee myös korkeutta. Kun munakkaan alapuoli alkaa olla kypsä, käännä munakas toiselle, suunnilleen samankokoiselle pannulle tai samalle pannulle lastan ja lautasen avulla.


Pääruokavaihtoehdot:

Pasta con zucchine e gorgonzola eli nopea kesäkurpitsa-gorgonzolapasta

Tätä pastaa päähenkilö Arianna laittaa Kuolema sypressin varjossa -dekkarissa. Resepti on julkaistu myös Veran kirjailijasivulla Facebookissa. Tarinallinen versio reseptistä löytyy täältä.

4 pientä tai 2 isoa kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
n. 200 g gorgonzolaa (tai n. 150g voimakkaampaa sinihomejuustoa ja 1 dl ruokakermaa)
suolaa, pippuria, chilipippuria oman maun mukaan
oliiviöljyä kypsentämiseen
n. 100 g pastaa (esim. fusilli) syöjää kohden
merisuolaa pastan keitinveteen
parmesaaniraastetta pastan päälle

Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Halkaise valkosipulinkynnet kahtia ja pane ne pannulle kypsentymään. Lisää minuutin kuluttua pieniksi paloiksi pilkotut kesäkurpitsat. Kun kesäkurpitsat ovat saaneet hiukan väriä, mausta ne suolalla, pippurilla ja chilipippurilla.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pannulle kesäkurpitsojen päälle vettä niin, että ne peittyvät. Veden on tarkoitus haihtua pois pastan kypsyessä, joten lisää mieluummin tilkka vettä kerrallaan kuin liikaa heti alussa.

Kun pasta alkaa olla kypsää ja kesäkurpitsoita peittävä vesi haihtunut, lisää pannulle gorgonzola tai sinihomejuusto ja ruokakerma. Mausta vielä oman maun mukaan chilipippurilla.

Sekoita al denteksi keitetty pasta kastikkeeseen ja tarjoa parmesaaniraasteen kera.

Pasta con speck e zafferano eli pastaa speck-sahramikastikkeessa

Arianna kokkaa tätä pastaa tätä Kosto ikuisessa kaupungissa -dekkarissa.

n. 200 g savustettua speck-kinkkua (tai savupekonia)
1 punasipuli
1–2 dl ruokakermaa (määrä riippuu kerman juoksevuudesta)
ripaus sahramia (tarpeeksi, että värjää kastikkeen keltaiseksi)
suolaa oman maun mukaan
oliiviöljyä kypsentämiseen
n. 100 g pastaa per syöjä (erityisen hyvää tuorepasta kuten spaghetti alla chitarra)
merisuolaa keittoveteen
parmesaaniraastetta

Pane pastavesi kiehumaan. Paloittele speck pieniksi suikaleiksi. Silppua sipuli ja pane se kuullottumaan kuumalle pannulle lisättyyn öljytilkkaan.

Kun sipuli on kuullottunut, lisää speck ja kypsennä muutama minuutti. Kinkku kuivuu nopeasti, joten lyhyt kypsennys riittää. Lisää sekaan ruokakerma, mausta sahramilla niin, että kastike värjäytyy keltaiseksi ja halutessasi lisää myös hippunen suolaa.

Kun pasta on al dente, sekoita kastikkeeseen ja tarjoile parmesaanin kera.

Zuppa di ceci toscana eli toscanalainen kikhernekeitto

n. 400 g kuivattuja kikherneitä
n. 100 g pieneksi pilkottua pekonia (kasvissyöjät voivat jättää pois)
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
1 iso porkkana
1 sellerinvarsi
n. 1 dl paseerattua tomaattikastiketta
2 kpl kasvis- tai lihaliemikuutioita
suolaa, pippuria, chilipippuria oman maun mukaan
oliiviöljyä kypsentämiseen
parmesaaniraastetta tarjoiluun

Liota kikherneet pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä vähintään 12 tuntia eli ainakin yön yli. Vaihtoehtoisesti voit käyttää valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä suoraan purkista, jolloin keittoaika vähintäänkin puolittuu.

Pane kattilaan kuumenemaan 2 litraa vettä, lisää huuhdellut kikherneet. Tarkista, että kikherneet ovat koko ajan veden peitossa, sekoita välillä ja lisää vettä tarvittaessa.

