Carita Forsgren kuuluu Suomen marjastusta harrastavaan enemmistöön.
Carita Forsgren kuuluu Suomen marjastusta harrastavaan enemmistöön.

Kun kirjailija Carita Forsgren löytää hyvän nokkospaikan, hän hakee pussin ja hansikkaat. Polttaraisista saa hyviä lettuja.

Kirjailija Carita Forsgrenin pihassa kasvaa viinimarjoja, vadelmia ja raparperia. Luumu- ja omenapuut on istutettu perheen 8- ja 6-vuotiaille pojille, mutta ne ovat vielä sen verran nuoria, ettei satoa tule säilöttäväksi asti. Marjoja sen sijaan riittää piiraiden jälkeen pakkaseen ja mehuksi.

– Aiemmin pidin myös kasvimaata, mutta en ehtinyt hoitaa sitä. Nyt meillä on enää pienet hernettä ja yrttejä puskevat kasvimaat pojille. Minussa taitaa olla enemmän keräilijäluonnetta kuin viljelijää.

Hyötytarhan pitämisessä olisi kova työ, mutta Carita arvostaa pihaa enemmän oleilupaikkana. Onneksi keräilyä voi harrastaa kotipihassakin, josta löytyy niin nokkosia, katajanmarjoja kuin kuusenkerkkiäkin. Pehmeät, pihkalta maistuvat kuusenkerkät kelpaavat myös lapsille. Lisäksi lähistöltä löytyy horsmaa, jonka versoja Carita upottaa wokkeihin.

– Horsmanlehtiä olen yrittänyt fermentoida kuin oikeaa teetä, mutta en ole onnistunut.

Jos Carita löytää hyvän nokkospaikan, hän hakee pussin ja hansikkaat, sillä yksi pojista kärsii monista allergioista, mutta voi syödä nokkosia. Polttaraiset äiti jalostaa munattomiksi ja maidottomiksi lätyiksi.

Villivihannesten keräämisen lisäksi Carita marjastaa. Hän kerää mustikoita ja puolukoita käsin ilman poimuria. Suosikkimarjoja ovat villivadelma ja metsämansikka.

– Hyvistä apajista ollaan yleensä hissukseen, mutta voin paljastaa, että Särkänniemessä Sara Hilden -museon puistikosta löytyi vielä syyskuussa isoja metsämansikoita.

Munattomat ja maidottomat nokkoslätyt

1 l kauramaitoa (Oatly Kaurajuoma tai Keiju)
5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta (lisätään jauhoihin)
hyppysellinen suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl rypsiöljyä
(1 tl NoEgg-kananmunankorviketta + 2 rkl kuumaa vettä)
1-2 dl ryöpättyjä, pilkottuja nokkosia (litran verran ehjiä nokkosenlehtiä kukkimattomista kasveista)
paistamiseen rypsiöljyä ja/tai maidotonta Keiju-margariinia

Vatkaa ainekset isossa kulhossa. Anna taikinan turvota hetki, ennen kuin paistat sen pannussa isoiksi lätyiksi.

VINKKI Nokkosten sijaan voit käyttää myös sulatettua ja pilkottua pakastepinaattia, tai porkkanaraastetta.

Raparperi-marjapiiras

12 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 pkt (400 g) murotaikinaa (pakaste)
300 g raparperia
1/2–1 dl sokeria
1 dl vaahtoutuvaa kermaa
125 g Mascarpone-juustoa tai muuta tuorejuustoa
3 rkl tomusokeria
1 l marjoja (mansikoita, vadelmia, mustikoita)

Painele taikina piiraspohjalle ja siirrä jääkaappiin puoleksi tunniksi. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Paloittele raparperi ja laita se kattilaan sokerin kanssa. Lisää kaksi ruokalusikallista vettä ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes raparperi pehmenee.

Vaahdota kerma ja yhdistä se juustoon. Mausta seos sokerilla ja levitä se piiraspohjalle.

Lusikoi jäähtynyt raparperi piiraalle. Asettele marjat päälle.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?