Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Savustetuista chileistä tehty keskitulinen chipotle on meksikolaisen keittiön mausteita.

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paahda jauheliha kattilassa. Lisää loppu­vaiheessa sipulit, chipotle­tahna ja suola. Anna hautua hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele murskatölkki vedellä ja kumoa kattilaan. Anna kastikkeen hautua muiden ainesten valmistelun ajan.

2. Lado pekoniviipaleet uuni­pellille leivinpaperin päälle vieri viereen. Paahda viipaleet 200-asteisessa uunissa rapeiksi, noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja murustele pekonit.

3. Leikkaa tortillat neljään osaan ja lado ne vierekkäin kahdelle leivinpaperoidulle pellille. Ripottele puolet juusto­raasteesta tortilloiden päälle. Nosta pellit uuniin ja anna lämmetä noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.

4. Poista avokadoista siemen ja kuoret. Leikkaa avokadot paloiksi. Kuori ja hienonna ­sipuli. Hienonna korianteri. ­Sekoita ranskankerman joukkoon limetinmehu ja suola.

5. Nosta loppu juustoraaste, avokadot, sipulit, korianterit, ranskankerma ja pekonimurut omissa kulhoissaan tarjolle. Nosta pöytään myös chilikastike ja tortillakolmiot. Kokoa tortillojen väliin chilikastiketta, pekonimuruja ja juustoa. Nosta tornien päälle avokadoa, sipulia, korianteria ja ranskankermakastiketta.

Vinkki!  Saat kasvisversion korvaamalla jauhelihan käyttövalmiilla pavuilla ja jättämällä pekonin pois.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia

Resepti

1
kpl
sipuli
3
kpl
valkosipulinkynttä
400
g
jauhelihaa
3
tl
chipotletahnaa (tai 1–2 tl chilijauhetta)
suolaa
400
g
tomaatti­murskaa
1
rkl
tomaattipyreetä
1
dl
vettä
170
g
pekonia
4–8 tortillalettua
200
g
cheddarjuustoa ­raastettuna
2
kpl
avokadoa
1
kpl
pieni makea sipuli
1
kpl
ruukku korianteria
200
g
ranskankermaa
1
rkl
limetinmehua
suolaa
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.