Kypsennä pannulla pekonia. Kun pekonin rasva alkaa sulaa, lisää joukkoon pieneksi silputtu porkkana ja selleri. Jos et käytä pekonia, käytä oliiviöljyä. Kun porkkana-selleriseos alkaa pehmetä, lisää pieneksi silputtu sipuli ja valkosipuli.

Lisää pannulle paseerattu tomaattikastike ja kypsennä muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla, pippurilla ja chilipippurilla oman maun mukaan.

Kun kikherneet ovat kiehuneet noin tunnin ajan, lisää joukkoon kasvis- tai lihaliemikuutiot. Tarkista, että kikherneet ovat koko ajan veden peitossa, lisää vettä tarpeen vaatiessa. Kun liemikuutioit ovat liuenneet, anna kiehua noin vartti, ota sitten kikherneistä hiukan yli puolet erilliseen astiaan, ja soseuta ne sauvasekoittimella. Voit käyttää myös tehosekoitinta. Herneet soseutuvat paremmin, kun lisäät joukkoon lorauksen niiden keitinvettä.

Sekoita sose takaisin kokonaisten kikherneiden joukkoon ja lisää kattilaan pekoni-kasvissekoitus. Keitä vielä 15–30 minuuttia, veden määrästä riippuen. Kun keitto on sakeaa, mutta ei vielä tiivistä höystöä, se on valmista.

Tarjoile parmesaaniraasteen kera.


Toinen pääruoka:

Spezzatino eli italialainen palapaisti

Bartolomeo laittaa tätä Ariannalle Kosto ikuisessa kaupungissa -dekkarissa.

1 sipuli
1 sellerinvarsi
1 porkkana
n. 400 g mureaa vasikanlihaa (paloina)
n. 400 g mureaa sianlihaa (paloina) Vinkki! Osan lihasta voi korvata paloitellulla tuoremakkaralla.
1–1,5 litraa lihalientä
n. 1 dl tomaattikastiketta 
4–6 perunaa koosta riippuen
purkillinen säilykeherneitä
oliiviöljyä kypsentämiseen
mausteita eli suolaa, pippuria, rosmariinia, laakerinlehtiä oman maun mukaan
punaviiniä

Pilko pieneksi porkkana ja sellerinvarsi ja lisää ne pannulla kuumentuneeseen öljytilkkaan. Kun ne ovat pehmenneet, kuullota joukossa silputtu sipuli. Lisää öljyä tarpeen mukaan.

Lisää joukkoon lihanpalat. Jos käytät tuoremakkaraa, pane se pannulle ensin. Ruskista ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon tilkka punaviiniä.

Kun viini on haihtunut pois, lisää niin paljon lihalientä, että se peittää lihanpalat. Lisää myös tomaattikastike, rosmariini ja laakerinlehti.

Anna kypsyä vähintään 40 minuuttia, mielellään tunti. Liemen on tarkoitus poreilla hiljakseen ja haihtua pikku hiljaa.

Lisää paloitellut perunat sekä herneet, anna kypsyä vielä noin 20–30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja kastike on saostunut. Tarvittaessa lisää lihalientä.

Yhteensä kypsymisaika n. 1 h 15 min–1,5 h.

Jälkiruoka:

Mousse al cioccolato bianco eli valkosuklaavaahto

n. 200 g valkosuklaata
1 dl vispikermaa
(tarvittaessa ripaus sokeria)
2 munanvalkuaista
tölkkipersikoita tai vadelmia tai muita marjoja

Vatkaa kerma vaahdoksi ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita suklaa ensin kermavaahtoon.

Tarkista makeus, usein sokeria ei tarvita lainkaan. Sitten sekoita joukkoon varovasti valkuaisvaahto.

Asettele tarjoiluastioihin ja pane jääkaappiin jäähtymään. Tarjoile hedelmien tai marjojen kera, ne tasapainottavat vaahdon makeutta.

Lue Veran haastattelu ja jännittävän Avioero italialaisittain -jatkokertomuksen ensimmäinen osa Me Naisten numerosta 8/2014. Joka Päivä -tilaajana voit lukea jatkokertomuksen myös verkossa täällä.


