Kirjailija Vera Vala on asunut italiassa 17 vuotta. Ruuanlaitossa häntä ovat opastaneet miehen suvun naiset. Kuva Alessanda Tinozzi / Gummerus.
Kirjailija Vera Vala on asunut italiassa 17 vuotta. Ruuanlaitossa häntä ovat opastaneet miehen suvun naiset. Kuva Alessanda Tinozzi / Gummerus.
Pastasta syntyy  nopeasti hyvää arkiruokaa. Kuva Shutterstock.
Pastasta syntyy nopeasti hyvää arkiruokaa. Kuva Shutterstock.

Me Naisten uuden jatkiksen kirjoittaja, Italiassa asuva kirjailija Vera Vala jakaa lempireseptinsä. Kokeile yhtä tai kokkaa neljän ruokalajin ateria saapasmaan tyyliin.

Dekkaristi Vera Vala on asunut Italiassa 17 vuotta. Sinä aikana paikallinen ruokakulttuuri on tullut tutuksi. Ruoka on merkittävässä osassa myös Veran kirjoittamissa, Italiaan sijoittuvissa dekkareissa.

– Mitä enemmän kiersin maailmaa, sitä enemmän aloin arvostaa italialaista ruokakulttuuria. Olin pitkään kasvissyöjä, ja täällä se on helppoa, Vera kertoo.

Pastamaan keittiön salat Vera on oppinut italialaisen aviomiehensä suvun naisilta.

– Heiltä olen saanut kokkikurssit kädestä pitäen.

Jotta paino pysyisi hallinnassa, välillä Vera pitää taukoa pastaruuista. Hän korvaa nopeat hiilihydraatit palkokasveilla, joista syntyy esimerkiksi maukas kikhernekeitto, joka ei jätä nälkäiseksi.

Kaikki ohjeet ovat noin neljälle hengelle. Italialaisittain ohjeissa on aina improvisoinnin varaa.


Alkupala:

Frittata ricca eli ruokaisa munakas

4–5 kananmunaa
1 iso tai 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1 (punainen) paprika
1 sipuli
runsaasti raastettua parmesaania
oliiviöljyä kypsentämiseen
suolaa, pippuria, chilipippuria oman maun mukaan
lihansyöjille n. 100 g pieneksi paloiteltua pekonia
Vinkki! Jos käytät pekonia, et välttämättä tarvitse oliiviöljyä, vaan voit käyttää kasvisten kypsentämiseen pekonin rasvaa.

Pane kuumalle pannulle paloiteltu pekoni. Kun sen rasva alkaa sulaa, lisää pieneksi paloiteltu paprika. Kun paprika alkaa pehmentyä, lisää pieniksi kuutioiksi pilkottu kesäkurpitsa. Viimeisenä pannulle lisätään kuullottumaan pieneksi silputtu sipuli. Kun seos näyttää kypsältä, mausta suolalla ja pippurilla.

Riko kulhossa munien rakenne. Raasta sekaan 50–100 grammaa parmesaania. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää pannulla kypsytetty seos munien joukkoon. Kaada suhteellisen pienelle, öljyllä voidellulle pannulle, jotta munakkaalle tulee myös korkeutta. Kun munakkaan alapuoli alkaa olla kypsä, käännä munakas toiselle, suunnilleen samankokoiselle pannulle tai samalle pannulle lastan ja lautasen avulla.


Pääruokavaihtoehdot:

Pasta con zucchine e gorgonzola eli nopea kesäkurpitsa-gorgonzolapasta

Tätä pastaa päähenkilö Arianna laittaa Kuolema sypressin varjossa -dekkarissa. Resepti on julkaistu myös Veran kirjailijasivulla Facebookissa. Tarinallinen versio reseptistä löytyy täältä.