Lue myös:

Herkkusuun Italia

Kuuma? Tässä on Rooman paras jätskibaari

Me Naisten aiemmin ilmestyneet jatkokertomukset sekä tekstinä että kuunnelmina

Muita Me Naisissa julkaistuja pastaruokia

MENU

Antipasto eli alkupala:

Frittata ricca eli ruokaisa munakas

Primo eli pääruokavaihtoehdot:

Pasta con zucchine e gorgonzola eli nopea kesäkurpitsa-gorgonzolapasta

Pasta con speck e zafferano eli pastaa speck-sahramikastikkeessa

Zuppa di ceci toscana eli toscanalainen kikhernekeitto

Secondo eli toinen pääruoka:

Spezzatino eli italialainen palapaisti

Dolce eli jälkiruoka:

Mousse al cioccolato bianco eli valkosuklaavaahto

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.

Ai että liha on parasta grilliruokaa? Höpö höpö!

Mitä grillaamisesta tulee ensimmäiseksi mieleen? No tietenkin kaikki ihanat pihvit, lihavartaat ja makkarat, joista tulee käristettynä normaaliakin herkullisempia.

Siksi helposti unohtuu – ainakin jos seurueessa ei ole kasvissyöjiä tai vegaaneja – että kasvisvaihtoehtojen joukossa on yhtä lailla huippuruoka-aineita, joita laittaa grilliin.

Kokosimme 8 grillattavaa kasvisherkkua, jotka kelpaavat lihan ystävillekin:

Kasvispihvit

Pihvin korvikkeena tulee ensimmäiseksi mieleen tietenkin kasvispihvi. Ruualla on turhan tympeä kaiku, koska myös kasvispihvi voi olla superherkullinen.

Esimerkiksi näissä kasvispihveissä pääosassa loistavat basilika ja valkosipuli. Raaka-aineiksi voi keksiä myös muita omia lemppareita, ja jos sapuskaa pitää saada nopeasti valmiiksi, myös kaupan kasvispihvit voi heittää grilliin.

Täytetyt kesäkurpitsat

Täytetyt kesäkurpitsat ovat siitä huikeita, että niiden sisään voi laittaa melkeinpä mitä tahansa. Kasvisruokailija voi kokeilla lisätä vihanneksien sekaan esimerkiksi maustettua tuorejuustoa, ja vegaani saa ateriasta ruokaisamman vaikkapa tofulla.

Kesäkurpitsojen sisään ei kuitenkaan ole pakko laittaa mitään: esimerkiksi tässä Soppa365-reseptissä grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi suositellaan sienimuhennosta.


Munakoisopitsa

Munakoison puolikkaisiin tehdyt pitsat ovat helppoja ja valmistuvat myös grillissä! Ei tarvita kuin munakoisot ja omat lempitäytteet – ja taikinattomat pitsat ovat valmiita!

Paahdettu halloumisalaatti

Täyttävän salaatin saa tehtyä helposti halloumista. Juustoisassa salaatissa parasta on sen helppous: halloumia tarvitsee grillata vain muutamia minuutteja, ja itse salaattiin voi laittaa ihan mitä tahansa mieli tekee!

Suolaisen juuston kanssa sopii yhteen makeat salaatinlisukkeet, kuten mansikat, jotka voi muuten myös grillata!

Grillattu tofu

Tofu toimii erinomaisena lihan korvikkeena, jos sen vain valmistaa huolella. Sellaisenaan melko mauton ruoka-aine kaipaa kaverikseen hyviä mausteita ja lisukkeita.

Soppa365 neuvoo tofu-kasvisvarras-reseptissään, että tofun voi maustaa grillaamisen jälkeen esimerkiksi satay-kastikkeella.

Täytetyt sienet

Täytetyt herkkusienet ovat yksi parhaista grilliklassikoista. Yleensä sienten ympärille kääräistään pekoni, mutta tulee sieniherkuista erinomaisia ilman sitäkin!

Täytteet voi muun muassa ruskistaa erikseen ja lisätä sitten sienten sisälle, tai sitten tyhjänä grillattujen sienten sisuksiin laittaakin vain tuoreita täytteitä.


Grillattu avokado

Avokadosta on tunnetusti moneen, ja kyllä, taipuu se grilliinkin! Grillatut avokadot voi käyttää sellaisenaan, muiden ruokien lisukkeina tai pääruokana, kun niiden päälle asettelee täytteitä, kuten kananmunaa tai fetaa.

Bataattitoast

Vuonna 2016 Instagram-hitiksi muodostunut bataattitoast taipuu myös superhelpoksi grilliruuaksi. Reseptistä tarvitsee vain vaihtaa leivänpaahdin grilliksi, ja myös viipaleiden päälle tuleviksi lisukkeiksi voi valita grillissä käyneitä herkkuja, kuten avokadoa tai punasipulia.