4 pientä tai 2 isoa kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
n. 200 g gorgonzolaa (tai n. 150g voimakkaampaa sinihomejuustoa ja 1 dl ruokakermaa)
suolaa, pippuria, chilipippuria oman maun mukaan
oliiviöljyä kypsentämiseen
n. 100 g pastaa (esim. fusilli) syöjää kohden
merisuolaa pastan keitinveteen
parmesaaniraastetta pastan päälle

Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Halkaise valkosipulinkynnet kahtia ja pane ne pannulle kypsentymään. Lisää minuutin kuluttua pieniksi paloiksi pilkotut kesäkurpitsat. Kun kesäkurpitsat ovat saaneet hiukan väriä, mausta ne suolalla, pippurilla ja chilipippurilla.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pannulle kesäkurpitsojen päälle vettä niin, että ne peittyvät. Veden on tarkoitus haihtua pois pastan kypsyessä, joten lisää mieluummin tilkka vettä kerrallaan kuin liikaa heti alussa.

Kun pasta alkaa olla kypsää ja kesäkurpitsoita peittävä vesi haihtunut, lisää pannulle gorgonzola tai sinihomejuusto ja ruokakerma. Mausta vielä oman maun mukaan chilipippurilla.

Sekoita al denteksi keitetty pasta kastikkeeseen ja tarjoa parmesaaniraasteen kera.

Pasta con speck e zafferano eli pastaa speck-sahramikastikkeessa

Arianna kokkaa tätä pastaa tätä Kosto ikuisessa kaupungissa -dekkarissa.

n. 200 g savustettua speck-kinkkua (tai savupekonia)
1 punasipuli
1–2 dl ruokakermaa (määrä riippuu kerman juoksevuudesta)
ripaus sahramia (tarpeeksi, että värjää kastikkeen keltaiseksi)
suolaa oman maun mukaan
oliiviöljyä kypsentämiseen
n. 100 g pastaa per syöjä (erityisen hyvää tuorepasta kuten spaghetti alla chitarra)
merisuolaa keittoveteen
parmesaaniraastetta

Pane pastavesi kiehumaan. Paloittele speck pieniksi suikaleiksi. Silppua sipuli ja pane se kuullottumaan kuumalle pannulle lisättyyn öljytilkkaan.

Kun sipuli on kuullottunut, lisää speck ja kypsennä muutama minuutti. Kinkku kuivuu nopeasti, joten lyhyt kypsennys riittää. Lisää sekaan ruokakerma, mausta sahramilla niin, että kastike värjäytyy keltaiseksi ja halutessasi lisää myös hippunen suolaa.

Kun pasta on al dente, sekoita kastikkeeseen ja tarjoile parmesaanin kera.

Zuppa di ceci toscana eli toscanalainen kikhernekeitto

n. 400 g kuivattuja kikherneitä
n. 100 g pieneksi pilkottua pekonia (kasvissyöjät voivat jättää pois)
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
1 iso porkkana
1 sellerinvarsi
n. 1 dl paseerattua tomaattikastiketta
2 kpl kasvis- tai lihaliemikuutioita
suolaa, pippuria, chilipippuria oman maun mukaan
oliiviöljyä kypsentämiseen
parmesaaniraastetta tarjoiluun

Liota kikherneet pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä vähintään 12 tuntia eli ainakin yön yli. Vaihtoehtoisesti voit käyttää valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä suoraan purkista, jolloin keittoaika vähintäänkin puolittuu.

Pane kattilaan kuumenemaan 2 litraa vettä, lisää huuhdellut kikherneet. Tarkista, että kikherneet ovat koko ajan veden peitossa, sekoita välillä ja lisää vettä tarvittaessa.

Kypsennä pannulla pekonia. Kun pekonin rasva alkaa sulaa, lisää joukkoon pieneksi silputtu porkkana ja selleri. Jos et käytä pekonia, käytä oliiviöljyä. Kun porkkana-selleriseos alkaa pehmetä, lisää pieneksi silputtu sipuli ja valkosipuli.

Lisää pannulle paseerattu tomaattikastike ja kypsennä muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla, pippurilla ja chilipippurilla oman maun mukaan.

Kun kikherneet ovat kiehuneet noin tunnin ajan, lisää joukkoon kasvis- tai lihaliemikuutiot. Tarkista, että kikherneet ovat koko ajan veden peitossa, lisää vettä tarpeen vaatiessa. Kun liemikuutioit ovat liuenneet, anna kiehua noin vartti, ota sitten kikherneistä hiukan yli puolet erilliseen astiaan, ja soseuta ne sauvasekoittimella. Voit käyttää myös tehosekoitinta. Herneet soseutuvat paremmin, kun lisäät joukkoon lorauksen niiden keitinvettä.

Sekoita sose takaisin kokonaisten kikherneiden joukkoon ja lisää kattilaan pekoni-kasvissekoitus. Keitä vielä 15–30 minuuttia, veden määrästä riippuen. Kun keitto on sakeaa, mutta ei vielä tiivistä höystöä, se on valmista.

Tarjoile parmesaaniraasteen kera.


Toinen pääruoka:

Spezzatino eli italialainen palapaisti

Bartolomeo laittaa tätä Ariannalle Kosto ikuisessa kaupungissa -dekkarissa.

1 sipuli
1 sellerinvarsi
1 porkkana
n. 400 g mureaa vasikanlihaa (paloina)
n. 400 g mureaa sianlihaa (paloina) Vinkki! Osan lihasta voi korvata paloitellulla tuoremakkaralla.
1–1,5 litraa lihalientä
n. 1 dl tomaattikastiketta 
4–6 perunaa koosta riippuen
purkillinen säilykeherneitä
oliiviöljyä kypsentämiseen
mausteita eli suolaa, pippuria, rosmariinia, laakerinlehtiä oman maun mukaan
punaviiniä

Pilko pieneksi porkkana ja sellerinvarsi ja lisää ne pannulla kuumentuneeseen öljytilkkaan. Kun ne ovat pehmenneet, kuullota joukossa silputtu sipuli. Lisää öljyä tarpeen mukaan.

Lisää joukkoon lihanpalat. Jos käytät tuoremakkaraa, pane se pannulle ensin. Ruskista ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon tilkka punaviiniä.

Kun viini on haihtunut pois, lisää niin paljon lihalientä, että se peittää lihanpalat. Lisää myös tomaattikastike, rosmariini ja laakerinlehti.

Anna kypsyä vähintään 40 minuuttia, mielellään tunti. Liemen on tarkoitus poreilla hiljakseen ja haihtua pikku hiljaa.

Lisää paloitellut perunat sekä herneet, anna kypsyä vielä noin 20–30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja kastike on saostunut. Tarvittaessa lisää lihalientä.

Yhteensä kypsymisaika n. 1 h 15 min–1,5 h.

Jälkiruoka:

Mousse al cioccolato bianco eli valkosuklaavaahto

n. 200 g valkosuklaata
1 dl vispikermaa
(tarvittaessa ripaus sokeria)
2 munanvalkuaista
tölkkipersikoita tai vadelmia tai muita marjoja

Vatkaa kerma vaahdoksi ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita suklaa ensin kermavaahtoon.

Tarkista makeus, usein sokeria ei tarvita lainkaan. Sitten sekoita joukkoon varovasti valkuaisvaahto.

Asettele tarjoiluastioihin ja pane jääkaappiin jäähtymään. Tarjoile hedelmien tai marjojen kera, ne tasapainottavat vaahdon makeutta.

Lue Veran haastattelu ja jännittävän Avioero italialaisittain -jatkokertomuksen ensimmäinen osa Me Naisten numerosta 8/2014. Joka Päivä -tilaajana voit lukea jatkokertomuksen myös verkossa täällä.


Lue myös:

Herkkusuun Italia

Kuuma? Tässä on Rooman paras jätskibaari

Me Naisten aiemmin ilmestyneet jatkokertomukset sekä tekstinä että kuunnelmina

Muita Me Naisissa julkaistuja pastaruokia

MENU

Antipasto eli alkupala:

Frittata ricca eli ruokaisa munakas

Primo eli pääruokavaihtoehdot:

Pasta con zucchine e gorgonzola eli nopea kesäkurpitsa-gorgonzolapasta

Pasta con speck e zafferano eli pastaa speck-sahramikastikkeessa

Zuppa di ceci toscana eli toscanalainen kikhernekeitto

Secondo eli toinen pääruoka:

Spezzatino eli italialainen palapaisti

Dolce eli jälkiruoka:

Mousse al cioccolato bianco eli valkosuklaavaahto

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.